26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
12.05.2023 04:30

Tabii'deki hikayeler herkesi birleştirecek mi?

#BiziBirleştirenHikayeler sloganıyla geçen hafta yola çıkan, TRT’nin uluslararası dijital platformu Tabii’deki yeni yapımlar arasında bir gezinti yaptık. İşte ilk izlenimler ve öne çıkanlar

Ruhumuz ve kalbimiz aynı yere mi bakıyor? Yoksa parçalanıp ayrı yerlere mi düştü? Tramvaydan hangi durakta ineceğiz? Fatih’te mi, Harbiye’de mi? Peyami Safa Fatih Harbiye demiş. Ama siz dilerseniz bugün Üsküdar Nişantaşı deyin. Neriman. Kimi seçecek? Şinasi’yi mi? Macit’i mi? Doğuyu mu? Batıyı mı? Her biriniz birer Nerimansınız. Baloya katılıp katılmamaya karar verin...”

#BiziBirleştirenHikayeler sloganıyla yola çıkan, TRT’nin uluslararası dijital platformu Tabii’de yer alan dizi Şanzelize Düğün Salonu, daha ilk sahnelerinde yönelttiği bu soruyla platform hakkında genel bir fikir de veriyor aslında. Seküler olmayan dünyanın ‘Netflix’i olmaya soyunmuş bir platform var karşımızda. Büyük paralar harcandığı belli olan birçok yeni yapımla ve iddiayla gelen bu uluslararası platformun akıllı televizyon uygulaması olmadan yayına başlaması ilginç bir karar doğrusu. En kısa zamanda gelecekmiş o uygulama ama şimdilik telefon, bilgisayar, bağlantılar vs. gerekiyor tabii izlemek için.

Modern Doğu Masalları, Feyyaz Duman’a Semih Ertürk’ün eşlik ettiği bir yol ve aile hikayesi.


Doğan Kitap’ın çok satan yazarı Tarık Tufan’ın aynı isimli romanından uyarlanan Şanzelize Düğün Salonu, babası şeyh olan Turgut’un parçalanmış ruhunun ve kalbinin hikayesi esasen. Düğün salonundan kaçırılmış bir gelin, parayla sohbet satın alıp burjuvalara isim vererek saydıran yaşlı bir adam, şeyhin dervişleri gibi çeşitli karakterlerle dolu bir drama. Platformu didiklemeye bu diziyle başlama nedenim, her ‘genel izleyici’ninki kadar basit aslında: Hayranı olduğum, ekranda görmeyi özlediğim oyuncular, bu durumda da Halil Babür. Kendisi yine çok çok iyi ama dizinin henüz sadece ilk bölümü yayında, önerip önermemek konusunda karar vermek için erken.

Tamamı yayında olan başka diziler var ama. Mesela Uğur Yücel, Erkan Petekkaya, Cemal Toktaş, Nazan Kesal, Ahmet Mümtaz Taylan, Serhat Kılıç, Yasemin Allen gibi isimlerin rol aldığı, Faruk Turgut yapımı Son Gün. Ünlü psikolog Vedat (Uğur Yücel), bir araştırma projesi kapsamında insanları 24 saat içinde öleceklerine inandırarak tepkilerini ölçmeyi hedefliyor, her bölümde farklı bir kişi 24 saat içinde öleceğinin haberini alıyor, tabii iş bununla bitmiyor ama dizi sekiz bölümde bitiyor ve ‘töre, imkansız aşk, yalı’ üçgeninden farklı şeyler izlemek isteyenleri memnun edebilir.

Yine tamamı yayında olan Modern Doğu Masalları, Feyyaz Duman’a Semih Ertürk’ün eşlik ettiği bir yol ve aile hikayesi. İki kardeşten biri başarılı bir avukat, diğeri dondurmacı babanın yanında onun işine devam etmiş, Urfa’ya gömülmeyi vasiyet eden baba ölünce, birbirinden çok farklı iki kardeş cenazeyi Urfa’ya kadar dondurmacı kamyonu içinde götürürken her durakta babaları ve kendileri hakkında yeni şeyler öğreniyor.

Komedi isteyenler için de seçenek bol: TRT’nin en başarılı yapımlarından biri olan Baba Candır’da Settar Tanrıöğen ve Uraz Kaygılaroğlu’na eşlik eden Berna Koraltürk, Aşkımız Yeter isimli romantik komediyle yeniden ekranda. Koyu Beyaz, sosyetik bir ailenin oğlu Alper ile İngiltere’den gelen Pakistan asıllı Ferhan’ın Thorvingen’deki bir üniversitenin Türkoloji bölümünde kesişen yollarını anlatıyor. Sosyal medyada pek beğenilen Üniversdeli için ise kısaca Friends diyelim, baloya katılmayan bir Friends tabii.

Güzel filmler

Filmleri de atlamayalım. Mesela İran sinemasından iki güzel film: İlki, İran’da komedi filmleri dışında en yüksek hasılatı elde etmiş bol aksiyonlu bir polisiye 6,5 Metre. Kararlı bir narkotik polisi ve ele geçirdiği uyuşturucu baronu üzerinden hem ülkenin büyük yarası uyuşturucuya hem de hukuk ve yargı düzenine ayna tutuluyor. İkinci film Hapishane Müdürü’nde de 6.5 Metre’de uyuşturucu tacirini oynayan usta oyuncu Navid Mohammadzadeh var. Herkes başka bir yere nakledildikten sonra dinamitlenip havaalanı olacak eski hapishane binasında saklandığından emin olduğu kaçak mahkumun peşindeki müdürü hem amirleri, hem inşaat şirketi sıkıştırıyor. Ters köşelere doyuran bir film. Daha önce festivallerde ve Başka Sinema’da izlediğimiz Koreeda filmi, yetim bebekleri satan bir ikilinin hikayesi Broker da (Bebek Servisi) ilk kez bir platformda yer alıyor.

Ezcümle, bir çok sevilen oyuncunun yeni yapımlarının bulunduğu, herkesin kendine göre bir şeyler keşfedeceği, TRT klasiklerine, belgesellere, çocuk içeriklerine de yer veren bu yeni platform Tabii’yi izlemeye ve didiklemeye devam edeceğiz tabii. Bakalım bu hikayeler bizi birleştirecek mi?