24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
23.12.2022 04:30

2022’deki en iyi 10 yerli albüm

2022’nin sonlarına yaklaşırken, yılı bitirmeden dinlemeniz gereken 10 yerli albümü seçtik

Bu sene yılın en iyi albümleri listemizi ikiye böldük. Bu hafta yılın en iyi yerli albümleri ile karşınızdayız. Haftaya yabancılarla birlikte olacağız.

Ah Kosmos! & Büşra Kayıkçı - Bluets

Elektronik müziğin yeni nesil temsilcisi Başak Günak (Ah! Kosmos) ve deneysel piyanist Büşra Kayıkçı ortak albümleri Bluets’u İstanbul’da ve Berlin’de kaydettiler. Albüm, Türk müziğinde kendine pek de yer bulamayan melodilerle karşımıza çıkıyor. Kökleri Olafur Arnalds, Nils Frahm ve Max Richter gibi isimlerin yapıtlarına dayanan Bluets, hipnotize edici ambient içeriğiyle dinleyicilerin hayal dünyasını genişleten bir kapıyı aralıyor.

Ari Barokas - Bu Toprak Senin

Bu sene hem Kaan Tangöze (Aşık Mahzuni Şerif Türküleri) hem de Ari Barokas (Bu Toprak Senin) yeni albümlerini yayınladılar. Duman basçısı Ari Barokas bu üçüncü stüdyo albümünde Neşet Ertaş, Aşık Veysel, Özdemir Erdoğan ve Fikret Kızılok’un da aralarında bulunduğu sekiz ismin şarkılarını yeniden yorumlayarak muhteşem bir iş ortaya çıkarıyor.

Bülent Ortaçgil - Elli Buçuk

Söz yazarlığı konusunda Türkiye’deki en yetenekli isimlerden biri Bülent Ortaçgil. Ortaçgil’in bu sene yayınladığı yeni albümünde aslında sadece dört yeni şarkı yer alıyor. Şarkıların geri kalanı 1969 yılında TRT İzmir Radyosu için kaydedilmişti. Fakat albümde yer alan yeni eserlerden, Ortaçgil’in eski şarkı isimlerinden bestelediği Elli bile tek başına çalışmayı değerli kılıyor.

Evdeki Saat - Huzursuzluğun Meyvesi

Evdeki Saat’i hepimizin diline dolanan, sadece Spotify’da bile 100 milyonun üzerinde dinlenen şarkıları Uzunlar ile tanıyoruz. Bu sene yayınladıkları ikinci albümleri Huzursuzluğun Meyvesi ile başarılarının bir tesadüf olmadığını kanıtlıyorlar. Albümdeki modern alternatif pop tonu ve yüksek tempolu özgün besteler sizi yaz akşamlarına, sahil kenarlarına götürüyor.

Güneş - Atlantis

Henüz sadece 23 yaşındaki Güneş, bestelediği şarkılarla ve yazdığı sözlerle Z kuşağının yeni sesi. İlk albümü Atlantis’le R&B, pop ve trap alanında son derece nitelikli bir işe imza atıyor. Spotify’da ulaştığı aylık 3.2 milyon (Aralık 2022) tekil dinleyici ile de Türkiye’nin en çok dinlenen müzisyenlerinden biri olmayı başarıyor.

Kalben - Eski Dünyanın Yangını

Kuşağının en özel müzisyenlerinden biri Kalben. İlk albümünü yayınladığı 2016’dan bu yana zengin duygu dünyasını yansıttığı şarkılarını paylaşmaya devam ediyor. Kalben bu sene yeni albümü Eski Dünyanın Yangını yayınlandığı anda, bir de aynı isimli romanını paylaştı bizlerle. Her ikisi de güçlü anlatımlarıyla sizi derinden etkiliyor.

Ozan Tekin - Anarya

Kendini bir şekilde gizlemeyi başarmış, yetenekli bir piyanist Ozan Tekin. Hayatı Adana’da başlayan müzisyen, tiyatro eserleri ve filmler için yarattığı ses dünyasını da kapsayan üretimine Köln’de devam ediyor. Yeni albümü Anarya, barındırdığı masalsı şarkılarla yılın en duygusal çalışmalarından.

mor ve ötesi - Sirenler

Sirenler, mor ve ötesi’nin tam on yıl aradan sonra yayınladığı ilk albüm. Topluluk bu albümle Türkiye’nin ve özellikle İstanbul’un son on yılda yaşadığı büyük siyasi, kültürel, ekonomik değişime çarpıcı bir vurgu yapıyor. Sadece sözleriyle değil, müzikleriyle de mor ve ötesi’nin Dünya Yalan Söylüyor’dan bu yana yayınladığı en etkiyici albüm bu. 2022’de Vodafone Park’ta yılın en çok konuşulan konserlerinden birine de imza atan topluluk, Sirenler’le dönemin ruhunu çok iyi yakalıyor.

İlhan Erşahin Invite Your Eye

İstanbul, Stockholm, New York üçgeninde geçen hayatı İlhan Erşahin’in yaratıcılığını özel bir yere taşıyor. Yeni albümü Invite Your Eye’da da Erşahin’e Dave Harrington ve Kenny Wollesen eşlik ediyor. Üçlünün birlikte yarattığı albüm yılın nitelikli caz çalışmalarından biri.

Palmiyeler - İkimiz

1960’lardan günümüze, Kaliforniya’dan da İstanbul’a ışınlanmış bir topluluk Palmiyeler. Yarattıkları eğlenceli ve müzikal açıdan nitelikli sörf rock dünyası dinleyen herkesi etkisi altına alabilecek bir güce sahip. 2022’de beşinci albümleri İkimiz’i yayınlayan topluluk, melodik altyapısıyla ve merkezine aldığı gitarlarıyla bizleri bir kez daha etkilemeyi başarıyor. Bambaşka topraklarda doğan bir müzik formunu ‘buralı’ yapabilmek konusunda üstün yetenekleri Palmiyeler’i benzersiz kılıyor.

(Bunlar da var: Aga B, Muamma / Baturalp, Romantik Manifesto / Eskiz, Ateşle Beni / Hedonutopia, 7 / Make Mama Proud, Make Mama Proud II / Nova Norda, Paralel Evrende Dünya Tarihi / Selen Gülün, Blue Band / Simge Pınar, Sevgideğer / UZI, EL CHAVO / Teoman, Rock and Roll) 

10 Albüm 10 Şarkı

Yılın en iyi yerli albümlerinden seçkiler… 
1-Ah! Kosmos & Büşra Kayıkçı / “1702”
2-Ari Barokas / “Felekten Saadet Çalınmaz”
3-Bülent Ortaçgil / “Elli”
4-Evdeki Saat / “Sarmaşık”
5-Güneş / “Suçlarımdan Biri”
6-Ilhan Ersahin / “And It Happens Every Day”
7-Kalben / “Kaybolmuş”
8-Ozan Tekin / “Sunsick”
9-mor ve ötesi / “Dünyaya Bedel”
10-Palmiyeler / “Yollar”