29 Mart 2024, Cuma
23.07.2021 04:30

Yoldan gönüllü çıkanların yol hikayeleri

Hepimiz gıpta etsek de çoğumuzun asla cesaret edemeyeceği işlere kalkışıp, zorlu yollara düşenleri anlatan filmler
Mutluluk Seferi’ne çıkan eski otobüsün yeni dekorasyonu.
Mutluluk Seferi’ne çıkan eski otobüsün yeni dekorasyonu.

Bir otobüsle Kuzey Amerika turu: Expedition Happiness

Felix Starck genç yaşta yaşadığı bölgenin klasik normlarına uyum sağlayamayacağını anlayıp önce okulunu, sonra da Mercedes’teki işini terk ediyor, her şeyini satıp savıyor ve bisikletle 22 ülke dolaşıyor (Dönüşte de Pedal the World diye bir belgesel yapıyor.) Bu devrialem sırasında tanıştığı ve sevgili oldukları Selima Taibi ya da albümlerinde kullandığı adıyla Mogli de bir müzisyen ve onun da kariyer hırsı yok, seyahat etmekten, duygularını müziğe dönüştürmekten hoşlanıyor. Bu ikili köpekleri Rudi’yi yanlarına alarak yerleşik hayatlarını terk etmeye, Berlin’i bırakıp kendilerini yola vurmaya karar veriyor. ABD’ye gidip, o filmlerde gördüğümüz kocaman sarı okul otobüslerinden birini alıyorlar, 90 gün boyunca emek emek hurda otobüsü lüks bir yaşam alanına çeviriyorlar. Sonra da Kanada, Alaska, ABD’nin Batı kıyısı, Meksika… dolaşmaya başlıyorlar. Drone’ları da var! Nefis, nefis görüntüler, Selima’nın müzikleri eşliğinde ruh temizliyor. Tabii her zaman her şey şahane değil, bir dolu aksilikle de karşılaşıyorlar ama belgeselin pozitiflik derecesi hiç düşmüyor. Hepimiz gıpta etsek de, birçoğumuzun asla cesaret edemeyeceği bir şeye kalkışan bu iki adet son derece kibar ve iyi genç insanın mutluluk veren belgeselini izleyiniz, mutlu olacaksınız. (Netflix)
Vahşi doğaya yolculuğun son durağı olan otobüsün son seferi.
Vahşi doğaya yolculuğun son durağı olan otobüsün son seferi.

25 yıl önce aynı rota ve bir başka otobüs: Into the Wild

Expedition Happiness’tan yaklaşık 25 yıl önce otostopla aynı güzergahı izleyen bir genç adamın gerçek hikayesini anlatan ve satış rekorları kıran kitap Into the Wild’ın Sean Penn’in yazıp yönettiği film uyarlaması bir pozitif duygular şelalesi değil ama sarsıcılığı tartışılmaz. Filme konu olan ve Alaska’nın bir milli parkında, çok zor ulaşılan bir bölgede yaklaşık 60 yıl boyunca ziyaretçi akınına uğrayan otobüse ulaşma çabası birkaç turistin bu yolda hayatını kaybetmesine de neden olmuştu. Yolda kaybolup kurtarılanlar da cabası. Sonunda geçen yıl otobüs bulunduğu yerden kaldırıldı.  (Netflix)
Nono ve Max (sağda, yönetmen de o) 15 bin kilometre katettiler.
Nono ve Max (sağda, yönetmen de o) 15 bin kilometre katettiler.

Ağrı’da eksi 20 derecede donan kirpikler: Biking Borders 

İki genç adam, “eğitim sınırlanmamalı” diyerek sosyal medyadan yapılan bağışlarla 50 bin euro toparlayıp Guatemala’da okul yaptırma amacıyla bir yıllık bir yolculuğa çıkıyor. Berlin’den Pekin’e. Bisikletle. Bu yolculuğun en çetin bölümü kar altında bir Türkiye’de geçiyor. Bir muhtarın kahvesinde geceledikleri de oluyor, Ağrı’da -20 derecede kirpiklerini dondurdukları da. İran’da beklediklerinin aksine çok mutlu bir zaman geçiriyorlar, hatta dokuz aylık programın beşinci ayında bağış hedefine de ulaşıyorlar. Ama durmak yok, pedala devam diyerek ağır hastalıklara, hatta aşk acılarına rağmen Pekin’e varıyorlar. Sonuç, Guatemala’da bir değil, iki okul. İzlemesi çok güzel. (Netflix)