26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
04.03.2022 04:31

Yeni şeyler söyleyen 10 müthiş genç müzisyen

10 kadın, 10 farklı ses. Henüz 20’lerindeki, kendi sözlerini söylemenin derdinde olan bu genç müzisyenler, trap’ten pop’a, hip-hop’tan R&B’ye birçok farklı türe dokunuyorlar. Listeye sığdıramadığımız birçokları gibi onların da geleceği parlak, önleri açık.

Aslında bir trompetçi: Dilan Balkay (26)

Son yıllarda Gaye Su Akyol, Dolu Kadehi Ters Tut ve Evrencan Gündüz dahil birçok müzisyenle birlikte şarkılar kaydeden trompet sanatçısı Dilan Baykal, güncel müzik piyasasının aranan isimlerinden biri. Küçük yaşta Şile Belediyesi Gençlik Orkestrası’nda başladığı orkestra kariyeri, onu büyük tecrübe kazandığı Boğaziçi Caz Korusu ve Boğaziçi Gençlik Korusu’ndaki performanslarına kadar getirmiş. İlk solo albümü Kuyu’yu 2021 yılında yayınlayan sanatçı, bu çalışmasında trip hop’tan alternatif pop’a uzanan birçok farklı türe dokunuyor.

Özgür ve özgün: Ekin Beril (29)

Ekin Beril YouTube’da yayınladığı Nil Karaibrahimgil, Şebnem Ferah yorumlarıyla karşımıza çıkmıştı. Fakat müzikte daha da özgür ve özgün davranabilmek için kendi şarkılarını bestelemeye karar verip yönünü değiştirmiş. Bu amaçla çıktığı yolculuk onu 2020’de yayınladığı ilk albümü Dualite’ye ulaştırmış. Son iki yıldır kariyerine teklilerle devam eden sanatçı, özellikle geçen yıl yaptığı düetle de öne çıkmıştı. 2021’in alternatif yaz hit’i “Kainat”ta, Beril’e Edis ve Anıl Piyancı eşlik etmişti.

Yumuşacık alternatif pop: Deniz Tekin (24)

Deniz Tekin’in İzmir’den Gaziantep’e, oradan da Boğaziçi Üniversitesi’nin Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü’ne uzanan bir hikayesi var. İlk (ve tek) albümü Kozakuluçka’yı henüz 19 yaşındayken yayınladı. Bu alternatif pop albümüyle kendine ciddi bir takipçi edinen müzisyen söz yazarlığıyla, gitarının yumuşak tonuyla ve yarattığı -şimdiden klasikleşen- şarkılarıyla dikkat çekti. Albümdeki Ahmet Kaya yorumu Beni Vur’la yıldızı iyiden iyiye parladı. Tekin son zamanlarda kariyerine teklilerle devam ediyor. CanBey ile birlikte hazırladığı Son EP’si Kuyu ise 2021’de yayınlandı.

Sertab Erener keşfetti: Selin (23)

YouTube’da yaptığı cover’larla yavaş yavaş kendine dinleyici kitlesi toplayan Selin Geçit’in yeteneği Sertab Erener’in de dikkatini çekmiş. Hatta bu keşfinin ardından Erener kendisiyle bir düet de yapmıştı. Her ne kadar ‘cover’larla başlasa da, Selin’in asıl gücü kendi şarkılarında ortaya çıkıyor. İstanbul’da doğan, İngiltere’de yaşayan müzisyen, İngilizce ve Türkçeyi birlikte kullandığı şarkılarında modern elektro-pop tınıları sunuyor. Yeni şarkısı Asi’yi bugünlerde yayınlanan Selin, şu sıralar ilk EP’si üzerinde çalışıyor.

Tek şarkısı 422 milyon defa çalındı: Sena Şener (23)

Gaziantep doğumlu Sena Şener’in adını birçoğunuz şimdiden duymuştur. Henüz 17 yaşındayken Mahmut Orhan’la birlikte yarattığı Feel’ın videosu YouTube’da tam 422 milyon kez izlendi. Spotify’da onu her ay 1.7 milyon kişi dinliyor. Kuşağının kendi türündeki en popüler isimlerinden biri. Söz yazarı, besteci, vokalist, gitarist Şener’in önü fazlasıyla açık. 2018’de yayınladığı ilk albümü İnsan Gelir İnsan Geçer’le kendi besteleri ve sözlerini yazmak konusunda ne kadar yetenekli olduğunu kanıtlayan müzisyen, geçtiğimiz haftalarda en yeni teklisi Çok Geç Kaldın’ı yayınlandı.

