26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
07.10.2022 04:30

Ay sonunu getirmeye çalışarak 35 yıl geçirdik

Yeni albümleri Makina Elektrika’yı yayınlayan Pentagram’ın kurucusu Tarkan Gözübüyük, “Müziğin siyasi kutuplaşmaya alet edilmesi üzücü" dedi. Sekizinci stüdyo albümü Makina Elektrika’yı yayınlayan Pentagram, Alper Bahçekapılı'nın sorularını cevapladı

Sekizinci stüdyo albümü Makina Elektrika’yı yayınlayan Pentagram, Türkiye’nin en köklü heavy metal grubu. 35 yıllık kariyerleri boyunca, üyelerinin 200’e yakın albüme katkıda bulunduğu Pentagram, Türkiye’de rock müziğin gelişimine muazzam bir katkı sağladı. Grubun kurucularından Tarkan Gözübüyük’le yeni albümlerini, mor ve ötesi ile birlikte kaydettikleri Dünya Yalan Söylüyor’u ve Türkiye’deki festival yasaklarına dair düşündüklerini konuştuk.

Pentagram’ın 35 yıllık bir kariyeri var. Sizce bu topluluk Türk müzik tarihinde nasıl alanlar açtı?
Bizden daha eski MFÖ, Moğollar gibi topluluklar var. Yine de kendi adımıza geçen zaman için çok mutluyuz. Karşımıza çıkan herkesle bütünleşmeye, iş birliği yapmaya çalıştık. Grup üyelerinin Pentagram dışında da iş birlikleri var. 35 yılda biz Pentagram olarak sekiz stüdyo albümü yaptık. Ama grup üyelerinin müzisyen ya da prodüktör olarak dahil olduğu farklı albümlerin sayısı 200’ü bulur. Artık her lisede bir rock grubu olduğunu da görüyoruz. Bu da bize yaptığımız işe dair güven veriyor.

Yeni Pentagram albümü Makina Elektrika’yı hazırlarken aklınızda neler vardı?
2017’de grubun 30’uncu yılı için akustik bir albüm (Akustik) kaydettik. Bu albümün kayıtları esnasında fark ettik ki birlikte olmak bize iyi geliyor. Artık hepimiz 50’lerimizdeyiz. Kalan zamanımızı da iyi değerlendirmek istiyoruz. Bu mutlu birlikteliği bozmayıp bir de albüm kaydetmek istedik.

Sizin için bu albümün öne çıkan bölümleri neler?
Kalabalık bir grupla çalışırken önemli bir iş bölümü yapmak gerekiyor. Albümdeki her şarkıya dokuz kişilik kadromuzun tamamı katıldı. Bugüne kadar yaptığımız en kolektif çalışmalardan biri oldu. Demir Demirkan Amerika’daydı, Murat İlkan’ın MS yüzünden Covid riski yüksekti, tüm bunları da gözettik. Grubun vokalistleri Gökalp Ergen, Murat İlkan ve Ogün Sanlısoy da çok iyi anlaştılar. Şarkıcılık enstrüman çalmaktan çok farklı. Biz gitarımızı kutumuza koyduğumuzda o enstrümanla ayrı kalıyoruz. Ama şarkıcıların enstrümanları kendi vücutları. Hiçbir zaman o enstrümanla ayrışamamak onların psikolojisini de etkiliyor. Vokal üçlümüzün iyi anlaşması bizi de çok mutlu etti.