29 Mart 2024, Cuma
21.05.2021 06:00

Amerikan rüyası HALSTON

1970’lerde Amerikan modasının algısını ve çehresini değiştiren ikonik tasarımcı Roy Halston’ın hayatını konu alan dizi ile moda dünyasını yeniden HALSTON rüzgarı sardı

Vintage koleksiyonerlerinin her daim gözdesi, günümüz tasarımcılarının sıkça referans aldığı, 1970’lerde Amerikan ‘glam’ modasını dikte eden tasarımcı Roy Haltson, geçtiğimiz hafta Netflix’de gösterime giren mini-seri ile geniş kitlelere ulaşarak genç jenerasyonun da radarına girmiş oldu. Dizinin lansman tarihinden günler öncesinde sosyal medyada bu denlisi az görülen bir paylaşım silsilesi yaşandı. Halston’ın kendi stili, vizyoner New York loftu ve jet-set çevresinin ikonik fotoğrafları moda sektörünün sosyal medyalarını epey meşgul etti. 

Halston’in Liza Minelli, Elsa Peretti ve defile ekibiyle Paris çıkarması.
Halston’in Liza Minelli, Elsa Peretti ve defile ekibiyle Paris çıkarması.
Roy Halston’ın, Amerika’nın hiçbir zaman Paris ile yarışamayan, aslında zaten olmayan moda tarihi ve kültürünün dünya modasında yer edinmesindeki rolünü ve jet-set hayatını konu alan seri 1970’ler - 80’ler New York’unda geçiyor. 5 bölümlük seri, Ewan McGregor’un canlandırdığı moda tasarımcısı Roy Halston Frowick’in döneme damgasını vuran koleksiyonlarını, markalaşma sürecini, ticari büyümesini, hedonistik hayatının kontrolden çıkmasını ve markasını kaybetmemek için verdiği mücadeleyi merkeze alıyor.  Halston, nispeten mütevazi bir şapka tasarımcısıyken Jackie Kennedy’nin kocası John F. Kennedy’nin başkanlık görevine başlama töreninde giyerek meşhur ettiği ‘pillbox’ şapka tasarımıyla şöhret basamaklarını çıkmaya başlıyor. En yakın arkadaşı Liza Minelli’nin sahne kostümleri, Bianca Jagger’ın tüm zamanların en ikonik kulübü Studio 54 gecelerindeki elbiseleri ve mücevher tasarımcısı ve model arkadaşı Elsa Peretti’nin elegan takımlarıyla Halston, 1970’lerde Amerikan kadınını adeta yeniden tanımlıyor. Halston, 70’lerin hippi hareketinin çiçek çoçuklarından disko erasına geçiş estetiğinin yaratıcısı olurken çalışan kadınlar için de yaptığı tasarımlar ile ününü perçinliyor. Çamaşır makinesinde yıkanabilen bir süet kumaş varyantı ile yaptığı ‘ Ultrasuede’ adını verdiği pratik ve şık elbise tasarımı, tüm Amerika’da büyük bir hit oluyor ve uzun süre yok satıyor.  Kontrolden çıkan özel hayatı, bitmeyen yaratıcılık ve ticari krizleri, markasının yani isminin elinden kayıp gitmesi sonrası 1990’da 57 yaşında hayata veda ediyor. 
Bianca Jagger ve Roy Halston.
Bianca Jagger ve Roy Halston.

Karakterler zayıf, kostümler başarılı

The Assasination of Gianni Versace, Hollywood, Ratched dizilerinden de bildiğimiz Ryan Murphy’nin ezberlediğimiz ‘Netflix formülü’ , Halston’daki karakterler ve onları en literal şekilde işleyişiyle oldukça yüzeysel kalsa da dizinin prodüksiyonu, özellikle de tekrar yaratılan Halston’un ikonik ofisi ve evi, Studio 54 gibi mekanlar ve kostümler başarılı. Kostüm tasarımcısı Jeriana San Juan dönemin ve Halston’ın tasarımlarının yüksek oktanlı gösterişini ve duygusunu yansıtabilmiş. En azından Versace serisinde olduğu gibi izlerken üzmüyor kostümler. Payet kaplı sahne kostümleriyle Liza Minelli, müthiş stili ile Elsa Peretti, akışkan ipek gece elbiseleriyle defile koleksiyonları ve rugan trençkotuyla Halston, 70’ler modasının tutkunları için güzel bir görsel şölen sunuyor.