10 ton sebzenin girdiği pazarda 3 ton atık olur mu?
Maalesef oluyor. Sosyal girişimci Ebru Baybara bu israfı önlemek için harekete geçti. Kompost ve konserve yaparak çöpe gidecek gıdaları ekonomiye geri kazandırıyor
Ebru Baybara Demir sosyal girişimci, çiftçi, şef, kadınların hayatını değiştiren, toprağına, tohumuna sahip çıkan bir kadın. Mardin’de başlattığı dönüşüm adım adım yayıldı, çok sayıda kadının hayatı değişti. Son dönemde başlattığı tarım uygulamalarıyla hem toprağı koruyor hem de iyi tarım uygulamalarının yayılmasını sağlıyor. Tüm bunları yaparken de geleceğe sahip çıkmak için gıda israfını da önleyecek projeleri hayata geçiriyor.
Su tasarrufu sağlıyor
Ebru Baybara Demir Diyarbakır Kayapınar Belediyesi ile iş birliği gerçekleştirdi. Kurucusu olduğu Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi Projesi’ni hayata geçirdi. Bu projeyle pazar yerlerindeki artık gıdanın komposta, kullanılabilir olanların ise paketli gıdaya dönüştürülmesiyle, tarımsal kuraklığın etkilerinin azaltılması ve gıda israfının en aza indirilmesi hedefleniyor. Projede 2 aylık sürede Diyarbakır’da günde ortalama 3 ton ile toplamda 139 tonluk gıda toplandı. Eylül’e kadar 300 tona yakın atık gıdanın toplanması ve 100 tona yakın kompostun 3 aylık süreçte çiftçiye ücretsiz dağıtılması planlandı. Çiftçiye ücretsiz dağıtılacak kompostla toprağın iyileştirilmesi ve su kaynaklarının yaklaşık yüzde 75’inin kullanıldığı tarım alanında tasarruf sağlanması hedefleniyor. “İklim değişikliğinin etkilerini hissediyoruz. Kuraklığın etkilerini önlemek için başlattığımız Sorgül Buğdayı projemizde rekoltede 300 tona ulaşsak da kuraklığın etkilerinin her geçen gün arttığına şahit olduk.. Kuraklık nedeniyle çiftçi rekoltede neredeyse yüzde 80’e ulaşan düşüş yaşadı. Bu da toprak veriminin arttırılması için bizi bir arayışa yönlendirdi. Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi Projesi ile toprağın bitkiyi beslemesini sağlayan mikroorganizmayı zenginleştirmiş olacağız. Böylece topağın verimini ve su tutma kapasitesini artıracağız. Her gün 10 ton sebze ve meyvenin girdiği pazarlarda, günde 3 ton atık kaldığını ve bunların yüzde 10’unun ise kullanılabilir olduğunu gördük. Projemiz aynı zamanda Türkiye’de bir ilke imza atarak yeni bir kooperatif modelini “Sosyal Kooperatif” anlayışını ortaya çıkardı.