Bu ay içinde Altın Küre adayları açıklandığında, seçimleri yapanın Hollywood Yabancı Basın Birliği adında küçük bir grup olduğundan pek az kişi haberdar olacak. 88 aktif üyesinin çoğunun tam zamanlı gazeteci olmadığından ve Litvanya, Bangladeş gibi yerlerde çıkan yerel gazetelere ara sıra kadrosuz yazarlık yaptıklarından daha da az kişi haberdar olacak” diyor 6 Aralık 1996 tarihinde The Washington Post’ta yayımlanan bir makale.
Herkesin bildiği sır
O tarihten bu yana değişen pek bir şey olmamış. 80’li yıllarda tören televizyondan naklen yayınlanmaya başlayalı beri aslında bütün Hollywood’un bildiği ama eğlence endüstrisinin çarklarının dönmesine yaradığı için görmezden geldiği bu sırrın, geçtiğimiz günlerde yeniden ortaya saçılmasının ardında, içinde bulunduğumuz ses yükseltme döneminin etkisi büyük olmalı. Bu yıl törenle ilgili internette yapılan arama sonuçlarına ‘skandal’ kelimesi mutlaka bir şekilde ilişti, hatta törende de işin ‘alan razı, veren razı’ kısmına değinilmese bile, üyelerin etnik çeşitsizliğine epey değinildi. Yani tercüme edecek olursak, üyeler arasında hiç siyah yok. Bu konuda HFPA yönetim kurulunun törende günah çıkarması pek işe yaramadı diyebiliriz. The Los Angeles Times’ın tören öncesi iki gün üst üste yayın yapmasının ardından, endüstriyle ilgili yayın organlarında ‘HFPA’nın kendine çeki düzen vermesinin zamanı geldi de geçiyor’ temalı yazılar sökün etmeye başladı.Türkiye mi Rusya mı?
Bu kadar tartışma yaratan derneğinin halihazırdaki başkanının bir Türk olduğunu da tören sırasında öğrendik. Sabahın 5’inde sosyal medyada ve Türkiye’den yapılan Google aramalarda kısa bir Ali Şar rüzgarı esmesine neden olan başkanla ilgili bilgiler şöyle: 35 yıldan fazla bir süredir dernek üyesi, İstanbullu. Başkan yardımcısı ansızın vefat edince onun görev süresi tamamlanana kadar başkanlık koltuğunda oturacak. Türk ve Arjantin basınında yazıları çıkıyor, İngilizce yayımlanan The Moscow Times’ın yazarı. Kaliforniya’da yayımlanan bazı gazetelerde 20 yıldan uzun süredir çeşitli kademelerde gazetecilik yapıyor. Törende sahneye çıkan üç dernek yöneticisinden biri olan başkan Ali Şar’ın adının yanında (Turkey) yazsa da NewYork dergisine bağlı Vulture sitesinin 2015’de yayımladığı HFPA üyeleri listesinde Ali Şar’ın ülkesi Rusya olarak geçiyor. 2013’te başkanlığa aday olmuş ama kaybetmiş. 2014’te de Moskova ve Saint Petersburg Times gazetelerinde yazıları çıkmış.Hâlâ izlenebilir
Skandallar da eğlenceye dahil diyerek, geçen pazar sabaha karşı yaşananları kaçıranlara törenin altyazılı ve simültane çevirili iki kaydının, ayrıca tören sırasındaki ve sonrasındaki stüdyo sohbetlerinin GAIN’den izlenebileceğini hatırlatalım. Bu yıl Altın Küre’de masalardaki ünlüleri izleyemedik ama ünlülerin evlerini, eşlerini, çocuklarını izledik bol bol. Pijamadan volanlı tuvalete, tişörtten kapüşonlu sweatshirt’e uzanan giysi çeşitlliği de göz doldurdu.Ödüllüleri nereden izleriz?
Filmler- The Trial of Chicago 7 - Netflix (En iyi senaryo)
- Ma Rainey’s Black Bottom - Netflix (En iyi erkek oyuncu)
- I Care a Lot - Netflix (En iyi kadın oyuncu)
- The Life Ahead - Netflix (En iyi şarkı)
- The Crown - Netflix (En iyi drama, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu)
- Schitt’s Creek - TV+ (En iyi komedi/müzikal dizi, en iyi kadın oyuncu)
- The Queen’s Gambit - Netflix (En iyi mini dizi, mini dizide en iyi kadın oyuncu)
- I Know This Much is True - beIN Connect (Mini dizide en iyi erkek oyuncu)