27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
27.05.2024 10:00

150 yıl sonra, Los Angeles’ta bir kahraman

Jennifer Lopez’in başrolünde yer aldığı Netflix filmi Atlas’ta yapay zekanın gazabıyla karşı karşıya kalan insanlık çözümü yine yapay zekada arıyor

150 yıl sonrasının Los Angeles’ında geçen bilim kurguda, Jennifer Lopez kimseye güvenmeyen, hayatı yapay zeka tarafından mahvedilmiş veri analisti Atlas Shepherd’ı canlandırıyor. Atlas’ın insanlığın geleceğini kurtarmak için tek şansı ise bir başka yapay zekaya güvenmek.

Yönetmen koltuğuna oturmanın yanı sıra yapımcıların da arasında yer alan Brad Peyton, karmaşık hikayenin yapay zeka hakkındaki etik tartışmalara değinmekle birlikte aslında hayatını altüst eden bir travma geçirdikten sonra güvenmeyi öğrenen bir kadın hakkında olduğunu belirtiyor. Filmin kötüsü ise Harlan rolündeki Kanadalı oyuncu Simu Liu. Sterling K. Brown da yapay zekayı alt etmeye kararlı Colonel (Albay) Banks’i canlandırıyor.

Yapım tasarımcısı Barry Chusid’i The Day After Tomorrow ve 2012, görüntü yönetmeni John Schwartzman’ı Armageddon, Jurassic World: Dominion’daki imzalarından tanıyoruz

Aynı zamanda yapımcı kadrosunun da bir parçası olan Jennifer Lopez, Atlas’ın ilk bakışta bir aksiyon filmi olduğunu ama özünde sevgi ve arkadaşlık temalarının yer aldığını söylüyor. 54 yaşındaki oyuncu canlandırdığı Atlas karakterini “Kendini dünyaya kapatmış biri. Analog şeylere tutunmaya çalışıyor, yapay zeka ile ilgili hiçbir şey yapmak istemiyor” sözleriyle tanımlıyor.

Jennifer Lopez’in mekanik kıyafeti

Atlas karakterinin mekanik kıyafeti ciddi bir araştırmanın ve işbirliğinin ürünü. Yönetmen Peyton işlevsellik ve şıklığın birleşimi olan bu tasarımı “Önce klasik spor arabaları ve F-15 savaş uçaklarını inceledik. Kokpit konseptinde iyi ayağı olan bir kıyafet tasarladık. İç kısmı için Virgil Abloh’un Maybach arabaları için yaptığı hem lüks hem de rahat deri döşemelerden ilham alarak, döşemenin üzerine hologram ve ekranlar yerleştirdik” sözleriyle anlatıyor.

Atlas’ın yapay zekayla ilgili duruşu ne?

Yönetmen Brad Peyton filmin “Yapay zekanın iyi amaçlı kullanılması için onu nasıl kontrol altına almalıyız?” sorusuyla tartışmalara yön vermesini umuyor. Peyton “Umarım Atlas bu konuşmaları daha olumlu bir yöne çekmeye yardımcı olur” diyerek temennisini dile getiriyor. Atlas 24 Mayıs’ta Netflix’te.

Atlas’ın kadrosu yıldız oyunculardan oluşuyor. Sterling K. Brown, American Fiction’daki rolüyle Oscar adayı olmuştu.

 

Gelecekte telefon kullanılmıyor

• Jennifer Lopez’in mekanik kıyafeti diğer bilim kurgu filmlerindeki soğuk mavi tonlarının aksine oyuncunun ten rengine uyumlu ve ışığı yansıtacak biçimde sıcak renklerde tasarlandı.
• 150 yıl sonraki Los Angeles’ı tasarlamak için bir fütürologla birlikte çalışıldı. Uçan ve normal otomobillerin bir varyasyonu olan arabalar, artık kağıt ya da akıllı telefon kullanılmaması, gölgelik görevi de gören dev güneş panelleri bu çalışmanın ürünü.
• Atlas’ın GR39 Gezegeni’nde keşfettiği çiçek Planty COVID-19 virüsü örnek alınarak modellendi.