Salı gecesi sabaha karşı Oscar aday adayları açısından son köşe de dönüldü, bazı kategorilerin finalistleri açıklandı. Akademi üyeleri bu açıklanan kategorilerde 10 Mart’a kadar oylarını kullanacak ve 15 Mart’ta artık en sona kalan adaylar açıklanacak. 25 Nisan’da da ilk çevrimiçi Oscar töreninde heykeller sahiplerini bulacak. Bu son listelerden yabancı dilde film, belgesel ve kısa film kategorilerindeki aday adaylarını biz nerede, nasıl izleyebiliriz bakalım:
Yabancı dilde en iyi film adayları
Meksika’nın adayı, kartelle dalaşıp ABD’ye kaçan ama orada vatan hasreti çeken bir gencin hikayesi I’m No Longer Here ile Tayvan’ı temsil eden ve yürek burkan bir aile içi hesaplaşma filmi olan A Sun, Netflix’ten izlenebiliyor.
En iyi belgesel adayları
“Ben sadece belgesel izliyorum” klişesi doğru galiba. Finalistlerin neredeyse tümü bizde de yayında. All In: The Fight for Democracy, ABD’de oy kullanma ve sayma sürecinde başvurulan ‘yasal hileler’le ilgili ve Prime Video’da. Bu kategorinin en güçlü iki adayını, Dick Johnson is Dead ve Time’ı Derin Koçer ayrıntılı olarak yazdı.
Kısa belgeseller
A Love Song for Latasha, ‘bir istatistikten ibaret olmamaya’ kararlı çalışkan Latasha’nın 15 yıllık hayatına ağıt. The Speed Cubers’da rubik küp çözme şampiyonalarına katılan iki ezeli rakip var. What Would Sophia Loren Do? ise hayatın bütün sorunlarını “Şimdi Sophia Loren olsa ne yapardı?” diyerek çözmeye alışmış bir kadının Loren’le tanışma anına tanıklık ediyor. Bu üç kısa belgesel de Netflix’te.