27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
06.10.2023 04:30

Hayvanlarda fizik tedavi

Fizik tedavinin popüler olmasının sebeplerinden biri, hasta sahiplerinin bilinçlenmesi

Veteriner tıbbın tüm dünyada en hızlı popülarite kazanan bilim dallarından biri olan “fizik tedavi ve rehabilitasyon” ilgili vücut bölümünün tam fonksiyonuna kavuşmasını mümkün kılmak ya da çabuklaştırmak olarak tanımlanabilir.

Fizik tedavi; hasarlı dokularda ya da ameliyatlı bölgelerdeki kan dolaşımını ve lenfatik drenajı hızlandırarak iyileşmeyi çabuklaştırır. Yangı etkilerinin erken ortadan kalkmasını sağlar. İyileşmeyi hızlandırır. Eklem çevresindeki kontraksiyonlarını önler ve normal eklem biyomekaniğini çabuklaştırır. Kas atrofisini yani kas erimesini önleyerek hem eklemler üzerine binen yükü azaltır hem de motor fonksiyon kazanımı kolaylaştırır. Ayrıca, eklem kapsülündeki sinirlerin etkilenmesiyle ağrı, ilaçsız olarak baskılanır.
Bu amaçlarla gerçekleştirilen fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları için ultrason, elektrostimülasyon ya da lazer tedavi sistemleri kullanılır. Bu uygulamalar hidroterapi, egzersiz ve masaj programlarıyla desteklenir.

Ortopedi operasyonlarından sonra ilgili bacağın hızlı fonksiyon kazanması için fizik tedavi çok faydalıdır. Nörolojik problemlere sahip hayvanlarda gerekli sinirsel uyarımı alamadığı için kasılmayan ve kasılmayı adeta unutan kas gruplarının elektrostimülasyonla uyarılması ve kasılma özelliklerinin kaybolmasına engel olunması ya da bu kasların tekrar kasılmaya eğitilmesi tüm felçli hastalarda hayati önem taşır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının günümüzde bu kadar popüler olmasının en önemli sebebi fizik tedaviye ihtiyaç duyan hayvan sayısının gün geçtikçe artması ve hasta sahiplerimizin bilinçlenmesidir. Daha iyi bakılıp beslenen, daha iyi sağlık şartlarına sahip küçük dostlarımız artık daha uzun yaşıyor ve böylece fizik tedavinin en çok uygulandığı hasta grubu olan geriatrik (yaşlı) hasta popülasyonu hızla artıyor.

Ortopedik ya da nörolojik operasyon geçiren kedi ve köpeklerin sayısı arttıkça fizik tedaviyle bu hastaların daha çabuk iyileştirilmesine dair talep de gittikçe artıyor. Ayrıca, fizik tedavi ve rehabilitasyonun insanlara çok sık uygulanan bir prosedür olması ve olumlu sonuçlarının tüm hasta sahipleri tarafından bilinmesi de hayvanlara uygulanmasını kolaylaştırıyor.

Değerli hayvan severler, biz veteriner hekimlerin amacının sadece küçük dostlarımızı hayatta tutmak değil aynı zamanda yaşam kalitelerini de en üst seviyeye çıkarmak olduğunu birkez daha hatırlatmak isterim.