26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
27.01.2023 04:30

2023'te heyecanla beklenen 10 konser

Bu yıl gerçekleşecek konserler birer birer açıklanmaya başladı. Sigur Ros’tan Foals’a kaçırmamanız gereken geceleri sizin için seçtik

Her ne kadar İstanbul Caz Festivali ve İstanbul Müzik Festivali gibi birçok gözde festival henüz konuklarını paylaşmamış olsa da, bu yıl konserler açısından şanslı olacağımız kesin. Birçoğunun kapalı gişe sahne alması muhtemel olan bu isimler için şimiden planlarınızı yapın.

Editors / 5 Şubat, Zorlu PSM

Editors en son geçen sonbaharda Nilüfer Müzik Festivali kapsamında Bursa’yı ziyaret etmişti. Kariyerinin 20’nci yılını kutlayan İngiliz topluluk sahnede hâlâ ilk günkü enerjisini ve yüksek temposunu koruyor. Son albümü EBM’i önceki yıl yayınlayan Editors, konserinde bu çalışmadaki şarkılarının yanı sıra birçok klasik hitine de yer verecek.

Bonobo, 9 Mart, Volkswagen Arena

İngiliz sanatçı Bonobo (Simon Green) trip-hop, caz ve elektronik müzikteki yetkinliğiyle tanınıyor. Tüm bu farklı türleri dans tabanlı sahne performanslarıyla bütünleştiren Bonobo, kariyeri boyunca tam yedi kez Grammy Ödülleri’ne aday olmuştu. İstanbul seyircisinin yakından tanıdığı müzisyen, son albümü Fragments kapsamında sahnede olacak.

Jamie Cullum / 30 Mart, Zorlu PSM

Pop-caz müzisyeni Jamie Cullum bugüne dek ulaştığı 10 milyonu aşan albüm satışı ve 1 milyara yaklaşan ‘stream’ sayısı ile kendisine büyük bir hayran kitlesi oluşturdu. Grammy, Altın Küre ve Brit ödüllerine sıklıkla aday olan sanatçı, 20 yılı aşan kariyeri boyunca sonuncusu The Pianoman At Christmas dahil dokuz albüm yayınladı.

Steve Vai / 18-19 Nisan, Ankara Congresium & Volkswagen Arena

Müziğe Frank Zappa ile başlayan Steve Vai, kariyeri boyunca Motörhead ve Alice Cooper’ın da aralarında bulunduğu sayısız isimle birlikte sahne aldı. Tüm zamanların en iyi gitaristleri arasında gösterilen, heavy metal ve hard rock tınılarındaki yetkinliğiyle saygı gören Vai, 2023 yılında İstanbul ve Ankara’yı ziyaret edecek.

Camel / 27 Mayıs, Volkswagen Arena

Popülerlikleri Pink Floyd’u yakalayamasa da, Camel 1970’lerden bu yana progresif rock’ın en büyük topluluklarından biri olarak anılıyor. Yayınladıkları 14 stüdyo albümü sayısız müzisyeni etkiledi. Bu sene ilk albümlerinin 50’nci yılını kutlayan Camel’ı belki de son turnelerinden birinde İstanbul’da izleyebilecek olmak büyük şans.

Placido Domingo / 4 Haziran, Yedikule Hisarı

Yaşayan en büyük opera efsanelerinden biri Placido Domingo. İspanyol orkestra şefi ve opera sanatçısı 100’ün üzerinde opera kaydetti. Luciano Pavarotti ve Jose Carreras’la birlikte parçası olduğu The Three Tenors’la tanınan Domingo’yu canlı izlemek büyük keyif. Yedikule Hisarı’ndaki yerinizi şimdiden ayırtın.

Moderat /24 Haziran, Zorlu PSM

Elektronik müzik dergisi Resident Advisor 2009’da Moderat’ı yılın en iyi canlı performansını sergileyen topluluk seçmişti. İstanbul’u sık sık ziyaret eden, Alman elektronik müzik dehaları bu yaz yeniden Zorlu PSM’de sahne alacak. Moderat’ın minimal tekno ve IDM arasında dolanan hipnotize edici dans müziğini es geçmeyin.

Hooverphonic / 14 Temmuz, Maximum Uniq Açıkhava

Belçikalı alternatif pop topluluğu Hooverphonic’in Türkiye’de büyük bir dinleyici kitlesi var. Hatta Spotify istatistiklerine göre dünyada en çok dinlendikleri şehir İstanbul. Bu yaz yeniden şehrimizi ziyaret edecek olan topluluk trip-hop ve alternatif pop arasında giden melodileriyle beğeni topluyor.

Sigur Ros / 28 Temmuz, Küçükçiftlik Park

1994’ten bu yana varlığını sürdüren İzlandalı Sigur Ros yarattıkları ‘hopelandic’ dilindeki şarkılarıyla ve arşe kullandıkları gitarlarıyla dikkat çekmişti. Masalsı bir atmosferde gerçekleşen, post-rock ve ambient arasında gezinen sahne performansları onları türlerinin en etkileyici isimlerinden biri haline getirdi. Şimdiden yazın konseri olmaya aday.

Foals / 15 Ağustos, Zorlu PSM

Alternatif rock topluluğu Foals, 2008’de yayınladıkları ilk albümleri Antidotes’tan bu yana kendilerine sadık bir dinleyici kitlesi oluşturdular. Bu sene ilk kez İstanbul’u ziyaret edecek olan topluluk, canlı performanslarında şarkılarının biraz daha sert ve rock’n roll versiyonlarına yer veriyor.

Haftanın keşfi

Alper Maral & Mert Topel / 28 Ocak 2023, Akbank Sanat

Bu sene 30’uncu yılını kutlayan Akbank Sanat, programları kapsamında Türkiye’deki sanat ortamını desteklemenin yanı sıra müziğe de yer veriyor. Yıl boyunca gerçekleşecek Keşifler serisinin ilk konuğu Alper Maral ve Mert Topel olacak. Control Voltage Project albümlerinin prömiyeri kapsamında sahne alacak ikili, deneysel elektronik müziğin bu topraklarda nadir rastlanan tınılarına yer verecekler.