28 Mart 2024, Perşembe
14.05.2021 06:00

Moda ve sanat

Hayat normalleşmeye başlarken moda sergileri ve moda-sanat iş birlikleri de canlanmaya başladı. Kadrajımıza giren sergiler ve iş birliklerini sizler için derledik

DIOR VE KADIN GÜCÜ

Dior modaevinin kreatif direktörü Maria Grazia Chiuri, 2016’da göreve geldiğinde, Chimamanda Ngozi Adichie’nin “We should all be feminists” sloganını koleksiyondaki tişörtlerin üzerinde kullanarak Dior markası için getireceği vizyonun ilk adımını atmıştı. En son olarak da yeni çıkan “Her Dior: Maria Grazia Chiuri’s New Voice” kitabı ile kadın gücünü farklı biçimleri ile ele alarak bu söylemini devam ettiriyor. Chiuri ile kariyeri boyunca yolları kesişmiş, iş birliği yapmış 33 kadın fotoğrafçının işlerinin ve alıntılarının olduğu kitapta Judy Chicago, Linda Nochlin ve Nan Goldin gibi isimler var.

DAMIEN HIRST SERGİSİ ROMA’DA

İngiliz sanatçı Damien Hirst’ün “Treasures from The Wreck of The Unbelievable” koleksiyonundan 80 eseri Galleria Borghese Roma müzesinin başyapıtlarıyla birlikte sergilenmeye hazırlanıyor. 8 Haziran 2021’de Galleria Borghese Roma’da açılacak sergiye Prada sponsor oluyor. “Archeology Now” sergisi, Hirst’ün son yirmi yıldaki en orijinal projelerinden biri olarak görülüyor. Hirst’ün eserleri, klasik Roma heykel sanatının başyapıtları, Rönesans ve 17. yüzyıl döneminin ünlü İtalyan tabloları, Bernini ve Canova’nın en önemli eserleri ile birlikte sergilenecek. Anna Coliva ve Mario Cogodnato küratörlüğünde gerçekleşecek sergi, 7 Kasım tarihine kadar devam edecek. 

ÇANTA SANATI

Londra’daki Victoria & Albert Müzesi’nde çanta tarihi üzerine büyük bir grup sergisi görülebiliyor. 17. yüzyıldan çantalardan, ikonik Birkin’lere ve  Louis Vuitton bavullara, çağdaş sanatçı Tracey Emin’in çantalarından Kate Moss ve Alexa Chung’ın Mulberry için tasarladığı çantalara kadar geniş bir koleksiyonun olduğu sergide çanta sanatının tasarım, stil ve işçiliği mercek altına alınıyor. Çevrimiçi olarak da görülebilen sergi 12 Eylül’e kadar devam edecek. 

BUTİKTE SANAT 

New York’ta Frieze sanat fuarıyla da eş zamanlı olarak Maison Margiela markasının Soho butiğinde çağdaş sanatçı Marco Brambilla’nın video enstalasyonu sergileniyor. “Nude Descending a Staircase No.3” adlı anıtsal enstalasyon Marcel Duchamp’ın işlerini referans alıyor. Statik imajları 11 monitöre yerleştirilmiş 3D panoramik bir videoya dönüştüren Brambilla, Margiela modaevinin sezon boyunca gerçekleştireceği sanatçı iş birlikleri projesinin de öncüsü oluyor.