28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
02.02.2024 04:30

New York’u kemiren problem

New York’ta insanlar ve fareler arasındaki mücadele hareketlendi. Yetkililere göre şikayetler azalsa da TikTok’ta ‘metroda kemirgen’ içerikli videolar patladı. Turistik fare turu düzenleyenler çıktı. Belediye Başkanı Adams ise ‘şehre karşı duyarsızları’ suçluyor

New York’tan mektuplar

Dünyanın kültür, teknoloji ve finans başkentlerinden biri olarak görülen, Sinatra’ya “Burada yapabiliyorsan her yerde yapabilirsin” dedirten, ekonomik kriz, terör saldırısı, salgın hastalıklar ve doğal felaketlerle sarsılsa da yıkılmayan New York, ömrünün en ciddi tehlikesiyle karşı karşıya: Sokak fareleri.
Kasım 2023’te yapılan son sayım sonrası şehirdeki fare sayısı belediye tarafından 3 milyon olarak açıklanmıştı. Son 10 yılda yüzde 50’lik bir artış bu. Aynı zamanda, şehirdeki insan nüfusunun üçte biri. New York’taki fare sayısı, Litvanya (2.7 milyon) ve Katar (2.7 milyon) gibi ülkelerin toplam nüfusundan fazla. Tek başlarına bir ‘cumhuriyet’ kurma şansları olsaydı, nüfus itibarıyla dünyanın en büyük 137’nci ülkesi olacak, Bosna Hersek ile aynı sırayı paylaşacaklardı.