20 Nisan 2024, Cumartesi
12.02.2021 06:00

Karakterli kostümler

Her film on yıllar sonra stiliyle de akıllarda kalmıyor. Bir Belle du Jour, Funny Face, Annie Hall, American Gigolo kolay çıkmıyor. Film kostümü tasarımcıları ve stilistler için, ikonik bir karakterin tüm gardrobunu yapmanın da, mesajı doğru verecek elbise hedefini tek atışta vurmanın da ayrı incelikleri var

Geçtiğimiz hafta Netflix’de gösterime giren Zendaya ve John David Washington’lı ‘Malcolm & Marie’ filmi stilize sinematografisi ve az ama öz kostümleriyle moda sitelerinin gündemi oldu. Tabii bunda Zendaya’nın son birkaç yılda ödül törenlerindeki kırmızı halı stili ve ‘Euphoria’ dizisindeki oyunculuğu ile tatlı Disney prensesinden Hollywood yıldızlığına geçiş yolculuğu da etkendi. Tek mekanda, California’daki Caterpiller House’da ve tamamen siyah beyaz çekilen film, bir ödül töreninden eve dönen yönetmen ve oyuncu olmak isteyen sevgilisinin ilişkileriyle ilgili tansiyonlu diyaloglarını, katartik monologlarını ve kendi kimliklerine olan tutkularını anlatırken Zendaya ve Washington’ın kostümleri de parlıyor. 

Marie’nin elbisesi New York’lu tasarımcı Jason Rembert’in markası Aliétte‘e ait
Marie’nin elbisesi New York’lu tasarımcı Jason Rembert’in markası Aliétte‘e ait

Yeni ikon Zendaya

Haziran ayında karantinanın en sıkı olduğu dönemlerde sessiz sedasız ufak bir ekiple ve bütçeyle çekilen filmdeki Marie karakterinin filmin ilk yarısındaki tek kostümü için imaj stylist’i Law Roach zamansız ve ikonik bir elbise hayal etmiş. 20 yıl sonra da film izlendiğinde elbisenin güncel hissedilmesi istenmiş.  Filmin tamamen siyah-beyaz çekilecek olması, Roach için filmin modu, duygusu ve ışığı ile ilgili referanslar sağlarken, evin içerisinde sürekli hareket halinde olan karakterler için kostümlerin akması ve rahatlığı da önem kazanmış. Marie’nin ödül töreninden geldiği gece elbisesi New York’lu tasarımcı Jason Rembert’in markası Aliétte’e ait. 10-12 alternatif elbise kumaşının kamera ekiplerince ışık testleri yapıldıktan sonra seçilen kumaşla tasarım süreci başlamış. Atölyesini filmin çekileceği Carmel Vadisi’ne taşımadan önce zoom’dan fittingler yapılmış. Elbisenin modeli için de Cher’in 1975’de Raquel Welch ile düetinde giydiği Bob Mackie elbisesi ilham olmuş. Filmin diğer yarısında, hem literal hem de sembolik kavgadan arınma sahnesinden sonra da 90’lar Calvin Klein reklamlarını anımsatan bir iç çamaşırı ve Zendaya’nın kendi gardrobundan bir vintage kimono ile Marie’nin kostümleri tamamlanıyor.  Malcolm karakterinin film boyunca giydiği tek kostüm için de mat dokulu, dar kesim bir takım elbiseyle ilerleniyor. Karantina sürecinde fitting yapamamalarına rağmen, Tenet filminde de beraber çalıştıkları için en son beden ölçülerine sahip stllist Samantha McMillen, bu nokta atışı takım elbise için Prada’dan vazgeçmiyor. 

Zamansız ikon Holiday

Billie Holiday’i canlandıran Andra Day’in kostümlerini Prada modaevi hazırlıyor
Billie Holiday’i canlandıran Andra Day’in kostümlerini Prada modaevi hazırlıyor
Billie Holiday, sesi, stili, ırkçılık karşıtı çalışmaları ve insan hakları aktivistliği ile Amerikan müzik ve sanat dünyasına damga vurmuş kültürel bir ikon. İki hafta sonra gösterime girecek olan ‘The United States vs. Billie Holiday’ filmi de bağımlılıkları olan siyah bir şarkıcı olarak Holiday’in kariyerinde ve özel hayatında verdiği mücadeleleri anlatıyor. Oscar adaylığı rütbesi olan yönetmenlerden Lee Daniels’in çektiği film için İtalyan modaevi Prada, Billie Holiday’i canlandıracak Grammy adayı müzisyen Andra Day’in kostümlerini yapıyor. Bu iş birliği, Daniels’ın film kostümlerinin büyük bir modaevi tarafından yapılmasını istemesi ve Anna Wintour’un kendisini Miuccia Prada’ya yönlendirmesiyle gerçekleşiyor. Tıpkı Belle du Jour’da Catherine Deneuve’in kostümlerini Yves Saint Laurent’in, Funny Face için de Audrey Hepburn’un kostümlerini Hubert de Givenchy’nin tasarlaması gibi.  Prada, Holiday’in en ikonik kostümlerini yeniden yorumlamak üzere kendi arşivlerinden 1940’lar ve 1950’lerin dönem stilini yansıtan modeller üzerinden bir çalışma yapıyor. Fildişi renginde ipek saten gece elbisesi, tüy ve saçaklı işlemeler, kalp yakalar ve kristal nakışlı sütun elbise gibi 1950’ler silüetinde 9 kostüm film için tasarlanıyor.  Filmin kostüm tasarımcısı Paolo Nieddu, eski Hollywood görkemini yansıtmak istediği kostüm çalışmasında, mücevher ve kürk giymenin siyah bir şarkıcıya layık görülmediği o dönemlerde Holiday’in bu denli ihtişamlı ve başarılı oluşunun kıyafetleriyle verdiği mesajı da yansıtmak istemiş.