28 Mart 2024, Perşembe
28.05.2021 06:00

Dünyadan moda gündemi

Moda sektörünün pandemi sonrası kademeli normalleşmelerle birlikte çevresel ve sosyal hareketleri hız kazandı. New York, Paris ve Londra’dan son haberler...

Diana'nın gelinliği sergileniyor

Wales prensesi Diana’nın meşhur gelinliği Kensington Sarayında, ‘Royal Style in the Making’ sergisinde 25 yıldır ilk defa sergilenecek. David ve Elizabeth Emanuel tarafından 1982 yılında tasarlanan ve St. Paul Katedralinin merdivenlerini kaplayan görüntüsüyle hafızalara kazınan gelinlik, 8 metrelik kraliyet tarihinin en uzun kuyruğu ile birlikte sergilenecek. 20. yüzyılın en önemli couture tasarımcılarının daha önce hiç görülmemiş tasarımlarının da olduğu sergide, kraliyet ailesinin üç jenerasyonuna ait kıyafetler sergilenecek. Sergi moda tasarımcılarıyla kraliyet ailesi arasındaki ilişkiyi ve tasarım süreçlerini mercek altına alıyor. Kensington Sarayının yeni dönüştürülen sergi alanı Orangery’deki sergi 3 haziranda açılıyor. 

Tom Ford plastiğe karşı  

Pandemiyle birlikte moda endüstrisinin sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomiye katkı çalışmaları hız kazandı. Amerikalı moda tasarımcısı ve son dönem CFDA- Amerikan moda tasarımcıları derneği- başkanı Tom Ford, ödülü 1 milyon $ olan, plastiğe alternatif hammadde geliştirme yarışması düzenliyor. Moda endüstrisinin plastik kirliliği ile mücadele etmesine katkı sağlamak amacıyla geliştirilen yarışma projesi tasarımcıları sürdürülebilir ve biyolojik olarak parçalanabilen alternatif çözümler bulmaya teşvik ediyor. Kriterler arasında üretimlerin çevresel ve sosyal etkileri, ürün performansı, ölçeklenebilirlik, üretim maliyeti de var. Başvurular 24 ekime kadar açık. 

MET Gala geri döndü  

Moda dünyasının Oscar’ları olarak kabul edilen, her mayıs ayında heyecanla beklenen, New York Metropolitan Müzesi Kostüm Enstitüsü’nün düzenlediği MET Gala, bir senelik pandemi arasından sonra 13 Eylül 2021’de ve 5 Mayıs 2022’de iki etapta gerçekleşecek. “Amerika: Bir Moda Sözlüğü” temasıyla gerçekleşecek olan yardım galasına bu sene Amerikan Vogue dergisinin genel yayın yönetmeni Anna Wintour, moda tasarımcıları derneği başkanı Tom Ford ve Instagram başkanı Adam Mosseri ev sahipliği yapacak. Galanın çeşitlilikleri ve farklılıkları kucaklayan alt teması ile beraber son dönemde oyunculuğu ve stili ile parlayan Timothee Chalamet, aktivist şair Amanda Gorman, müzisyen Billie Eilish ve dünya sıralaması birincisi tenisçi Naomi Osaka da gecenin genç ev sahipleri olacaklar. 

Pinault Müzesi Paris'te açıldı

Lüks sektörünün en önemli oyuncularından biri olan ‘Kering’ lüks grubunun sahibi, François Pinault 21 yıl önce Paris’e bir çağdaş sanat müzesi açacağını duyurmuştu. 10 bin adet sanat eserinden oluşan özel koleksiyonunu sergilemek- eserlerin bir kısmı Pianult’un Venedik’teki müzesi Palazzo Grassi’de daha önce sergilendi- ve Paris şehrine hediye etmek isteyen 84 yaşındaki bilyoner sonunda bu hayaline kavuştu. 194 milyon dolara mal olan, şehrin kalbi Louvre Sarayı’nın yanında yer alan Bourse çağdaş sanat müzesi geçtiğimiz hafta ziyaretçilere açıldı.