23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
17.03.2023 04:31

Venezuela’dan tüm dünyaya

¡Viva Maestro!, Gustavo Dudamel’in ve vatanından koparılan müzisyenlerin, gelecekleri çalınan müzik öğrencilerinin, dünyanın her yerinde işlenen ve notaya dökülemeyen kötülüklerin de belgeseli. TOD’da izlenebilen yapım, kulağa da hitap ediyor

Tüm çiçekleri koparabilirler ama baharın gelişini durduramazlar…” Şef Gustavo Dudamel, bir masa etrafına toplanmış Venezuelalı müzisyenlere Pablo Neruda’nın dizelerini okuyor. Tüm kötülüklere rağmen müziğin ve sanatın yaşayacağını söylemeye çalışıyor. Onlar, Venezuela’nın dünyaca ünlü müzik programı El Sistema’nın yetiştirdiği sanatçılar. Yoksul bölgelerdeki çocukların müzikle kalkınmasını amaçlayan devrimci program Türkiye de dahil dünyanın dört bir yanında uygulanıyor. Bunca hayranlık uyandıran programın ana vatanı Venezuela ise kriz ve halk isyanlarıyla yanıyor. Yıl 2017.

Dudamel, El Sistema’nın en ünlü mezunu ve dünyaya açılan yüzü. ¡Viva Maestro!, bu yükselişi anlatan bir belgesel. Dudamel, belgeselin başında hem Simón Bolívar Senfoni Orkestrası’nın hem de ustası José Antonio Abreu’ dan devraldığı El Sistema’nın başında. Aynı zamanda Los Angeles Filarmoni’nin direktörlüğünü yapıyor. Kalan zamanlarında da Berlin, Viyana gibi klasik müziğin en prestijli şehirlerini turluyor. Batı medyasında “Klasik müziğin Mick Jagger’ı” diye övgülere boğulan, Mozart in the Jungle dizisinde dahi maestro Rodrigo karakterine ilham kaynağı olan Dudamel, kendi ülkesinde hükümete karşı konuşmadığı için eleştirilen bir figür. Dudamel nihayet Nicolás Maduro hükümetine karşı bir mektup kaleme aldığındaysa cezası orkestraların dünya turlarının iptal edilmesi oluyor. Bu, müzisyenlerin dünyaya açılan kapılarının da kapanması demek. Dudamel o noktadan sonra engelleri kaldırmak ve programın devamı için farklı yöntemler aramak zorunda.

Dudamel’i tanıyoruz

Türkiyeli müzikseverler Dudamel ve El Sistema’yı İstanbul’da verdikleri konserlerden hatırlayabilir. Dudamel 2011’de ülkemize konuk olmuş ve Simón Bolívar Senfoni Orkestrası ile bir dizi konser vermişti. El Sistema ve Barış İçin Müzik Vakfı arasında örülen bağlar sonucunda, iki kurum arasında bir dostluk anlaşması imzalanmış ve Edirnekapı’da kurulan Barış İçin Müzik Orkestrası El Sistema Türkiye unvanını almıştı.
¡Viva Maestro!, Dudamel’in olduğu kadar vatanından koparılan müzisyenlerin, gelecekleri çalınan müzik öğrencilerinin ve Venezuela’dan Türkiye’ye, işlenen ve notaya dökülemeyen kötülüklerin de belgeseli.