28 Mart 2024, Perşembe
19.05.2023 04:30

Kedi ve köpek sahipleri için evde muayene rehberi

Küçük dostlarınızı sık sık ve basit bir şekilde evde muayene etmeniz biz hekimlerin işini kolaylaştırır. Nasıl mı? İşte size birkaç küçük ipucu

Muayenenin en önemli adımı gözlemdir. Dostunuzda ani huy değişimleri, iştahsızlık, hareketsizlik, topallık, merdiven çıkmada isteksizlik, ani kilo kaybı ya da karında şişlik gibi dışarıdan gözlemleyebileceğiniz anormal durumlar olursa mutlaka veteriner hekiminize bildirmelisiniz.

Kedilerin yalanarak kendilerini temizlemesi çok önemli bir sağlık bulgusudur ancak kediler ağrıları olduğunda ağrı odağını ısrarla yalar. Örneğin karnı ağrıyan bir kedinin sürekli karnını yalaması sık görülen bir durumdur. Çok su içme ve çok idrar yapma; şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları, tiroit bezi hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın habercisidir. Ama tabii ki sadece gözlemlemek yetmez muayene etmek için dokunmak da gerekir. Onları severken ellerinizi tüm vücutlarında gezdirin. Bir deri ya da meme tümörünü, bir fıtığı, bir kitleyi, büyümüş bir lenf nodunu fark edebilirsiniz. Dostunuzun dokundurmak istemediği ağrıyan bir bölgesi varsa tespit edebilirsiniz. Simetrinin takibi de önemlidir yani eğer iki dizi karşılaştırdığınızda biri daha şiş ise bu bir sorun habercisidir.

Doğal vücut açıklıklarının kontrolü hem kolay hem de gereklidir. Ağız, burun, kulak, anüs ve vulvadan gelen iltihaplı, kötü kokulu ya da kanlı bir akıntı önemli hastalıkların habercisidir.