25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
10.02.2023 04:30

Beyonce Grammy zirvesinde

Beyonce 88 kez aday gösterildiği Grammy’leri bu hafta 32. kez kazanarak ödül tarihinin zirvesine yerleşti. 35 yıl sonra Georg Solti’nin rekorunu kırdı

Destiny’s Child ve Jay-Z ile birlikte olanlar dahil, yayınladığı toplamda 13 albümle 200 milyonun üzerinde satış yakalayan, sadece Spotify’da her ay 50 milyonu aşkın kişinin şarkılarını dinlediği, Time’ın son yüz yılın en etkili kadınları arasında listelediği, popüler müziğin en görkemli isimlerden biri Beyonce. Ulaştığı müzikal, kültürel ve sosyal başarıları bugüne değin aldığı sayısız ödülle taçlandırdı. Geçen hafta Grammy’lerde kazandığı son dört ödülün anlamı ise onun için bambaşka. Her ne kadar son yıllarda izleyiciler nezdinde popülerliğini kaybetse de; Grammy’ler hâlâ müzik dünyasının en prestijli ödülleri arasında. 65 yıllık Grammy tarihinde en çok ödülü kazanan isimse artık Beyonce. Yeni eklenenlerle birlikte, Beyonce toplamda 32 kez Grammy Ödülü kazandı ve tarihte bu ödülü en çok kazanan orkestra şefi Georg Solti’yi geride bıraktı. Beyonce toplamda 88 kez (eşi Jay-Z ile aynı sayıda) aday gösterilerek, Grammy’lere en çok aday olma rekorunu da elinde tutuyor. Peki onu çağımızın en büyüğü yapan şeyler neler?

Destiny’s Child

Destiny’s Child’ı anmadan, Beyonce’nin başarısını kavramak mümkün olmaz. Destiny’s Child’ın 1998-2004 yılları arasında yayınladığı toplam beş albümü 60 milyonu aşan satış rakamına ulaştı. Beyonce; Say My Name, Survivor, Jumping Jumping’in de aralarında olduğu büyük hitleri barındıran tüm bu albümlerin önemli parçasıydı. Destiny’s Child sadece döneminin değil, tüm zamanların en iyi R&B trioları arasında halen gösteriliyor.

Solo kariyeri

Son yirmi yılın en popüler şarkılarından biri Crazy In Love. Beyonce’nin solo kariyerinde yayınladığı, 2003 tarihli bu ilk şarkısı onun geleceğinin ne kadar parlak olduğunun kanıtıydı. Bugüne kadar dinleyicileriyle paylaştığı, pop, R&B, rock, country, hip hop temelli yedi albümü de dönemlerinin en popüler çalışmaları haline geldiler. Özellikle son dört albümü 4 (2011), Beyonce (2013), Lemonade (2016) ve sonuncusu Renaissance (2022) onun müziğinin, sesinin, sözlerinin engin yelpazesini öne çıkaran birer başyapıttı.

Şarkıları

Her ne kadar Beyonce birçok şarkısının söz-müzik üretiminde yer alsa da; onun için işin sırrı ortaklıklarda. Sanatçının son albümü Renaissance’daki şarkılarda -dile kolay- 104 ismin emeği vardı. Sadece Alien Superstar şarkısında dahi yirmi dört farklı kişinin katkısını görebiliyorsunuz. Sayının bu kadar artmasında sample’ların da payı var. Zira Beyonce, aralarında Led Zeppelin ve Donna Summer’ın da olduğu birçok ismin melodilerini şarkılarında kullandı.

Müzik videoları

Klipler form olarak 1990’lardaki popülerliği yitirmiş olsa da, Beyonce’nin yayınladığı her yeni video bambaşka bir heyecan yaratmaya devam etti. Sanatçının görselliği de düşünerek tasarladığı Beyonce ve Lemonade albümlerin videoları ise, sanatsal derinliklerinin yanı sıra, kurgu ve koreografi açısından da yüksek bir standart yakalıyordu.

Konserleri

Son haftalarda Dubai’de gerçekleştirdiği konser yüzünden eleştirilse de, Beyonce’nin kariyerinde bu kadar ilerlemesinin en büyük sebeplerinden biri de konserleri. Olağanüstü ‘canlı’ vokali ve dans odaklı görkemli sahnesi onu bu yüzyılın en çok aranan müzisyenlerinden biri haline getiriyor. Bu sene çıkacağı 48 ayaklı dünya turnesinden yaklaşık 300 milyon dolar hasılat elde edilmesi bekleniyor.

Aktivizm

Şarkı sözlerinde, özel hayatında ve performanslarında LGBTİ+ desteğini ve feminist yönünü sıklıkla paylaşan Beyonce, ırk ayrımcılığına ve Amerika’daki polis şiddetine de birçok farklı zamanda karşı çıktı. BeyGood adlı vakfı üzerinden dünyayı güzelleştirmeye çalışan sanatçı, 2015’teki Nepal depremine yardımda bulunmuştu. Beyonce -akıl sağlığı, uyuşturucu bağımlılığı ve kadın hakları dahil- farklı konularda çalışan kurumlara milyonlarca dolar bağışta bulundu.

Etkiledikleri

Beyonce’nin gerek solo kariyeri, gerekse Destiny’s Child ile geçirdiği dönem günümüzdeki birçok farklı müzisyene ilham kaynağı oldu. Lady Gaga ve Rihanna’nın aralarında olduğu isimler müzik yapmaya ondan etkilenerek başladıklarını paylaştılar. The Beatles’in efsanevi üyesi Paul McCartney bile sahne şovlarını tasarlarken ondan ilham aldığını anlattı.

İş hayatı

Yaklaşık 500 milyon dolara ulaşan servetiyle, Beyonce günümüzün en başarılı iş insanlarından biri. Albümlerine, kliplerine, konserlerine dair işlerini yürüttüğü şirketi Parkwood Entertainment filmler de yapıyor. Pepsi, L’Oreal ve Peloton’la iş birliklerinin yanı sıra, müzik servisi Tidal’ın da kurucularından biri. Müzisyenin Adidas’la da ortalık yapan Ivy Park adlı bir moda markası mevcut.

Beyonce ve Jay-Z ortaklığı

2008 yılından bu yana evliliğini sürdürdüğü Jay-Z ile (kişisel serveti 1.5 milyar dolar) sadece ‘evde’ değil işte de ortalık yapıyor. İkilinin The Carters adlı müzik oluşumu, 2018 tarihli ilk albümü Every-thing Is Love ile Grammy Ödülü de kazanmıştı.