20 Nisan 2024, Cumartesi
30.12.2022 04:30

Çoluk çocuk, hep birlikte izlenecek filmler ve belgeseller

Pek çok kişi için 31 Aralık, ailenin de bir araya geldiği bir gün. Her yaşa hitap eden bu filmlerle eğlenceli bir yılbaşı gecesi geçirmek mümkün

Noel Gecesi Kabusu / The Nightmare Before Christmas 7+


Hâlâ günümüzün en popüler ikon filmlerinden biri olmaya devam eden film, eşsiz bir hayal gücüyle oluşturulmuş, yarı-karanlık bir masal. Hikâyenin ana karakteri Jack Skellington, nüfusunu öcülerin ve hayaletlerin oluşturduğu Halloween kasabasının en popüler ve saygıdeğer kişiliklerinden biridir. Jack bir gün şans eseri Noel kasabasına gidiş kapısını bulur. Noel kasabası o kadar renkli ve cıvıl cıvıldır ki oradaki neşeyi, kendilerinkinden çok farklı olan ‘bayram havası’nı
kıskançlıkla seyreder. Cadılar Bayramı’nı Noel’den daha popüler yapmaya karar verir. İlk adım Noel Baba’yı kaçırmaktır. (Disney+)

Babam Söz Verdi/Jingle all the Way 7+

90’lar Hollywood’unun en popüler oyuncularından biri olan Arnold Schwarzenegger’i bu eğlenceli filmde işkolik bir baba olan Howard rolünde izliyoruz. Howard Noel’i fırsat bilerek oğlunun en sevdiği dizi kahramanının figür oyuncağını almak ister ama o kadar popüler bir oyuncaktır ki bulması bir hayli zordur. Aynı oyuncağın peşine düşmüş başka bir baba daha vardır ve ikisi bütün bir gün boyunca didişir dururlar. Filme bugünden bakınca zamanımızın aile filmlerine göre bazı sahnelerinin biraz sivri olduğunu düşünebilirsiniz. Ama hâlâ akıcı bir komedi... (Disney+)

Noel Baba / The Santa Clause   8+
Sorumluluk alma konusunda sıkıntıları olan dul bir babadır Scott. Oyuncak şirketinde çalışan, çocuk ruhlu bir adam. Oğluyla arasında bazı sıkıntılar da vardır ama asıl büyük sıkıntı onu Noel arifesinde bulur. Noel Baba kostümü giymiş birinin ölümüne şahit olunca, gerçek Noel Baba’nın yerini almak zorunda kalır ve komedi başlar. 1990’ların sevilen komedi oyuncularından biri olan Tim Allen’ın başrolde olduğu film, gişelerde sevilmiş ve iki devam filminin daha yapılmasına neden olmuştu. Bu yıl Disney+ Scott’ın yıllar sonraki halini dizi olarak da sundu platforma. (Disney+)

Grinç / How the Grinch Stole Christmas 8+


Kimköy kasabasında yaşayan Kim’ler için Noel sezonu, her zaman olduğu gibi coşkulu ve neşeli bir şekilde geçmektedir. Ancak bu kasabanın dışındaki yüksek bir dağda, sadık köpeği Max ile birlikte yaşayan Grinç, onların aksine ve bilinmeyen bir sebepten dolayı Noel’den nefret etmektedir. Onların bu gereksiz ve abartılı (!) Noel sevincinden tamamen kurtulmak isteyen Grinç, kötü bir plan yapar ve harekete geçer.  Tonla makyaj altında olsa bile Jim Carrey damgasını vuruyor filme. Ama bazı sahnelerin hassas çocuklara korkutucu gelebileceğini belirtelim... (PrimeVideo)

Klaus 7+

Babası sayesinde son derece imtiyazlı bir hayat süren şımarık ve keyfine düşkün genç bir adam olan Jesper, yine babası tarafından biraz burnu sürtülsün diye çok uzaktaki bir adaya postacı olarak gönderilir. Kutuplara yakın bir ada olan Smoorenburg halkı ikiye ayrılmıştır ve birbirleriyle sürekli sürtüşme ve savaş halindedirler. Jesper geri dönebilmek için, bu ciddi iletişim sorunları yaşanan kasabada 6000 adet mektubun yazılmasını sağlamak zorundadır. Ormanda tek başına yaşayan ormancı Klaus ile tanışması onun için bir dönüm noktası olacaktır. Noel Baba’nın ortaya çıkış hikayesinden üretilmiş son derece güzel mesajlar barındıran, tam bir yılbaşı filmi. (Netflix)

