30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
12.04.2024 04:30

Yeni altın: İkinci el

Vintage, kullanılmış, aile yadigarı... Adına ne derseniz deyin ikinci el piyasası büyümeye devam ediyor. Beymen Reborn’a bir yılda 5 binin üzerinde yeniden satış başvurusu geldi ve bunlardan 3 bin 280 adedi satışa sunuldu

Y2K gibi geçmişe özlem barındıran mikro trendlerin tetiklediği en büyük alanlardan biri ikinci el piyasası. Lüks moda markaları her ne kadar bu yükselişi satışa dönüştürebilmek adına tasarımlarına geçmişten referanslar eklese de Z kuşağı “geçmişin kendisine sahip olmayı” daha ayrıcalıklı kabul etme eğiliminde.
Bu eğilimi araştırmalar da destekliyor. İkinci el satış sitesi ve piyasa araştırma platformu ThredUp’ın geçen günlerde yayınladığı Resale Raporu’na göre ikinci el pazarının önümüzdeki yıl küresel giyim pazarından üç kat daha hızlı büyümesi bekleniyor. Raporda yer alan bir diğer dikkat çekici data 2025’te tekstil piyasasındaki satışların yüzde 10’unun ikinci elden satışlardan geleceğine yönelik bilgi. Bu büyüme 2028’e gelindiğinde, 73 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşacak ve ikinci el piyasası yıllık ortalama yüzde 11 büyüme kaydedecek. Peki tüketici bu büyümeyi nasıl tetikledi ve bundan nasıl etkileniyor?