27 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
27.09.2024 04:30

Yeni dalgayla başa çıkmak için elzem sorular….

Yeni teknoloji dalgası yepyeni dünyalar yaratacak. Yaratıcılık için hiç böyle şahane bir zaman olmamıştı… Peki siz hala aynı şeyleri mi yapıyorsunuz? Bu dalgayla başa çıkmak için kendimize birtakım temel sorular sormamız ve yanıtlarını bulmaya derhal başlamamız gerekiyor

Geçen hafta bir grup şirket sahibi ve yöneticilerinin katıldığı bir forumda küçük bir test yaptım. Tanımı üst düzey yönetici olan topluluğun her ay değilse de senede bir kere kendisine sorması gereken tüm damar soruları beş dakika içinde dizdim. Sonra gazeteci dostlar hadi bunu paylaş deyince de bu yazı ortaya çıktı.
Sorunsalı sizlerle paylaşayım. Spesifik bir grup için, hele siz de o gruba mensupsanız, öneri vermek çok kolay. Grup büyüdükçe ve demografisi genişledikçe iş karmaşıklaşıyor. Giderek daha averaj, daha sıradan, daha genel ve sonuçta da herkese bir şey söyleyen ama aslında hiç de bir şey söylemeyen duruma düşme olasılığınız artıyor. Benim gibi illaki bilimsel çıktılar, tarihsel veriler, somut deneyimler dışı konuşmanın ayıp olduğu bir okuldan geliyorsanız bazen karanlıkta tren ışıklarına bakıp donan kedi durumuna düşme yüzdeniz yüksek. Örnek olarak medyamızla konuşurken aldığım sorulardan seçmeler: “(Bütün) Türkiye teknoloji konusunda ne yapmalı?” “(Bütün) gençlik geleceğe hazırlanmak için ne yapmalı?” “(Bütün) şirketler teknolojik devrimi nasıl kaçırmasın?” “(Bütün) kadınlar nasıl daha hızlı ilerlesin?”