22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.08.2024 15:04 | Son Güncelleme: 08.08.2024 15:11

Washington Post yazdı: Yaz aylarında pedikür daha riskli

Washington Post'a konuşan uzmanlara göre tatile çıkmadan kısa süre önce pedikür yaptırmak enfeksiyona neden olabilir. Plaj kumu, pedikürden sonrası hassaslaşan ayaklarda üreyebilecek bakterilerle dolu
Washington Post yazdı: Yaz aylarında pedikür daha riskli

David Murgueytio ilk pedikürünü yaklaşık iki yıl önce yaptırdı. Bu aynı zamanda onun son pedikürüydü. Pedikürcü tırnak etlerini keskin bir makasla sert bir şekilde geriye doğru itti. Ertesi sabah sağ ayak başparmağı kızarmış ve şişmişti. İki hafta sonra nihayet doktora gittiğinde, ayak parmağı endişe verici bir koyu yeşil tonuna dönüşmüştü ve zorla yürüyordu.

Kişisel antrenör olan 40 yaşındaki Murgueytio, 14 günlük bir antibiyotik tedavisinin ardından iyileşti. Doktora daha geç gitseydi enfeksiyon vücudunun geri kalanına yayılabilirdi. Murgueytio bu deneyimden sonra pedikürünü kendisi yapmaya başladı.

Enfeksiyon ve dolama riski

Kütikül, tırnak yatağı ile deri arasındaki kesişme noktasında bulunan ince bir ölü deri tabakasıdır. Kir veya döküntülere ve bakteri, maya veya mantar gibi bulaşıcı ajanlara karşı bir bariyer görevi görür. Pedikürcüler sıklıkla tırnak etlerini keser ya da törpüler. Bu da cildi tahriş edici maddelere ve tehlikeli mikroorganizmalara daha elverişli hâle getirir. Uzmanlara göre, paronişi (dolama) olarak bilinen potansiyel enfeksiyon, manikürden sonra el tırnaklarında da ortaya çıkabilir.

Yaz aylarında özellikle havuz ve plajda çıplak ayakla dolaşmak her ne kadar rahatlatıcı görünse de uzmanlar yakın zamanda pedikür yaptırmış kişiler için bunun riskli olduğunu söylüyor. George Washington Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde dermatoloji profesörü olan Adam Friedman, "Ben olsam kumda çıplak ayakla yürümezdim. Küçük kum parçacıkları tahrişe ve iltihaplanmaya neden olabilir. Bakteri ve diğer mikroorganizmaları ortaya çıkarabilir" dedi. Üstelik bu risk sadece pedikür kaynaklı değil, tüm açık kesikler veya yaralar için geçerli. Friedman pedikür sonrası iyileştirici merhem kullanmayı öneriyor.

Sirkeli su önerisi

Dermatolog Olabola Awosika, bakteriyel paronişinin genellikle tırnağın deri kıvrımı çevresinde kızarıklık, şişlik ve ağrıya neden olduğunu, bazen de irin benzeri drenaja yol açtığını söylüyor. Bu tür enfeksiyonları oral antibiyotiklerle tedavi ediyor ve el veya ayak parmaklarının günde üç kez 10 ila 15 dakika boyunca su ve beyaz sirke solüsyonunda bekletilmesini öneriyor. Bu solüsyon hem anti-enflamatuar hem de antimikrobiyaldir. Pedikür veya manikürden kaynaklanan enfeksiyonlara karşı alınabilecek önlemler şöyle:

  • Tırnaklarınızı kısa tutun ve sık sık kesin.
  • Ellerinizi yıkarken tırnakların alt tarafını sabun ve suyla (veya bir tırnak fırçasıyla) ovun.
  • Tırnak bakım aletlerini kullanmadan önce temizleyin. Tırnak salonlarlarında sizin için kullanacakları aletleri temizlediklerinden emin olun.
  • Enfeksiyonu önlemek için bariyer görevi gördüklerinden tırnak etlerini kesmekten kaçının.
  • Tırnaklarınızı kemirmeyin. Bu aşınmaya ve enfeksiyona neden olabilir.
  • Asla şeytan tırnağını koparmayın veya ısırmayın. Bunun yerine tırnak makasıyla düzgünce kesin.