07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
31.12.2023 12:45

Moda dünyası 2023’ü pembe hatırlayacak

Core’lar, konserler ve kopyaların konuşulduğu 2023 moda gündemine veda ediyoruz. Papa’nın puffer montu, Barbie pembesi, Phoebe Philo’nun kendi markasını yaratması, Loewe’nin yükselişi, bu yıl radarımıza takılan dönemeçlerdi

Puf ceketli bir Papa

Gerçeklikle olan ilişkimiz tartışmalı hale gelmişken hayatımıza bir de AI girdi. Moda ve teknolojinin kesişiminde öne çıkan kampanyalardan biri Jacquemus’a ait Le Bambino çantaların otobüs boyutunda versiyonlarını sokaklarda dolaşırken gördüğümüz videolar oldu. Videolar Ian Padgham tarafından yine AI kullanılarak tasarlanmıştı.

Papa Franciscus

 

Sosyal medyayı sarsan, “üzerindeki gerçek mi değil mi?” dedirten bir başka imaj da 87 yaşındaki Papa Franciscus’i pofuduk montu içerisinde gördüğümüz görseller oldu. Midjourney’de tasarlanan imajlar muhtemelen sezonun öne çıkan akımlarından gorpcore trendine yön verdi.

Aslan kral ya da Kylie

2023’ün en viral moda olaylarından biri şüphesiz Kylie Jenner’ın Paris Couture Week’e paralel gerçekleşen Schiaparelli defilesine, yine marka imzalı omzunda büyük aslan başı olan bir elbiseyle katılmasıydı.

Kylie Jenner

 

Aslan başı gerçek olmasa da hem marka hem de Jenner, hayvan hakları savunucuları tarafından avcılığa özendirdiği gerekçesiyle çokça eleştirildi.

Doja Cat

 

Aynı defileye Doja Cat kendini 30 bin Swarowski kırmızı kristalle kaplayarak katıldı.

Şışşşt sessizlik

Karıştığı kayak kazası sonucu mahkemeye çıkan Gwyneth Paltrow’un duruşmalarda giydiği kıyafetler ve ünlü televizyon dizisi Succession, “sessiz lüksü” zirveye taşıdı.

O turne!

Beyoncé’un Renaissance Turnesi adının hakkını verdi ve moda dünyasında adeta bir rönesans yaşandı. 56 konserin verildiği, Kraliçe B ve ekibi için 600 kıyafetin tasarlandığı turneye Loewe, Prada, Alexander McQueen gibi markalar dahil oldu.

Beyoncé

 

Turne markalar için öylesine büyük bir görünürlük platformuna dönüştü ki, Beyoncé’un Loewe tulumu ile sahneye çıktığı gün Loewe aramalarında yüzde 140 artış gözlendi.

Phoebe’nin dönüşü

Geçmişte Chloè ve Céline markalarının kreatif direktörlüğünü üstlenen son dönemde ise sessizliğe gömülen Phoebe Philo kendi markasını tanıttı. Kapsül koleksiyonlar halinde, internet sitesi üzerinden satışa sunulan markanın ürünlerine ilk olarak siteye abone olanlar ulaşabildi.

Hoş geldin Peter Do!

Phoebe Philo’nun yanında yetişen Vietnamlı Peter Do, uzun bir süre başıboş kalan Helmut Lang’in yeni kreatif direktörü oldu. Do, ilk koleksiyonunu New York Moda Haftası kapsamında sergiledi ve büyük beğeni topladı.

Rihanna’nın hamilelik duyurusu

Müzik sahnesinin modaya yön verdiği anlardan bir diğeri şüphesiz Super Bowl’da Rihanna’nın sahne almasıydı.

Rihanna

 

Tüm dünyaya hamile olduğunu Loewe imzalı kırmızı tulumuyla ilan eden sanatçının baştan aşağı kırmızı görünümü TikTok’ta binlerce farklı kullanıcı tarafından yeniden canlandırıldı.

Kimdi bu kedi?

Bu senenin MET Gala teması “Karl Lagerfeld: A line of Beauty” idi. Ünlü tasarımcıya bir saygı duruşu olarak düzenlenen geceye oyuncu Jared Leto, Lagerfeld’in ünlü kedisi Choupette olarak katıldı.

