25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
17.12.2021 04:30

‘Gerçek mafya’ya veda

The Godfather’ı, The Sopranos’u unutun. Ekranın en gerçek mafya hikayesi Gomorra’nın son iki bölümüyle vedasını iki başrol oyuncusu Marco D’Amore ve Salvatore Esposito anlatıyor

Roberto Saviano 2006’da henüz 26 yaşında bir gazeteciyken, Napoli mafyasının organizasyonunu anlatan Gomorrah: A Personal Journey into the Violent International Empire of Naples’ Organized Crime System (Gomorra: Kan ve Suç İmparatorluğu) isimli bir kitap yayımladı ve hayatı değişti. Hakkında ölüm fermanı çıktı, ülke değiştirmek zorunda kaldı, şimdi ferman çıkaran mafya örgütlenmesinin büyükbaşları içeride de olsa, hâlâ adresi gizli, hâlâ korumalarla yaşıyor. Bu kitaptan uyarlanan dizi Gomorra ise beşinci sezonunu bitirerek izleyenlere veda ediyor.  Bu veda şerefine, beşinci sezondan önce HBO Max’in satın alarak ününe ün kattığı dizinin ‘yarattığı’ iki başrol oyuncusuyla zoom üzerinden konuştuk. Salvatore Esposito ve Marco D’Amore, Gomorra’yla ünlenen, Napoli aksanı nedeniyle İtalya’da bile altyazılı yayınlanan diziye konu bölgeden gelen iki oyuncu. Artık dünya çapında tanınıyorlar. 20 dakika geçirmişiz Zoom’da. Çoğu gülmekle geçti vaktin. Ayıkladığım ciddi kısımlar aşağıda ve tabii DİKKAT, BOLCA SPOILER VAR! Jon Snow’unkinden bile daha çarpıcı bir geri dönüş oldu bu. Nasıl oldu? (Üçüncü sezonda ölerek diziye veda eden Ciro, beşinci sezonda döndü.) İkisi birden: OOOOOOOO! (Kahkahalar… Nasıl bir inanmamazlık, nasıl bir kendi değerinin farkında olmamazlık…) Ben ciddiyim. Jon Snow’u bu kadar uzun beklemedik, nasıl geri geldiniz?  Stefano Esposito: Çünkü beni seviyoooooo. Marco D’Amore: Soyadım D’Amore (aşk) zaten, nasıl sevmem… Yapımcılarımıza dedim ki, “Büyük bir şokla gelirim ancak”. İşte filmin sonuna da Genny ve Ciro arasındaki o toplantıyı bu nedenle koydum. İkisinin birlikte görünmeleri geri dönüşün ilk adımıydı. (Üçüncü sezondan sonra yayına giren ve Ciro’nun hayatına odaklanan L’Immortale filminden söz ediyor)

En unutulmaz sahne

Gennaro bu sezon ölüme doğru hızla koşuyor gibi. Geçen sezonun sonunda ölüm makinesi haline gelmişti, bu sezon da durum devam ediyor ama artık etrafında dengesini sağlayan kimse de yok. Sanki ilk sezondaki güvensiz çocuk gibi. Siz ne diyorsunuz? Salvatore: Marco, geçen sezon bazı bölümlerde, bu son sezonda da ilk beş bölümü yönettiniz. En unutulmaz sahne hangisiydi? Mezarlıktaki takip mi?Marco:Yazar Roberto Saviano için ölüm fermanı çıkmıştı kitap yayımlandıktan sonra. Arada film var ama diziyle ilgili de bir tepki oldu mu mafyadan? Marco:Marco, Netflix’teki Security’de başroldesiniz. Salvatore, Fargo’nun üçüncü sezonunda yer aldınız. Bundan sonra sırada ne var, belli mi?Marco:Salvatore:

Katili oynamak bir lütuf

Marco: Salvatore: