Geçtiğimiz hafta sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde Evren’in yaşının bilim insanlarının sandığı gibi 13.8 milyar yıl değil de 26.7 milyar yıl olduğunun keşfedildiğini duymuş olabilirsiniz. Bu, bir yandan bilim insanlarının nasıl olup da bu ölçekte yanılmış olabileceğini düşündürürken, diğer yandan Evren’in yaşının nasıl ölçüldüğünü sorgulamanıza neden olmuş olabilir. Gelin bu kafa karışıklıklarını netleştirelim.
Evren’in yaşını ölçmek için Evren’in geneline, Evren’de işlediğini bildiğimiz önemli sabitlere (örneğin ışık hızına) ve fotonlar gibi elektromanyetik dalgaların doğasına dair bildiklerimizi kullanıyoruz. Mesela Evren’in bir başlangıcı olduğunu (en azından tüm pratik amaçlar için “başlangıç” alabileceğimiz kadar erken ve ilkel bir noktası olduğunu), başladığından beri genişlediğini ve bu genişleme hızının zaman içinde değiştiğini biliyoruz. Bunları kullanarak aslında sizin de bir zarf arkası hesabı yapmanız mümkün!
Şöyle sorayım: Hız ve mesafe bilgisini kullanarak zamanı nasıl bulursunuz? Mesela Ankara-İstanbul arasındaki 500 kilometrelik mesafeyi saatte 100 kilometre hızla giden bir araçta alırsanız, mesafenin kat edilmesi için ne kadar zaman geçmesi gerekir? 500/100=5 saat, öyle değil mi? Evren için de aynısını yapacağız.
28.07.2023 04:30
Evren 13.8 değil de 26.7 milyar yaşında olabilir mi?
Ottawa Üniversitesi’nden fizik profesörü Rajendra Gupta, Evren’in yaşına dair yeni bir hesaplama yaptı. Ancak bu teori, bugüne kadar ortaya konan yüzlerce izahatın da altını oydu
İnsan nasıl kumar bağımlısı olur?
15 Kasım 2024
İnsan beynini bu kadar özel kılan ne?
08 Kasım 2024
Kuantumun gücü şifrelere yeter mi?
01 Kasım 2024
Bilincimizin ardında kuantum mu var?
25 Ekim 2024
Belki de bir devrimin ortasındayız
Tüm Yazıları
18 Ekim 2024