19 Nisan 2024, Cuma
02.04.2021 06:00

Suç ve moda

Bir moda hanedanı, aşk, ihanet, ihtişam, şok edici bir cinayet, 70’lerin ortasından 90’lara uzanan yaşanmış bir hikaye ve medya sansasyonu.. Ünlü yönetmen Ridley Scott’un çekimlerine başladığı, gerçek hikayeden uyarlanan “House of Gucci”, şimdiden stiliyle yılın en çok konuşulan filmi olmaya aday

Geçtiğimiz günlerde Lady Gaga’nın instagramında yayınladığı, Adam Driver ile birlikte çekilmiş, “House of Gucci” film setinden kamera arkası fotoğrafları moda sitelerinde viral oldu. Bu fotoğrafların bu denli ilgi görmesinde pek tabii filmin geçtiği dönemin nostaljik stili ve Gucci markasının mükemmel uyumu da etkendi.  Gazeteci Sara Gay Forden’in “House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour and Greed” kitabından uyarlanan biyografik filmde Lady Gaga, Gucci veliahtı kocasını öldürten Patrizia Reggiani’yi, Adam Driver da cinayete kurban giden Maurizio Gucci’yi canlandırıyor. Modaevinin filmin yapımında herhangi bir dahli olmamasına rağmen filmin kostümleri, hikayenin geçtiği dönem itibariyle şu andaki Gucci kreatif direktörü Alessandro Michele’nin retro referanslı koleksiyonlarına da hiç uzak değil. Markanın genel müdürü Marco Bizzarri de kostüm çalışmaları için Gucci arşivlerini açarak devrede.

Gucci hanedanını şoke eden cinayet

Bir garson ve kamyon şöförünün kızı olan Reggiani, Gucci markasının kurucusu Guccio Gucci’nin torunu Maurizio ile 1970’lerin başında bir partide tanışıyor. 1973 yılında evleniyorlar ve iki çocukları oluyor. Evlilikleri boyunca Reggiani sosyetede jet-set yaşam tarzı ile biliniyor. “Bisiklet üzerinde mutlu olmaktansa, bir Rolls-Royce’da ağlamayı tercih ederim” sözü ile hafızalarda yer ediyor. Gucci de hesapsız para harcamasıyla altta kalmazken, şirketteki hisselerini Bahreyn merkezli bir yatırım şirketine satmak durumunda kalıyor. 1985’de Gucci, Reggiani’den boşanmak için dava açıyor ve oldukça acımasız geçen süreç 1991’de sonuçlanıyor. 1995’de, 46 yaşındaki veliaht Milano’daki ofisinin önünde bir kiralık katil tarafından öldürülüyor. Reggiani, cinayeti planladığı 2 yıl sonra kesinleşince 1997’de tutuklanıyor. O dönemler İtalyan basınında ‘Kara Dul’ olarak anılan Reggiani’nin mahkeme sürecinde giydiği baştan ayağa Gucci kıyafetler, davadaki ters köşe gelişmeler ve 365bin dolara tuttuğu kiralık katil dünya medyasını uzun süre çalkalıyor. 29 sene hapis cezası alan Reggiani, 18 yıl sonra, 2014’de çıkıyor. Çıktıktan sonra bir gazetecinin sorduğu ‘ Patrizia, neden kendin öldürmedin ve katil tuttun?” sorusuna “Gözlerim çok iyi görmüyor, hedefi kaçırmak istemedim” diye yanıt veriyor!

Satışlara etkisi ne olacak?

Filmlerde suç ve moda markalarının yakınsaması alışılmadık bir durum değil. Yıldız aktörlerle çekilen bu tür filmlerdeki stil ve ihtişam, markaların DNA’sına ve satışına katkı bile sağlıyor. 1980 yapımı “Amerikan Gigolo” filminde, Richard Gere’in Giorgio Armani tasarımı kostümlerinin pastel tonları ve dökümlü silüeti, o dönem jenerasyonunun erkek stilinde büyük etki yaratmıştı. “The Assassination of Gianni Versace:American Crime Story” filmi de Miami 90’lar modasını gündeme getirmişti. Yves Saint Laurent’in hayatını konu alan filmlerdeki kara atmosfer de markanın satışlarını üçe katlamıştı. Bakalım 100. yılını kutlamaya hazırlanan Gucci moda hanedanı için film nasıl bir etki yapacak?

Paylaşılamayan proje

Ridley Scott, House of Gucci film projesini gerçekleştirebilmek için 10 yıldır uğraşıyor. Bir dönem Martin Scorsese’nin yönetmenliğinde  Angelina Jolie ve Leonardo DiCaprio’nun adı geçerken daha sonra Penelope Cruz ismi de devreye giriyor. Hatta 2016’da yönetmen olarak Wong Kar Wai’nin, başrol için de Margot Robbie’nin adı kulislerde geçiyor. Sonunda ise 2019’da projenin taşları yerine oturuyor, Gaga ve Driver rolleri alıyor. Filmde Al Pacino Maurizio’nun amcası Aldo Gucci’yi, Jared Leto da oğlu Paolo’yu oynuyor.