04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
27.01.2023 04:30

Sporun nepo-bebekleri

Hollywood’da olur da futbolda olmaz mı? Sporda, özellikle de futbolda ünlü çocuklarına sık sık rastlanıyor. Ama boynuzun kulağı geçmesi kolay değil. Beckham ve Zidane aileleri iyi örnekler

Geçen aralıkta New York Magazine “nepo-baby”leri, yani ailesinin isminden yararlanan ünlüleri incelerken ana hedef Hollywood’daki yıldızların kendi de yıldızlaşmaya çalışan çocukları ve yeğenleriydi. Bunun yanı sıra NBA’deki babalar ve oğulları da atlamamıştı dergi. Hatta halen NBA’de oynayan ve babaları da eski birer NBA oyuncusu olan 12 örnek sıralanmıştı. Bunlar arasında babalarının katbekat üzerine çıkmış Stephen Curry ve Klay Thompson kadar sıradan oyuncu olarak kalanlarda vardı elbette.
Fiziksel özellikle göz önüne alındığında basketbolcu ve uzun boylu anne-babalardan yine uzun boylu çocukların yetişmesi çok şaşırtıcı değil. Asıl Nepo-Baby’ler LeBron James’in iki oğlu olabilir bundan sonrası için.
Ancak Nepo-Baby fenomeni basketbola özgü değil. Başta futbol olmak üzere spor dünyasında ebeveynlerinin kariyerinden ve yakın çevresinden beslenerek yükselen ya da yükselmeye çalışan çok sayıda isim var. Geçmişte Alex Ferguson ve Johan Cruyff oğullarını futbolcu yapabilmek için çok çabalamışlardı. Jordi Cruyff kısmen başarılı olabilmişti.
Bugünse aklıma evvela Beckham ailesi geliyor. David ve Victoria Beckham 2000’lerin en havalı çiftlerin biriydi. Dünyanın en ünlü futbolcuların biri olan David’in üç oğlu Brooklyn, Romeo ve Cruz sırasıyla Arsenal kulübünün küçük takımlarında futbol oynadı. Elbette pek dikişi tutturamadılar. Hatta ortanca Romeo 2015’te 13 yaşındayken Arsenal’dan gönderilince futbolu bıraktığını ilan etti. Ünlü tenisçi Andy Murray’den tenis öğrenmeye kalktı. Bu uğurda Cotswolds’taki çiftlik evlerinin bahçesine 40 bin sterline bir tenis kortu inşa ettirdi babası. 2020’deyse yeniden futbola döndü Romeo. Nerede mi? Babasının ABD’deki kulübü Inter Miami’nin B takımında tabii. Şimdi de Londra’nın Premier League’deki temsilcilerinden Brentford’ın B takımıyla altı aylık sözleşme imzaladı. Babası David Beckham olmasa tüm bu tesadüfler bir araya gelir miydi? Biraz zor.