26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
07.05.2021 06:00

Soderbergh’in iPhone’la çektiği film: Unsane

Gözden kaçmış olabilecek çok sayıda dizi ve film önerimiz var bu hafta sayfalarımızda. Burada da devam edelim
La Grande Bellezza 2013’de Altın Küre, Bafta, Oscar’da en iyi film olmanın yanında başrol oyuncusu Toni Servillo’ya da çok sayıda ödül kazandırmıştı. Bu olağanüstü oyuncunun biri bol ödüllü ve aynı seneden, diğeri de bir yıl öncesinden iki filmi var Netflix’te. 2013 yapımı Long Live Freedom’da  (Viva la Liberta) bir değil iki Toni Servillo var hem. Ana muhalefet partisi giderek kan kaybediyor, lideri de eleştiri bombardımanı altında; motivasyonsuz ve depresyonda olan politikacının sigortası atıyor, birkaç günlüğüne ortadan kaybolmaya karar veriyor. Parti sekreteri durumu çaktırmamak için ikizini devreye sokuyor ancak bu ikiz kardeş bipolar bozukluk nedeniyle hastanede düzenli tedavi gören biri. Fakat siyaset meydanında siyasetle dalga geçerek kabak çiçeği gibi açılmasın mı? Servillo iki kardeşi de şahane oynamış. Film de 10 numara olmasa da gayet eğlenceli. Oğlu Yaptı (It was the Son) ise kara komedi olarak nitelendirilebilir. Palermolu sıradan bir işçi ailesinin başına elim bir kaza sonucunda da olsa talih kuşu konunca olup bitenlerin hikayesi.
Unsane
Unsane

MUBİ’den iki film

İranlı yönetmen Muhammed Rasoulov, ulusal güvenliği tehlikeye atmak ve İslam hükûmetine karşı propaganda yapmak suçundan İran Devrim Mahkemesi tarafından bir yıl hapis cezasına, pasaportuna el konmak suretiyle de iki yıl seyahat yasağına çarptırılmıştı. Yönetmen bu kararı temyize taşıdığı süreci boş geçirmeyerek Şeytan Vucud Nadarad (Şeytanın Vücudu Yoktur) filmini çekti ve bizzat katılamasa da 2020’de Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı’yı aldı. MUBİ’de There is No Evil adıyla bulunan film, merkezine idam cezasını alan ve sonunda bir biçimde döngüyü tamamlayan dört ayrı hikayeden oluşuyor. Unsane (Saplantı) ise eski sevgilisinin onu izlediği hissinden kurtulmak için psikolojik destek almaya giden, ancak arzusu dışında hastanede tutulan bir kadını izliyor. Güzel bir gerilim filmi. Özelliği, yönetmen Steven Soderbergh’in filmin tamamını iPhone 7 Plus ile çekmiş olması. Başrolde de The Crown’da Kraliçe’nin gençliğini canlandıran Claire Foy var.
A Family Tale
A Family Tale

GAIN’den ‘zengin’ bir dizi

A Family Tale İtalyan dizisi. Bir donanma subayı, onunla evlenmek için muazzam bir servete sırtını dönmüş karısı ve müzik eğitimi alan kızlarından oluşan çekirdek aile, servet sahibi babanın (Giancarlo Giannini)  şehrine geri dönüş yapıyor. Sonra geçmişle yüzleşmeler, ailenin sırları, beklenmedik bir hamilelik, yepyeni bir hayat vs. En yavaş tempolu ilk bölümü geçtikten sonra bırakmak imkansız, tam bir soap opera gibi insanı yakasından tutup 12 bölüm bitene kadar bırakmıyor. Dizinin mıknatıslarından, 16 yaşındaki genç kızı canlandıran Fotuni Peluso Netflix’deki Under the Riccione Sun filminde de var, ayrıca İtalya’nın şu sıralar en çok izlenen dizilerinden birinde, Mehmet Günsür’ün de rol aldığı La Compagnio del Cigno’da oynuyor.