25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
05.02.2021 06:00

Hayaller ve gerçekler Paris Couture haftasında

Kişiye özel tasarımların yaratıcılarının hayal dünyalarıyla buluştuğu Paris Couture İlkbahar-Yaz 2021 moda haftası gerçekleşti. Seyircisiz defileler ve dijital platformlarda sunulan kısa filmler eşliğinde yapılan moda haftasında tasarımcılar, zamanın ruhunu ‘modern couture’ olarak belirledi

Mükemmel el işçiliğini, yaratıcılığı, yüksek dikiş tekniklerini ve ‘tekliği’ ifade eden ‘Haute-Couture’ koleksiyonlarının sergilendiği Paris Couture İlkbahar-Yaz 2021 moda haftası, geçtiğimiz hafta gerçekleşti. Hazır giyim koleksiyonlarının ticari kaygılarından uzak, insanların hayal dünyalarına hitap eden ‘couture’ defileleri, moda markalarının imajlarını ve mesajlarını kuvvetlendiren bir platform olarak bu sezon bizleri fantezi dünyalarına ve yeni bir gerçekçilik boyutuna davet ediyor.

Valentino: Minimalist formlar, neon renkler

Valentino
Valentino
Valentino artistik direktörü Pierpaolo Piccioli’nin Valentino Couture İlkbahar-Yaz 2021 koleksiyonu, pandemi sürecinin getirdiği fiziksel ve ruhsal limitlerin yaratıcılığa evrilerek zamanın ruhunu yansıtmasına müthiş bir örnek olmuş. Minimalist formlar, sıfır desen, metalik platformlar üzerinde yürüyen Elflere benzeyen modeller ve neon renklerle nokta atışları.. Couture giyim kodlarının özüne inip çağdaşlığı yakalamak amacının altını çizen Piccioli, ritüellerin, yaratıcı sürecin ve couture kültürünün değerlerini de vurguluyor. Defile, Valentino tasarım atölyelerinin bulunduğu Roma’da, barok mimarisi ile bilinen Galleria Colonna’da, Massive Attack’in hipnotik melodileri eşliğinde gerçekleşiyor. Piccioli aslında bu koleksiyonuyla kavrayan zihni, idrak eden bilinci, yaratan, üreten ve değer katan elleriyle ‘insan’ı kutluyor. 

Chanel: Balon etekler fırfırlı bolerolar, tüvit’ler

Chanel
Chanel
Karl Lagerfeld’den sonra kreatif direktörlük görevini üstlenen Virginie Viard, Chanel defilelerinin her daim mekanı olan Grand Palais’i, Güney Fransa’da bir düğün ve kutlama atmosferinde hayal ediyor. Lagerfeld’in fantastik koleksiyonları ve şovlarından uzak, fırfırlı bolerolar, organze balon etekler, tüvit takımlar ve pastel renklerde işlemeli elbiselerin oluşturduğu modern ve romantik bir koleksiyona imza atıyor. Defilenin dijital platformlar için yapılan çekimini U2 ve Depeche Mode ile yaptığı çalışmalarla bilinen fotoğrafçı ve yönetmen Anton Corbjin gerçekleştiriyor. Defilenin yani düğünün -mesafeli oturan- az sayıdaki davetlileri arasında ise Chanel marka elçileri Penelope Cruz, Marion Cotillard, Vanessa Paradis ve Lily Rose Depp göze çarpıyor.

Fendi: Uzun kuyruklu elbiseler, desenli pelerinler 

Fendi
Fendi
Artistik direktör Kim Jones, FENDI İlkbahar-Yaz 2021 Couture koleksiyonu için Virginia Woolf’un ‘Orlando’ eserinden ve İtalyan heykellerinin ortak dilinden ilham almış. Dönem kıyafetlerinin hissini yaşatan uzun kuyruklu elbiseler, Woolf’un mermer ciltli kitaplarından referanslar, İtalyan fresko desenlerinden el işlemeleri ve opera pelerinleri çağdaş yorumlarıyla koleksiyonda yerini alıyor. Camdan bir labirent kütüphanede gerçekleşen defilede aralarında Demi Moore, Kate Moss, kızı Lily Moss, Naomi Campbell ve Christy Turlington’un da olduğu bir yıldızlar karması, artistik direktör Kim Jones’u, Fendi modaevindeki ve kariyerindeki bu ilk kadın ve couture koleksiyonunda yalnız bırakmıyorlar. Bu zanaatkarlık kalitesi oldukça yüksek ve androjen koleksiyona Woolf’un mektuplarından dizelerle Max Richter’in müziği eşlik ediyor.