17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.03.2024 12:55 | Son Güncelleme: 23.03.2024 13:09

Kate'in kanser teşhisi Kraliyet'i daha belirsiz duruma sokuyor

Önce Kral Charles ve şimdi de Galler Prensesi Kate Middleton, zaten zayıflamış olan monarşiyi zorlayan ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya. New York Times, Prenses'in kanser teşhisinin Kraliyet Ailesi'ni daha da belirsiz bir duruma soktuğunu yazdı
(Mary Turner/The New York Times)
(Mary Turner/The New York Times)

Mark Landler / New York Times

Galler Prensesi Catherine, kendisine kanser teşhisi konulduğunu ve kemoterapiye başladığını açıklayarak aylardır süren söylentilere acımasız bir son verdi. Bu durum en kıdemli iki figürünün ciddi sağlık endişeleriyle boğuştuğu Britanya Kraliyet Ailesi'ni derin bir belirsizliğe sürükledi. Catherine'e konulan teşhis, şubat ayında kanser tedavisini açıklayan 3. Charles'ın teşhisini takip ediyor. Kral gibi Kate (Catherine) de ne tür bir kansere yakalandığını ya da hastalığın seyrinin ne olduğunu belirtmedi.
Cuma akşamı yayınlanan videoda Kate ocak ayında büyük bir karın ameliyatı geçirdiğini ve daha sonra yapılan testlerle bir tür kanser olduğunu öğrendiğini anlatırken "Tüm ailemiz için inanılmaz derecede zor birkaç ay oldu" dedi. Yorgun görünen ancak iyileşme konusunda umutlu olduğunu ifade etmeye kararlı olan 42 yaşındaki Kate, kendisinin ve eşi Prens William'ın hastalık konusunda çocukları George, Charlotte ve Louis'e destek verdiklerini söyledi.

"Bu elbette büyük bir şok oldu" diyen Kate, "William ve ben, genç ailemizin iyiliği için bunu özel olarak ele almak ve yönetmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Tahmin edebileceğiniz gibi bu biraz zaman aldı" dedi. Çarşamba günü BBC Stüdyoları tarafından kaydedilen videoda sade çizgili bir kazak giyen ve arkasında bahar çiçeklerinden oluşan bir fonda bankta oturan Kate "Tedavimi tamamlarken aile olarak biraz zamana, alana ve mahremiyete ihtiyacımız olduğunu anlayacağınızı umuyoruz" dedi.

Kate'in duyurusu, kraliyet ailesinin popüler üyelerinin (ki Kate'in de bunlardan biri olduğu kesin) hala bazen her İngiliz ailesinin bir üyesi gibi muamele gördüğü bir ülkede büyük yankı uyandırdı. Kate'in birçok kişi için kraliyet ailesinin geleceğini simgelediği bu açıklama, tanınmış isimlerden ve sıradan insanlardan büyük bir sempati topladı. Kendisi monarşinin dışında doğmuş, halkın gözünün önünde prenses ve anne olmuş, göz alıcı ama aynı zamanda yakınlık kurulabilen bir figür.

Birçok soru yanıtsız kaldı

Bu duyuru aynı zamanda Kate'in durumu ve hatta nerede olduğu hakkında sosyal medyada ve haber ajanslarında dolaşan söylenti ve komplo teorilerine de en azından şimdilik bir son verdi. Ancak Charles'ta olduğu gibi Kate'in açıklaması da pek çok soruyu yanıtsız bıraktı.

Saray yetkilileri kanserin türü, ne kadar ilerlediği ya da ne kadar süreyle kemoterapi göreceği konusunda hiçbir ayrıntı vermedi. Bir sözcü, tedaviye şubat ayı sonunda başladığını ve "iyileşme yolunda" olduğunu söyledi. Yetkililer, yeni bir soru turunun önüne geçmek için belki de nafile bir çabayla medyadan durumu hakkında spekülasyon yapmamalarını istedi.