Evde Tek Başına / Home Alone  7+


Oldukça kalabalık bir ailenin en küçüğü olan Kevin, hem ebeveynleri hem de kardeşleri tarafından sürekli uyarılan ve küçümsenen bir çocuktur. Bir gün, yılbaşı tatili için bütün aile Paris’e gidecektir ancak uyuyakaldıkları için evden apar topar çıkmak zorunda kalırlar ve Kevin’ı unuturlar. Ertesi gün evi boş sanan iki hırsız harekete geçer, ancak hiç tahmin etmedikleri olaylar yaşayacaklardır. Dünyanın en güzel yılbaşı filmlerinden biri ve aynı zamanda aile sevgisi, dayanışma ve zorluklarla mücadele edebilmek üzerine iyi mesajlar içeren, keyifli bir seyirlik. (Disney+)

Çiftlikte Noel / Christmas on Mistletoe Farm 7+

Noel’e az bir zaman kala, pek tanıma fırsatı olmadığı babasından kendisine bir çiftliğin miras kaldığını öğrenen beş çocuklu dul bir baba, çocuklarına işiyle ilgili yaşadığı bir sıkışıklıktan dolayı Noel’i ailece orada geçirmek zorunda olduklarını açıklar. Ancak yerinde duramayan bu enerjik çocuklarla birlikte çiftlik hayatına uyum sağlaması ve çalışabilmesi pek de kolay olmayacaktır. Neşeli, kolay izlenen İngiliz yapımı bir aile filmi ama bazı dengesiz, tuvalet mizahı dediğimiz tarzda espriler de barındırmakta. (Netflix)  

Patron Bebek Noel Sürprizi / The Boss Baby: Christmas Bonus  7+


Patron Bebek filmleri kardeş iletişimi ve aile olmak konularında pozitif mesajlar içerse de bizzat filmlere adını veren karakterin kişilik tasarımında bir dengesizlik olduğu da aşikar. Ortalıkta büyükler gözükmediği zaman diğer bebeklere ve ağabeyi Tim’e karşı patron gibi davranıp, bozuk tavırlar sergileyen ‘patron bebek’, filmler çoğaldıkça biraz törpülendi. Ancak yine de küçük çocukların yanlış anlayabileceği tehlikeli durumlar bulunuyor. Bu 45 dakikalık Noel özel filminde de patron bebeğin Noel Baba ve elfleri hiç sevmediğini öğreniyoruz. Ama bir karmaşa sonucunda elflerden biriyle yer değiştirince beklenmedik bir maceranın içine düşüyor. (Netflix)   

Cimri Scrooge/ Scrooge: A Christmas Carol  9+


Charles Dickens’ın ölümsüz eseri Bir Noel Şarkısı (A Christmas Carol) defalarca kez sinemaya uyarlandı. Bu yeni uyarlama da tabi ki eserin kendisi gibi çok güçlü pozitif mesajlara sahip ama biraz fazla korkunç... Ebenezer Scrooge, çok zengin olmasına rağmen kimseye yardım etmeyen, kötü bir tefecilik geçmişi olan, alacaklarını zorbalıkla toplayan çok cimri, bencil, merhametsiz ve huysuz bir adamdır. Noel arifesi gecesinde yıllar önce hayatını kaybetmiş iş ortağı Marley’nin hayaleti ona görünür. Hayalet Ebenezer’e bu gece üç ziyaretçisi olacağını ve onları iyi dinlemesi gerektiğini söyler. (Netflix) 

BELGESEL 

NATGEO TV: 80’LER TOP 10
 2023’e girdiğimiz gece 80’leri yad etmek isteyenler için Rob Lowe ile 80’lerin popüler kültürünün en ikonik anlarına ve dönemin etkileyici manzaralarına geri sararken pop kültürünün en unutulmaz yönlerini yeniden ziyaret ediyoruz. 80’ler Top 10’un bölüm başlıkları şöyle: Unutulmaz Anlar, Fast Food, Reklamlar, Oyuncaklar, Sokak Modası, İkonik Buluşlar… (23.00)

DISNEY+: YUKARIDAN AVRUPA
İki sezonda, her biri 45 dakikalık bölümlerde 11 ülkeyi tepeden görüyoruz. Yazın kocaman tarlalarında kayısı veya rengarenk halılar kurutmak, kışın buz tutmuş gölünde balık avlamak, bir bahar günü iki kıtayı birbirine bağlayan köprünün ayağına tırmanmak isteyebileceğiniz bir Türkiye de var bölümler arasında. Ayrıca Hindistan ve Çin versiyonları da mevcut.