02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
29.12.2023 04:30

Bir giyinme ritüeli: Yılbaşı partisi

Yeni yılın büyük eğlencelerle karşılandığını, eski kavimlerin de özenle giyinip kendilerini ifade ettiklerini biliyoruz. Yani pop kültürde iz bırakan efsanevi partilerin unutulmaz kıyafetleri, atalarımızdan kalan mirası devam ettiriyor aslında

Geçen bütün bir yılın en özel anlarını gözden geçirdiğimiz ve geleceğe dair umutların, hedeflerin, hayallerin, iyi dileklerin sıralandığı yılbaşı gecesinde giyilen kıyafet; insanlık tarihi boyunca çeşitli örneklerini gördüğümüz uğurlama seremonileri esnasındaki ruh hallerinin yansıması. Aslında yılbaşı gecesi için giyinme geleneği, içinde yaşadığımız kültürdeki sembolizmin ve kendimize has kişisel ifademizin iç içe geçtiği bir faaliyet. Özünde ise geçmişin derisinden kurtulmak, değişimi kucaklamak ve bilinmeyeni şık bir şekilde karşılama içgüdüsünü simgeliyor.

İnsanlık tarihindeki yeni yıl kutlamaları, Babil İmparatorluğu’ndaki Akitu (yeni yıl) kutlamasında olduğu gibi bütün kavimlerde eski ve yeni yıl arasındaki zaman, kaos ve düzen arasındaki bir özgürleşme anı olarak görülüyordu. Bu özgürleşme anında kurallar ve düzen tersine döner ve insanlar, gece yarısı vuruşuyla kontrol yeniden sağlanana kadar içteki ve dıştaki gerilimin getirdiği coşkularını ifade etmek adına kostümler giyerdi.