19 Nisan 2024, Cuma
09.04.2021 06:00

Bu hafta konumuz evlilik, annelik, boşanma

Platformlar sözleşmiş gibi birbirini izleyen süreçlerin dizilerini peş peşe yayına alıyor 

Yeni, en son, en yeni, haftaya başlıyor, 10 gün sonra geliyor diye diye başımız dönerken belli ki ezbere bildiğimiz eskileri de hiç ihmal etmiyoruz. Yoksa Behzat Ç’nin Netflix’te bir yıl boyunca her Allah’ın günü en çok izlenen 10 program arasında yer alışını, Friends’in uzun yıllar boyunca Digiturk’te, en son BluTV’de izlendikten sonra Netflix’e geldiği günden beri en çok izlenenler arasında bir numara oluşunu nasıl açıklarız ki başka? İnsana bir tür ekran konforu sağlayan bu klasiklerin çoğunu biz de zamanında izledik ama tabii kaçırdıklarımız da oldu arada. İşte yepyeni platformların bu nispeten eski tarihli kült işlere yer vermesi çok güzel.

Zoraki evlilik

Sharon Horgan, İngiliz oyuncu, yazar ve yapımcı. Sarah Jessica Parker’ın rol aldığı bir boşanma hikayesinin, Digitürk’te yayınlanan Divorce dizisinin yazarıydı. Netflix’teki Disenchantment’ta Kraliçe Dagmar’ı seslendiriyor şu sıralarda. 2015 - 2019 arasında dört sezon yayınlanan ve Amerikalı komedyen Rob Delaney’le birlikte yazıp oynadıkları Catastrophe dizisi sevgi, evlilik, çocuk sahibi olma ve genel olarak aile bağları ile ilgili dizilerin en başarılılarından biri olarak kabul ediliyor. Amerikalı adam, iş gezisi için geldiği Londra’da bir hafta İrlandalı bir kadınla ‘takılıyor’. Herkes kendi yoluna gittikten sonra kadın hamile olduğunu fark ediyor ve çocuğu doğurmaya karar veriyor, nezaketen adamı da habersiz bırakmıyor. Adam da zaten hayatının bir geçiş döneminde, atlayıp geliyor Londra’ya bu sürece yardım edeyim bari diye; ikisi hamilelik, doktorlar, kontroller derken evlenelim madem diyorlar ve sonrası Catastrophe işte. Kahkahalarla izlenen altı bölümlük ilk sezonun ardından üç sezon daha geldi. 

Avukatlar ailesi

Sharon Horgan da Rob Delaney de evli, barklı, çocuk sahibi insanlar. Rob Delaney, esasen Twitter’ın dutluk olduğu zamanlarda (2009 civarı) orada parlamış bir komedyen. Horgan’la da Twitter’dan arkadaş oluyorlar ve bu arkadaşlık işbirliğine dönüşüp Catastrophe’u doğuruyor. İşe başladıklarında yazdıkları her bir şeyin gerçek olması konusunda anlaşıyorlar; komik olsun diye uydurmak yok yani, her şey yaşanmış, test edilmiş. Dizinin bu kadar çok beğenilmesinin nedenlerinden biri de bu herhalde. Geç de olsa izleyebileceğimiz için şanslıyız. (TV+) Horgan’ın yazdığı bir başka dizi de Motherland. Annelerle ilgili bir dizi ama burada anneliğin sevimli ve romantik yanları değil, travmatik, rekabetçi, karanlık yönleri var. Yani anneliğin gerçek hali diyelim. İlk yayınlandığında çok az kimsenin başına gelebilecek bir şeydi herhalde ama evden çalışmak zorunda olan bir anne bile var dizide. (Gain)  Evlilik dedik, annelik dedik, sıra Divorce dizisinde sanki, değil mi? Maalesef beIN Connect’te artık yok Divorce ama platformlar sanki aralarında anlaşmış gibi, boşanma avukatlarından oluşan bir ailenin iç ilişkilerine ve o avukatların üstlendiği üst düzey boşanmalara odaklanan bir başka diziye yer veriyor bu hafta: The Split. (BBC First, Digitürk 114. ve Tivibu 143. kanalda) The Split’in yerli uyarlamasının da hazırlanmakta olduğunu söyleyerek, bu haftaki hızlandırılmış hayat kursunu bitiriyoruz.