05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
16.06.2023 04:30

Yapay zeka korkusu

Geçen ay yapay zekâ (YZ) kaynaklı kıyamet uyarılarına bir yenisi eklendi. 30 Mayıs’ta kamuoyuna duyurulan bildiri tek cümleden oluşuyordu: "İnsanlığın soyunun YZ yüzünden tükenmesi riskinin azaltılması da salgın hastalıklar ve nükleer savaş gibi diğer toplumsal ölçekli riskler gibi küresel bir öncelik olmalıdır."

İmzacıların listesi yine çok etkileyiciydi: YZ’yi uçuşa geçiren yapay öğrenme devrimine katkılarından ötürü bizim mesleğin (bilimimizin kurucusu Alan Turing’in adını taşıyan) en prestijli ödülüne layık görülmüş olan Geoffrey Hinton ve Yoshua Bengio, konunun standart ders kitabının yazarları Stuart Russell ve Peter Norvig, hem ChatGPT’yi üreten OpenAI şirketinin hem de onun rakiplerinin patronları ve baş araştırmacıları... Hiç “boş” yoktu; bu konuda dediklerine kulak verilmesi gereken kişilerdi tümü açıkçası.
Düzenli okurlarımın hatırlayacağı gibi, mart ayında da buna benzer bir bildiri yayımlanmıştı. “GPT-4’ten daha güçlü YZ sistemlerinin geliştirilmesine altı aylık bir mola verilmesi” çağrısını içeren o bildiriyi de bu köşede ele almıştım.