Kraliyet için ağır bir darbe oldu

Ancak sarayın daha önce açıkladığı şekilde Kate'in Paskalya'dan sonra resmi görevlerine döneceği beklentisi ortadan kalkmış görünüyor. Bir saray yetkilisi, Kate hakkında daha fazla özel tıbbi bilgi paylaşılmayacağını söyledi ve Prenses'in "herkesin olduğu gibi" tıbbi mahremiyet hakkı olduğunu ekledi.
Kraliyet ailesi için Kate'in kanseri bir başka ağır darbe oldu ve en görünür figürlerinden birini daha devre dışı bıraktı. Tedavisi için kamuoyu önüne çıkmayan Charles'ın yanı sıra aile, 2022'de ölen Kraliçe 2. Elizabeth'in kaybına; Prens Harry ve eşi Meghan'ın ayrılışına ve hüküm giymiş seks suçlusu Jeffrey Epstein ile olan ilişkisi nedeniyle gözden düşen Prens Andrew'un sürgününe alışmaya çalışıyor. Harry ve Meghan, "Kate ve ailesi için sağlık ve şifa dilediklerini ve bunu özel ve huzur içinde yapabilmelerini umduklarını" belirten bir açıklama yayınladılar.

Buckingham Sarayı Charles'ın "Catherine'in bu şekilde konuşma cesareti göstermesinden dolayı onunla gurur duyduğunu" söyledi. Her ikisi de Londra'daki bir hastanede tedavi görürken Kral'ın Kate'i ziyaret ettiğini kaydeden saray, Charles'ın "geçtiğimiz haftalar boyunca sevgili geliniyle en yakın teması sürdürdüğünü" söyledi.

Charles ile aynı zaman çizelgesinde

Kate tıbbi tedavisine ilişkin bir zaman çizelgesi sundu. Ürkütücü bir şekilde kayınpederininkini yansıtıyordu. Ameliyat olduğu sırada doktorlar kanser olmadığına inanıyorlardı. Ameliyatın başarılı geçtiğini, ancak daha sonra yapılan testlerde doktorların kanser bulgularına rastladıklarını söyledi. Yakın zamanda başladığını söylediği bir kemoterapi kürü önerdiler. Saray, Kral'ın kanserinin prostat büyümesi için yapılan bir işlemden sonra tespit edildiğini söyledi. Saray, Kral'ın prostat kanseri olmadığını belirtirken, ne tür bir kanser olduğunu ve seyrinin ne olduğunu belirtmedi. Kate'in videosuna kadar, William ve Kate'in ofislerinin bulunduğu Kensington Sarayı, Kate'in durumu hakkında daha da az ayrıntı yayınlamış, bu da sosyal medyada bir dizi söylenti ve komplo teorisine katkıda bulunan bir bilgi boşluğu yaratmıştı.

Mahkemeler özel hayatın gizliliği hakkının Kraliyet Ailesi üyelerini de kapsadığına hükmettiği için İngiliz gazeteleri kendilerini çok zor bir durumda buldu. İngiliz basınının büyük bir kısmının tabi olduğu Editörlerin Uygulama Kuralları, tüm bireyleri fiziksel ve ruhsal sağlık konularına haksız müdahalelere karşı korunuyor. Kate, durumuyla yüzleşmesi ve bunu çocuklarına açıklayabilmesi için ailenin bir mahremiyet alanına ihtiyacı olduğunu öne sürdü. Bir saray yetkilisi açıklamanın cuma gününe denk getirilmesinin nedeninin çocukların Paskalya tatiline yeni başlamış olmaları ve medyanın yoğun ilgisiyle karşılaşmamaları ya da muhtemelen sınıf arkadaşlarının anneleri hakkındaki sorularına katlanmak zorunda kalmamaları olduğunu söyledi.

"Ameliyattan sonra iyileşmem zaman aldı"

Kate, "Tedavime başlayabilmek için geçirdiğim büyük ameliyattan sonra iyileşmem zaman aldı. Ama en önemlisi, George, Charlotte ve Louis'e her şeyi onlara uygun bir şekilde açıklamak ve iyi olacağıma dair güvence vermek zamanımızı aldı. Onlara da söylediğim gibi, iyiyim ve iyileşmeme yardımcı olacak şeylere odaklanarak her geçen gün zihnimde, bedenimde ve ruhumda daha da güçleniyorum" dedi.

Videonun cevapsız bıraktığı tüm sorulara rağmen kraliyet gözlemcileri Kate'in cuma günü yaptığı açıklamanın doğru yönde atılmış bir adım olduğunu söyledi. Kraliyet tarihçisi Ed Owens, "Video mesajı hoş bir müdahale ve umarım son üç haftanın çılgın söylentilerini ve spekülasyonlarını ortadan kaldırmak için çok şey yapacak. Halkın güvenini sağlamak için Kraliyet Ailesi'nin böylesi bir şeffaflığa ihtiyacı var" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company