Pandemi sürecinde, dijital çağın dehlizlerinde ilerlerken moda endüstrisi evriliyor mu, yeni dünya doğuyor mu, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak mı... Tartışmalarda son durum ne? Ortaya karışık. Pantone’nin 2021 için belirlediği renkler gibi; gri ve sarı.
Ece Sükan ecesukan@gmail.com
- MARKALAR ARASI MAKAS AÇILDI Pandemi sürecinde, endüstrinin ağır topları olan lüks markalar ile “diğerleri” arasındaki fark her alanda olduğu gibi moda sektöründe de açıldı: Bir yanda iflas bayrakları çeken , diğer tarafta ise karantina biter bitmez mağazalarının önünde “o çantayı” almak için uzun kuyruklar oluşan markalar olarak pozisyonlar keskinlesti.
- DEFİLELER YERİNE, DİJİTAL ŞOVLAR Her yıl haziran ayında gerçekleşen Milano, Londra, Paris Men’s ve Paris Couture Moda Haftalarının fiziksel defileleri iptal edildi, dijital şovlara geçildi. Ancak Eylül-Ekim aylarında gerçekleşen Pret-a-Porter sezonunda kimi markalar limitli seyirci ve maskeli-mesafeli fiziksel şovlarına geri döndüler bile. Pandeminin başlarındayken bir daha fiziksel şovlara dönülmez artık denilirken -ki zaten son yıllarda sebep olduğu enerji tüketimi, kirlilik ve atıklar sebebiyle tartışmaya açık bir konu haline gelmişti- beklenilenden de kısa bir sürede yeni bir normal yaratıldı.
- “YILDA 6 KOLEKSİYON” RAFA KALKTI Gucci, Dries Van Noten, Armani, Michael Kors, Saint Laurent, Ralph Lauren, Off White’ın da aralarında bulunduğu birçok tasarımcı ve marka, senede 6 koleksiyon üretme döngüsünden çıkma kararı aldıklarını, daha az sıklıkta kendi belirledikleri takvimlere göre koleksiyonlar üretip tüketiciye sunacaklarını duyurdular.
- YARI DİJİTAL, YARI FİZİKSEL SUNUMLAR Dijital kanallarda fark yaratabilmek haliyle çok önem kazandı. Koleksiyon sunumları için Valentino, Moschino, Balenciaga, Saint Laurent’nin de aralarında bulunduğu kimi markalar yaratıcılıklarını hybrid bir modelle dijital/fiziksel sunumlar şeklinde gerçekleştirdi
- YEREL VE ETNİK DEĞERLER ÖNE ÇIKACAK Yerel komünitelerin önem ve değer kazanacağı, sürdürülebilirlik çalışmalarında tüketici davranışına da etki edecek anlamlı adımların atılacağı, ‘dahil edicilik’ yani etnik çeşitliliğin hakiki temsiliyetinin özümseneceği bir dönem başlayacak.
- DİJİTALİ KULLANAN KRİZİ FIRSATA ÇEVİRECEK McKinsey Global Fashion Index gurubunun yayınladığı “The State of Fashion 2021” raporunda moda endüstrisinin 2019 yılındaki %4 ekonomik kar artışına oranla global anlamda %93’luk bir azalış yaşadığı, 2021 için ise iki senaryonun öngörüldüğü belirtiliyor. İyimser senaryo, yani erken iyileşmede 2019’a oranla %0-5 arası, virüsün kontrol altına alınmasının uzaması durumunda %10-15 arasında bir azalış öngörülüyor. Pek tabii ki dijital kanallarını verimli kullanan, altyapıları hazır markalar içinse kriz bir şekilde fırsata çevrildi. 2019’a oranla 2020’de %30‘luk bir dijital büyüme raporlanmış.
- YENİ DERİ VE KUMAŞLAR DENENİYOR Sektörde yeni kumaş ve lif araştırmalarına, teknolojilerine yapılan yatırımlar artırıldı. New Balance deriye yeni alternatif olan ananas yaprağı lifi üreticisi Pinatex ile çalışmaya başladı. Chanel yeni stratejik öncelikler belirledi; tarım-gıda endüstrisinden yeni deri geliştirme teknikleri araştırmalarına yatırım yaptı.