Evet, tüylü bir kedi olarak. Bu görüntü davetli listesine girmenin zor olduğu ve katıldığınız seneki stil performansınızın bir sonraki sene için referans olduğu MET Gala’nın kurallarının “gevşediği” izlenimini verdi.

Pembe mi görüyorum?

2023 yılını pembe gözlüklerle yorumlayabilmemize ise muhtemelen Margot Robbie’nin oynadığı Barbie filmi sebep oldu. PR çalışmalarıyla tüm dünyayı etkisi altına alan film ile sevseniz de sevmeseniz de 2023’te en çok gördüğümüz renk pembe oldu.

Gucci’de de Sarno ayak sesleri

Alessandro Michele’nin Gucci’nin kreatif direktörlüğünü bırakmasıyla karalar bağlayan moda dünyası, yerine gelen Sabato De Sarno’ya bir şans vermeye karar verdi. İlkbahar Yaz 2024 defilesini gerçekleştiren Sabato De Sarno’nun Alessandro Michele'nin maksimalist izlerinden bir hayli uzak durduğunu Gucci’yi sessizleştirdiğini söylemek mümkündü.

Bir İspanyol tahta oynadı

Alışveriş ve teknoloji sitesi Lyst’ın, moda dünyasının en dikkat çeken ve popüler markaları özelinde yayınladığı raporda Loewe ilk sırada yer aldı. Online platformlarda arama, satış, etkileşim oranı son üç ayda yüzde 19 artış gösteren marka tahtın önceki sahibi Prada’yı sollayarak birinci sıraya yerleşti.

Tom Ford, Tom Ford’dan ayrıldı

Ünlü tasarımcı Tom Ford 2005 yılında kurduğu kendi markası Tom Ford’u bıraktığını ve sinemaya yönelmek istediğini açıkladı. Markanın kreatif direktörlüğüne uzun yıllar Ford ile çalışan Peter Hawkings getirildi.

İkonlara veda

Jane Birkin, Mary Quant ve Paco Rabanne bu sene aramızdan ayrılan ve moda tarihinde iz bırakan isimiler arasındaydı. Tasarımcı Davide Renne ise Moschino kreatif direktörlüğüne atandığı haberi yayınlandıktan sadece 10 gün sonra vefat etti.

Kardeş kavgası

Balenciaga’nın kreatif direktörü Demna Gvasalia ile Vetements markasının kurucusu ve kreatif direktörü aynı zamanda Demna’nın kardeşi Guram Gvasalia arasındaki tartışmalar sosyal medyaya yansıdı. İki kardeş birbirlerini, tasarımlarını kopyalamakla suçladı.

Moda ikonu olma yolunda

Yayıncılıkta yaşanan gelişmelerden birine de Türkiye sahne oldu.

Türkiye Kadın Millî Voleybol Takımı’nda gösterdiği muazzam başarıyla dikkatleri üzerine çeken Melissa Vargas’ın erkek moda dergisi L’Officiel Hommes Türkiye’ye verdiği röportaj ve yapılan çekim sadece spor camiasında değil moda camiasında da geniş yer buldu.

LV’de Pharell Williams dönemi başladı

Kimi markalarda ise müziğin sesi baya bir açıldı. Virgil Abloh’nun vefatının ardından moda dünyasının en önemli tahtına, Louis Vuitton Erkek Giyim Koleksiyonları kreatif direktörlüğüne Pharell Williams getirildi.

Williams’ın Paris’te Pont Neuf üzerinde gerçekleştirdiği Jay-Z, Kim Kardashian gibi ünlü isimlerin katıldığı şov bir defileden çok konseri anımsattı.

Yapımcı koltuğunda Saint Laurent

Kimi markalar ise multi-hypnate olduğunu başka bir kulvarda kanıtlamak istedi. Anthony Vaccarello kreatif direktörlüğünde Saint Laurent Productions şirketini açtığını duyuran Saint Laurent, ilham aldığı yönetmenlerle ortak işlere imza atacağını belirtti. Bu işlerden ilki mayıs ayında gösterime giren, Pedro Almodóvar’ın yönettiği, Ethan Hawke ve Pedro Pascal’ın rol aldığı Strange Way of Life filmi oldu.