Yavaş ve emin adımlar: Seda Erciyes (29)

Çıkışını 2019 yılında yayınladığı teklisi 10:50 ile yapan Seda Erciyes, kariyerinde yavaş ama oldukça emin adımlarla ilerliyor. Sanatçının Türkçe ve İngilizce sözlü, R&B tonlu müziği, Elif Çağlar, Randy Esen gibi caz vokalistlerinden aldığı derslerin etkisiyle olgunlaşan sesiyle birleşiyor. Erciyes yarattığı bu dünyayı videolarıyla ve imajıyla da tamamlıyor. “Travmalar, eşitsizlikler ve haksızlıklar” üzerine yazdığını söyleyen sanatçı, bu sene çıkardığı son çalışması Belly Dancer’da bu konulara eğiliyor. İlk albümünü henüz yayınlamayan Erciyes’in önü kendi türünde oldukça açık.

Milyonluk dinleyici: Güneş (22)

Güneş Taçkıran 2015 yılında O Ses Türkiye ile adını duyurmuştu. Henüz 22 yaşındaki genç müzisyen ilk teklisini sadece 2020 yılında yayınlamasına rağmen şimdiden Spotify’da milyonun üzerinde kullanıcı tarafından dinleniyor. R&B ve hip-hop tonlarında gezinen sanatçı, dans odaklı müziğinde şimdilik halen teklilerle ilerliyor. Özellikle UZI ile birlikte yarattıkları Dua sanatçıyı bambaşka bir seviyeye taşıdı. Son EP’si Sür Eve’yi 2021’de yayınlayan Güneş, kendine şimdiden kalıcı bir yer edindi. Bu sene içerisinde trap sanatçısı Mavi ile Benim İstanbul’um Sensin adlı bir tekli de çıkardı.

11 bin kişide birinci: Gülşah Kömür (25)

Gülşah Kömür; Vodafone Freezone’un online müzik yarışmasında 11 bin kişi arasından birinci seçildi. Bu bir tesadüf değil, zira kendisi bu işin içinden gelen, daha önce de TRT’de ve Malta’da ödüller kazanmış bir yetenek. Anadolu Üniversitesi’nde gördüğü konservatuvar eğitimine ek olarak İtalya’da da müzik okuyan sanatçı, 2021 yılında ilk teklisi Çok Mu Zor?’u yayınladı. Onur Özdemir (Onurr) imzasını taşıyan bu şarkıda, Kömür’ün geleceğini şekillendirecek vokal kabiliyeti fazlasıyla hissediliyor.

Çok yönlülüğüyle fark yarattı: İdil Ateş (21)

Pandemi birçok ismin profesyonel müzik kariyerine başlamasına da önayak oldu. İdil Ateş bunlardan biri. Kariyerine 2020 yılının mart ayında YouTube’a yüklediği şarkılarla başlayan müzisyen sadece 21 yaşında. İlk teklisini 2021’de yayınlayan sanatçının bugüne dek sadece beş şarkısı çıktı. Son çalışması Dejavu’yu geçen haftalarda paylaştı. Elektro-pop, synth-pop ve alternatif pop arasındaki melodileriyle kendine bir alan açıyor. Henüz kariyerinin başında olsa da deneysel ve çok yönlü yaklaşımı ile başarı şansını yükseltiyor.

En çok sevilenlerden: Lil Zey (27)

İlk albümü Kara Tiyatro’yu geçtiğimiz sene yayınlayan Lil Zey, 2021’de Spotify’a göre Türkiye’de en çok dinlenen ilk beş kadın sanatçı arasındaydı. İzmir’de başlayan müzik tutkusu onu önce Boston’a, Berklee College Of Music’e götürdü. Buradaki eğitiminin ardından Atlanta’da, Rihanna, Sting ve Justin Bieber için de yapımcılık yapan RedZone Entertainment’da çalıştı. Yaşıtları gitme derdindeyken Zeynep Tanyalçın, nam-ı diğer Lil Zey, ABD’den Unkapanı’na döndü. Trap alanında ürettiği çalışmalarıyla kendine sağlam bir yer edindi. Sanatçı son teklisi GEÇMİŞİ SİL’i 2021 Kasım’ında yayınladı.

Ne zaman dinleyebilirsiniz?

  • Deniz Tekin 15 Nisan 2022 / IF Performance Hall, Ankara
  • Güneş 5 Mart 2022 / Trakya Rap Festivali, Edirne,  19 Mart 2022 / Konyaaltı Açıkhava, Antalya, 30 Mart 2022 / Zorlu PSM, İstanbul
  • Selin 8 Nisan 2022 / Zorlu PSM, İstanbul
  • Sena Şener 4 Mart 2022 / Milyon Performance Hall, Ankara, 8 Mart 2022 / 6.45, Afyon