Sanat ve sürdürülebilirliğin bir arada olduğu ortamlar artıyor. Zorlu Center’daki heykeller dikkatimi çekiyordu. Atık malzemelerden yapılmış, etkileyici çalışmalar... Zorlu Holding yönetiminden gelen bilgi notuyla Zorlu Center’da bir festivalin başladığını öğrendim. Eco Love Fest 8 Ekim’de başlamış. 17 Ekim’e kadar devam edecek. Aslında bu festival, Zorlu Holding’in yürüttüğü “Akıllı Hayat 2030” stratejisinin bir parçası. Festivalin arkasında Zorlu Center’ın sürdürülebilir yaşam için attığı adımlar var. Bu kapsamda ekolojik markalara açık alanda yer verilmiş. İklim krizini önlemeye yönelik çalışmalar yapan dernekler, vakıflar davet edilmiş. Tekstilden gıdaya hepsi “çevreci” işler.


Pet şişenin yerini gazlı içecek makinesi alır mı?
İklim krizinin etkilerini önlemek dev şirketlerin gündeminde ilk sırada. Dünyanın en büyük içecek ve tarım şirketlerinden PepsiCo da dünyaya yayılan tüm ağını etkileyecek bir dönüşüm içinde. 60 farklı ülkede 28 milyon dönümden fazla alandan 25 çeşitten fazla mahsulü kullanan PepsiCo, iklim değişikliğinin etkilerini önlemek ve hafifletmek için PepsiCo Pozitif adlı bir dönüşüm stratejisi başlattı. Bu strateji de Pozitif Tarım, Pozitif Değer Zinciri ve Pozitif Seçenekler başlıklarıyla uygulanıyor.

Kadın girişimciliği yarışmasına 40 bin aday
Türkiye’de kadın girişimci oranı maalesef çok düşük. Girişimcilik ekosistemi içinde kadın girişimci oranının yüzde 12-13 olduğu ifade ediliyor. Özellikle pandemi döneminde kadın girişimciliğinin de kan kaybettiğinin konuşulduğu bu dönemde Türkiye’nin Kadın Girişimci Yarışması öncesinde iyi bir haber geldi. Tam 15 yıldır kadın girişimciliğini desteklemek amacıyla düzenlenen yarışmaya bu yıl rekor başvuru yapıldı. Türkiye’nin farklı illerinden 40 binin üzerinde kadın yarışmaya başvurdu. Bu yarışmalar kadın girişimcileri görünür kılıyor. Bu yarışmalara giren kadınlar hem destek buluyor hem de girişimcilik ekosisteminin içine girerek farklı fırsatları kovalayabiliyorlar. Yarışmanın 15’inci yılıyla ilgili bilgileri Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya ve Kagider Başkanı Emine Erdem’den aldık. Sibel Kaya 15 yıl önce kadın girişimci oranının yüzde 4 olduğunu hatırlattı öncelikle. Aslında şu andaki oran düşük görünse de neredeyse her yıl yüzde 1’e yakın bir büyüme yaşanmış. Dünya ortalamasına bakarsak, Dünya Bankası verilerine göre, kadın girişimci oranı yüzde 34. Türkiye’nin alacağı yol hayli uzun ve maalesef ülke şartlarından dolayı da engellerle dolu. Oysa bu engelleri kaldırmak ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacak. Kagider Başkanı Emine Erdem, kadın girişimciliğin yükselmesinin ekonomik kalkınmanın kaldıracı olduğunu her konuşmasında vurguluyor. Tüm veriler de bize bunu gösteriyor. McKinsey şirketinin araştırmasına göre, kadınların erkeklerle eşit fırsatlara sahip olması halinde 2030 yılına kadar küresel ekonomiye 13 trilyon ABD Doları ekleme fırsatı olacak. Aynı çalışma bu konuda hiçbir şey yapılmazsa küresel ekonominin 1 trilyon dolar azalacağını gösteriyor. Ezcümle kadın girişimcilere yatırım yapmak, onları desteklemek ekonomik büyümeye kalıcı bir etki yapıyor. Bu gibi desteklerin ve çabaların ise artmasına çok ihtiyacımız var.