29 Mart 2024, Cuma
01.10.2021 04:30

Yerli dizilerin hukuk mevsimi başladı

Önceki sezon hastane ve doktor dizileri revaçtaydı malum. Şimdi de avukatları ve savcıları izliyoruz bol bol

Yargı

Kurallara sıkı sıkıya bağlı bir savcıyla, hedefe ulaşmak için her yolun mübah olduğunu düşünen bir avukatın gizemli cinayeti soruşturması sırasında resmi işleyişe ilişkin pek çok şey öğrenmek mümkün. Pınar Deniz ve Kaan Urgancıoğlu Aşk 101’deki çifte hiç benzemeyen bu ikilide de çok başarılı. İkinci bölümün reytinglerinin, ilkinin epey üstünde olmasına bakılırsa ünü kulaktan kulağa hızla yayılıyor. Yeni sezonun en iyisi bence. Uyarlandığı dizi: Yok. Fakat tempo ve her bölüm artan sorular, her an ortaya çıkan yeni şüpheliler açısından sadece genel çerçeve olarak Forbrydelsen / Killing’i andırmıyor değil. (Pazar 20.00 Kanal D, yayından hemen sonra puhutv, bir süre sonra Youtube’da)

Evlilik Hakkında Her Şey

Mekanımız, aile hukuku alanında uzman bir avukatlık bürosu. Büronun kraliçesi, alanının en başarılı avukatlarından. Üç kızından ikisi de büroda avukat. Bu dört hanımın her biri farklı yaklaşımlarıyla evlilik müessesesini didiklerken, didikleme aşamasını çoktan geçmiş müvekkilleri aracılığıyla da boşanma hukukunun kirli düzenini izleyeceğiz. Hatta anne ile kızın aynı çiftin farklı taraflarını savunarak birbirlerine rakip olmaları bile söz konusu. Oyuncuların hepsi çok iyi, Kadın’ın Ceyda’sı Gökçe Eyüboğlu yeteneğini sergileyebileceği yeni bir rolle karşımızda. Uyarlandığı dizi: The Split. Bizde de bir zamanlar BBC kanalında yayınlanan dizinin gayet başarılı bir uyarlaması. (Salı 20.00 Fox, sonra Foxplay ve Youtube’da.)

Yalancı

İki yetişkin ve çok medeni insan birlikte bir gece geçiriyorlar. Sonrasında kadında bazı yerler kopuk ama geceye ilişkin içindeki his çok kötü. Adam ise her şeyin çok güzel olduğu iddiasında. Kadın tecavüz suçlamasında bulunuyor, adam şiddetle reddediyor ve izleyici yalan söyleyenin kim olduğunu bulma peşinde. Aslında burada doğrudan savcı ve avukatları değil ama bir tecavüz vakasında hiçbir şey kanıtlanmamış olsa bile emniyet ve sağlık görevlilerinin nasıl davranması gerektiğini izliyoruz. Ve tabii Burçin Terzioğlu ve Salih Bademci’yi de. Uyarlandığı dizi: Liar. Yalnız uyarlama demeyelim de çeviri dizi diyelim biz buna. Mekanlara kadar her şey birebir aynı. Zaten tam da bu nedenle izlediğimiz polislerin, sağlık görevlilerin davranışlarına inanmakta güçlük çekiyoruz. Ne diyelim, ‘kadının beyanı esastır’ önermesini kavramak, mağdurun haklarını öğrenmek, ne kadar başarılı ve güçlü olursa olsun bir erkeğin de kovuşturmaya uğradığını hiç değilse ekranda izlemek açısından faydalı bir çeviri olmuş. (Cuma 20.00, Show, sonra puhutv ve Youtube’da)

Ve diğerleri

Son Yaz’ın “dünya ahret savcısı” Selim Kara sezona görevinden istifa etmiş başladı ama mesleki bilgilerini her fırsatta sayıp dökmekten hatta organize suçlarla mücadele ederken hukuki yöntemleri hiç kullanmayan özel birimin operasyonlarını hukuk adına mahvetmekten geri kalmıyor (Fox, pazar). Bir de Kalp Yarası var, başrol karakterinin habire “Ben avukatım!” dediği ama mesleğiyle ilgili pek bir şey izlemediğimiz (atv, pazartesi).