27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
26.11.2021 04:30

En zor döneminde en etkileyici albüm

Dördüncü albümü 30’u yayınlayan Adele, bu yeni çalışmasında boşanmaya, depresyona, suçluluğa ve iyileşmeye odaklanıyor. Tüm bunları sunduğu yeni albümü rekorlar kırmaya devam ediyor

Günümüz yıldızları atmosfere giren bir göktaşı gibi hızla parlayıp sönebiliyorlar. Fakat bu yeni çağın da kendi içinde istisnaları var. Adele belki de en büyüğü. Albüm satışlarının çoktan düşmeye başladığı bir dönemde, 2011 tarihli albümü 21, içinde bulunduğumuz yüzyılın en çok satan (31 milyon) çalışmasıydı. Sadece bu istatistik bile onu zirveye koymaya yetiyor. Üstüne 15 Grammy, 18 Billboard, 9 Brit ödülünün yanı sıra, Oscar ve Altın Küre’ye de sahip. Altı yıllık sessizliğinin ardından geçen hafta, rekorlar kıran yeni albümü 30’u yayınladı. Albümün ilk teklisi Easy On Me Spotify’da bir hafta içinde 85 milyon kez dinlendi, 25 ülkede bir numaraya oturdu. Sadece beş haftalık sürede 303 milyon dinlenmeye ulaşan Easy On Me’nin, 2021’in bu kadar kısa sürede en çok dinlenen şarkısı olduğunu tahmin etmek güç değil. Yeni albüm için Oprah Winfrey’le yaptığı röportaj ise bu seneki Grammy’lerde sahne alan tüm sanatçılarının toplamından daha fazla izleyici çekti. Adele’in bu son albümü artık kaybolan formlarda da rekorlara imza atıyor. Öyle ki, ilk haftasındaki 200 binlik satışla, yılın en hızlı satan CD’si de 30 oldu.

Albümün ilk teklisi Easy On Me beş haftalık sürede 303 milyon dinlenmeye ulaştı.
Albümün ilk teklisi Easy On Me beş haftalık sürede 303 milyon dinlenmeye ulaştı.

Yalnızlığın albümü

Peki nedir bu 30’un hikayesi? Tüm dünyanın kilitlendiği bu albümde Adele bize ne anlatıyor? Müzisyenin birkaç yıl önce, 30 yaşındayken şarkılarını hazırlamaya başladığı albüm evrensel, ortak, tanıdık bir acıyı merkezine koyuyor; boşanmayı ve ayrılığı. 30’da Adele “Şöhretle tanıştığımda kaybolmamama çok yardımcı oldu” dediği, dokuz yaşındaki çocuğunun babası Simon Konecki’den ayrılığına odaklanıyor. Belli ki bu ayrılık dostane bir şekilde gerçekleşmiş, zira hâlâ karşılıklı evlerde yaşıyorlar. Anne olmaya, büyümeye, hata yapmaya, suçluluğa, yalnızlığa, öğrenmeye ve en sonunda hayata devam etmeye dair bir albüm bu. Tüm bunları yaparken Adele bu albümde kariyerinin en zengin müzikal çeşitliliğini de sergiliyor. Şahsına münhasır vokalini pop, country, soul ve caz tonlarında gezdiriyor. Hissettiği tüm kafa karışıklığına rağmen vokali kusursuz bir kararlılıkta ve netlikte duruyor. Hayal kırıklığından böylesine güçlü bir albüm çıkarabilmek kolay değil. Ama Adele, hayatının bu en zorlu anında kariyerinin en etkileyici çalışmasını -ardında duran büyük prodüktörlerin de katkısıyla- ortaya çıkarmış. Hayatındaki üzüntüleri en açık haliyle paylaşmaktan hiç geri durmayan bir müzisyen Adele. Hatta bu açıklık ve acılar sayesinde milyonlarca hayranı onunla kalıcı bir bağ kuruyorlar. 30’da bu bağ çok daha güçleniyor.

21. yüzyılın en çok satan albümleri

  • Adele / 21 31 Milyon
  • Eminem / The Enimem Show 27 Milyon
  • Norah Jones / Come Away With Me 27 Milyon
  • Adele / 25 22 Milyon
  • Evanescence / Fallen 17 Milyon