Dünyanın bazı yerlerinde hocaların kendi okullarına girmesini yasaklamakla veya yasalarda kişilerin kendi iş yerlerinin bahçesinde öğle arasında belli bir yöne dönüp sakince nefes alıp vermesine suç yakıştırmaya yarayacak maddeler aramakla uğraşılmıyor. İnsanlığın ilerlemesine yönelik gelişmeler de daha çok bilim ve sanatın itibar gördüğü böyle topraklardan çıkıyor doğal olarak.
İlerleme insanlığın serüveninin en güzel yanı. Diğer hayvanların aksine, biz aklımızı kullanarak düzeni değiştiriyoruz. Evrildiğimiz gibi durmuyoruz. Bedenlerimizin doğal yapısına hiç uygun olmayan yerlere ulaşıp oraları yaşanabilir hale getirmeyi, hastalıkların sırlarını birer birer çözüp onları sorun olmaktan çıkararak ömürlerimizi uzatmayı, gezegeni kendi keyfimize göre şekillendirmeyi hedefliyoruz. Her asır bir öncekisinin insanlarının çoğunun hayal bile edemediği yenilikler getiriyor. İleri gidiyoruz; üstelik ilerleme hızımız da sürekli artıyor.
Bu hızlanmanın odağında şimdilerde yapay zekâ var. Doktora tezimden bu yana inişli çıkışlı serüveninin içinde olduğum yapay zekâ teknolojisi (ve “fikri”) geçen yıldan beri bütün dünyanın gündeminde; mesleki olarak büyük heyecan duyuyorum. Alanın kimi dev isimlerinin şaşkınlık dolu açıklamalarıysa bence işin tuzu biberi.
14.07.2023 04:30
Hofstadter
Douglas Hofstadter, önemli bir bilim insanı. Yapay zeka teknolojisi hakkında ne dediğine kulak verilmesi gereken birisi
A+
Yazı Boyutunu Büyüt
A-
Yazı Boyutunu Küçült
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
İfşa
05 Aralık 2025
Beşinci cümle
28 Kasım 2025
Liyakat
21 Kasım 2025
Yapay zeka imparatorluğu
14 Kasım 2025
Kramnik Naroditsky’ye karşı
Tüm Yazıları
07 Kasım 2025