05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
14.07.2023 04:30

Hofstadter

Douglas Hofstadter, önemli bir bilim insanı. Yapay zeka teknolojisi hakkında ne dediğine kulak verilmesi gereken birisi

Dünyanın bazı yerlerinde hocaların kendi okullarına girmesini yasaklamakla veya yasalarda kişilerin kendi iş yerlerinin bahçesinde öğle arasında belli bir yöne dönüp sakince nefes alıp vermesine suç yakıştırmaya yarayacak maddeler aramakla uğraşılmıyor. İnsanlığın ilerlemesine yönelik gelişmeler de daha çok bilim ve sanatın itibar gördüğü böyle topraklardan çıkıyor doğal olarak.

İlerleme insanlığın serüveninin en güzel yanı. Diğer hayvanların aksine, biz aklımızı kullanarak düzeni değiştiriyoruz. Evrildiğimiz gibi durmuyoruz. Bedenlerimizin doğal yapısına hiç uygun olmayan yerlere ulaşıp oraları yaşanabilir hale getirmeyi, hastalıkların sırlarını birer birer çözüp onları sorun olmaktan çıkararak ömürlerimizi uzatmayı, gezegeni kendi keyfimize göre şekillendirmeyi hedefliyoruz. Her asır bir öncekisinin insanlarının çoğunun hayal bile edemediği yenilikler getiriyor. İleri gidiyoruz; üstelik ilerleme hızımız da sürekli artıyor.

Bu hızlanmanın odağında şimdilerde yapay zekâ var. Doktora tezimden bu yana inişli çıkışlı serüveninin içinde olduğum yapay zekâ teknolojisi (ve “fikri”) geçen yıldan beri bütün dünyanın gündeminde; mesleki olarak büyük heyecan duyuyorum. Alanın kimi dev isimlerinin şaşkınlık dolu açıklamalarıysa bence işin tuzu biberi.