20 Kasım 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
30.07.2021 04:30

Bebekler neden pislik yer?

Yenidoğanlar ve küçük çocuklar tanımadıkları şeyleri toplar ve ağzına atar. Bu davranış, türümüzün evrimsel süreçteki önemli basamaklarından biridir. Çünkü hayvan yavruları besinlerini bu şekilde seçebilmeyi öğrenir

Bebekler ve küçük çocuklar arasında pislik yemek, özellikle 1-6 yaş arasında çok yaygındır. Bu davranışa “pika” adı verilir ve bebekler aslen besleyici değeri olmayan, türümüzün beslenme kaynağı olan yiyecekler arasında da bulunmayan birçok maddeyi yemeye çalışabilirler. Pislik, çamur, kil, kum, tuğlalar, duvar boyaları, alçı, tebeşir, mısır unu, kabartma tozu, kahve çekirdekleri, sigara izmaritleri, küller, kibrit başları, pas, tutkal, diş macunu ve hayvan dışkıları bunlar arasındadır.

İlk sebep merak

Bu neden olmaktadır? Yenidoğanlar ve küçük çocuklar meraklıdırlar ve çevrelerini çoğunlukla elleriyle incelerler. Ellerini kullanarak yeni ve tanımadıkları şeyleri toplar ve ağızlarına atarlar. Bu da türümüzün evrimsel süreçteki önemli basamaklarından biridir. Aslında bu davranış bize has değildir, birçok diğer primat türü de insanlar gibi etraflarını incelemeye ve yeni objeleri ağızlarına atmayı severler. Bunun evrimsel açıdan avantajı oldukça barizdir: Bu şekilde meraklı bir hayvan yavrusu, besleyici değeri olan besinlere erişebilmeyi ve seçebilmeyi öğrenir. Tabii bu sırada zararlı yiyecekleri de tespit eder. Beynimiz zaten deneme-yanılma yoluyla öğrenecek biçimde evrimleşmiştir. Evrimin bir öngörüsü olmadığı için, beyin gelişimimiz de kusursuz değildir ve hatalar yaparak öğrenmek zorundayızdır. Birçok çocuk ve bebek pislik yeme evresinden geçer; ancak sadece az bir kısmı bunu büyüdüğünde de devam ettirir. Pika davranışının bazı durumlarda nedeninin, besin yetmezliği olduğu tespit edilmiştir. Özellikle demir ve çinko gibi mineralleri yeterince alamayan çocuklarda bu davranışın sürdürüldüğü görülmektedir. Bu durum, vücudun besinsizliğe verdiği bir tepki olarak düşünülebilir. Benzer şekilde, mineraller açısından yeterince beslenen ancak karnı yeterince doyurulmayan yavrular da bu tür davranışlara başvurabilirler. Bu da açlığa verilen bir tepki olarak görülebilir. Çoğunlukla bu davranış olumsuz değildir, hatta bir problem olarak bile görülmez. Bebek büyüdükçe bu davranışı atlatacaktır. Üstelik bu süreçte, savunma sisteminin birçok farklı mikropla tanışma ve onlara karşı savunma geliştirme imkânı da olur. Bu sebeple de evrimsel süreçte bu davranış desteklenmiş olabilir. Öte yandan bu davranış abartılı boyutlara ulaşırsa ve ufak parçalar halinde denemeyi aşarak, bu pislikleri gerçek anlamıyla yiyecek olarak kabullenme haline dönüşürse, müdahale etmek gerekebilir. Çünkü toprak içerisinde vücudumuzun ihtiyacından fazla kurşun bulunur ve bu, kurşun zehirlenmesine neden olabilir. Benzer şekilde toprak, iç parazitler için bir yuva gibidir ve sayısız parazit bu şekilde vücudumuza girebilir. Hatta toprak içerisindeki bazı malzemeler sindirilemeyeceği için bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir.

Önce iknayı deneyin

Bu davranıştan çocukları caydırmanın en güzel yolu onlarla iletişim kurmaktır. Çocuklarınıza toprak yemenin neden kötü ve tehlikeli bir davranış olduğunu, yukarıda izah ettiğimiz gibi anlatabilirsiniz. Zaten buna devam edip de hastalanırsa, beyin otomatik olarak ödül-ceza mekanizmasından ötürü toprak yemenin kötülüğü konusunda ikna olacaktır. Ancak eğer ki vaziyet kontrol edilebilir gibi değilse, o zaman evinizdeki bitkileri kaldırmanız, boya döküntülerini süpürmeniz ve herhangi bir toksik maddenin (sigara izmariti, kibrit, temizleme malzemeleri, ilaçlar, vs.) ortalıkta bulunmadığından emin olmanız gerekir. Aksi takdirde davranış giderek tehlikeli bir hal alabilir. Çocuğunuz evin dışında oynarken de yakından takip etmeniz gerekebilir. Elleri kirliyse ağzına götürmemesi gerektiğini öğretmeniz gerekir.

Kan testleri fikir verir

Ayrıca doktorlardan da yardım almanız çok önemlidir! Doktorunuza çocuğunuz için sağlıklı beslenme türünü sorabilir ve öğrenebilirsiniz. Ayrıca belki bazı kan testleri yaparak demir ve kurşun miktarını ölçtürmeniz, bu davranışın sürüyor olmasının nedenini fark etmenizi sağlayabilir. Doktor tavsiyesi dahilinde multivitamin içerikli ilaçlarla çocuğunuzun gelişimini destekleyebilirsiniz. Tüm bunlar, bu davranışı azaltıcı etkiye sahip olacaktır.
Çağrı Mert Bakırcı
Çağrı Mert Bakırcı
[email protected]