29 Mart 2024, Cuma
10.02.2023 04:30

Cahille sohbeti kesmeyen belgesel

Netflix’teki Cunk on Earth, başlangıcından bu yana insanlık tarihini konu alan BBC yapımı bir kurmaca belgesel ve çok komik

Titanik tarihin ilk tek seferlik denizaltısı mıdır? Piramitler evsizler üstlerinde uyumasın diye mi bu şekilde yapılmıştır? Hz. İsa iptal kültürünün ilk kurbanı mıdır? Peki hangisi daha takdire şayandır: Beyoncé’nin Single Ladies şarkısı mı yoksa Rönesans mı?

Diane Morgan / Netflix

Bu saçmaymış gibi duran ama bir noktadan sonra kafanıza da yatmaya başlayan soruları soran kişinin adı Philomena Cunk. Muhtemelen sosyal medyada kısa klipler halinde görüp gerçek mi şaka mı olduğuna tam da karar veremediğiniz, ama gülmekten de kendinizi alamadığınız sorularsa BBC yapımı kurmaca-belgesel Cunk On Earth’ün birer parçası. Diane Morgan’ın sinir bozucu bir gerçekçilikle canlandırdığı bu karakter biraz Borat, biraz David Brent, biraz da retro Stephen Colbert. Cunk, akademisyenler ve uzmanların karşısına oturup onlara trol sorular soruyor. Konu da trollemeye müsait: Başlangıcından bugüne insanlık tarihi. Uzmanlar bir komedi şovunun içinde olduklarını biliyorlar. Ama bu, sorulara tüm samimiyetleri ve bilgileriyle cevap vermelerine de engel olmuyor. “Rönesans, kültürü bir bütün olarak ıslah etmeye çalışıyordu. Beyoncé her ne yaparsa yapsın, bu kadar hırslı olduğunu sanmam” diye cevaplıyor Oxford’dan tarih profesörü Martin Kemp “Rönesans mı Beyoncé mi?” sorusunu.

Zamane işi

Cunk On Earth’ün ardındaki isim Black Mirror’ın da yaratıcısı olan Charlie Broker. Geleceğe dair en korkunç felaket senaryosunun bile eline güç geçmiş cehaletten daha tehlikeli olmadığını düşününce bu eşleşme çok mantıklı geliyor. Diane Morgan ise klasik bir BBC belgeselinden farksız bir edayla çakıl taşlı sahillerde yürüyor, uzun uzun kameraya bakıyor ve bilgi, geyik ve komplo teorisi arasında gezinen ince biz çizgide güncel bir mizah yapıyor. Cunk On Earth yaşadığımız “gerçek-sonrası” çağa çok yakışan bir iş. Yarımşar saatlik beş bölümüyle, şimdi Netflix’te.