23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
10.09.2021 04:30

Buğday ithal etmek yerine verimli üretime geçebiliriz

Sağlıklı Toprak Hareketi projesinde WWF ve Eti buğday üretimini geliştiriyor

Bir zamanlar buğday ambarı dediğimiz Türkiye’de ise malum son 20 yılda tarımsal ürünlerde büyük bir kan kaybı yaşanıyor. Ve Türkiye’de buğday ithalatı hızla artıyor. Resmi verilere göre Türkiye son 18 yılda 59 milyon ton buğday ithal etti. Greenpeace’in Covid ve Tarım Raporu’nda 2020 yılında Türkiye’nin 4.5 Çukurova Ovası büyüklüğüne eşit alanda buğday ekim alanını kaybettiği de raporlandı.  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) istatistiklerine göre, 94 ülkede 4,5 milyar insanın protein ihtiyacının yüzde 20’si buğday ürünleri tarafından karşılanıyor. Türkiye’de bu oran yüzde 53’e kadar çıkıyor.Türkiye’de yaklaşık 5 milyon hektar arazi yanlış tarımsal uygulamalar kullanıldığı için tahribata uğruyor.  Ezcümle, buğdayın ana vatanı Türkiye buğday ithal eden bir ülke. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Eti 2008 yılından bu yana Türkiye tarım sektörünü ve buğday tarımını geliştirmek için iş birliği yapıyor. Bu gidişata “dur” demek için çalışıyorlar.   

Sağlıklı Toprak Hareketi projesini WWF Genel Müdürü Aslı Pasinli, Eti Gıda İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, Eti Gıda Pazarlama Grup Başkanı Zeynep Dipçin Akdoğan anlattı.
Sağlıklı Toprak Hareketi projesini WWF Genel Müdürü Aslı Pasinli, Eti Gıda İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, Eti Gıda Pazarlama Grup Başkanı Zeynep Dipçin Akdoğan anlattı.
Bu yıl da WWF ve Eti “Sağlıklı Toprak Hareketi” projesi kapsamında uzmanların katılımı ile “Türkiye’de Tarım Topraklarının Dünü, Bugünü ve Geleceği” başlıklı bir rapor hazırladı. Dünyada ve Türkiye’de sulu tarım alanlarının yüzde 20’sinin hatalı ve fazla sulamadan ötürü aşırı tuzlandığı ifade edilen raporda, Türkiye’de 2000’lerin başında 41 milyon hektar olan tarım alanının, 2019 rakamlarına göre yaklaşık yüzde 8 oranında azalarak 38 milyon hektara gerilediği hatırlatıldı. Bu raporlamanın yanısıra “Sağlıklı Toprak Hareketi” projesi kapsamında WWF, Eti Burçak markasıyla buğday tarımının geliştirilmesi için Eskişehir’de pilot bir proje uyguladı. Bu projede çiftçilerin verimli şekilde buğday üretmesi hedeflendi. Anıza ekim yöntemi ile dekar başına mazot tüketimi 6 litreden 0,9 litreye düşürüldü, su veriminde artış sağlandı. Yakıt maliyeti ise dekar başına 402 TL’den 60’TL’ye indi. Pilot bölgede uygulanan yöntem ve teknikler çiftçilerle paylaşıldı paylaşılmaya da devam ediliyor.  Türkiye’de tarım topraklarının yüzde 88’inin sağlıksız olduğunun altı çizilen rapordan yola çıkılarak başlatılan pilot proje ile yakalanan fark ortada.  “Demek ki olabiliyor” diyebiliyoruz. WWF ile Eti’nin başlattığı bu adım Türkiye’de buğday yetiştirilmesine uygun tüm alanlarda uygulansa, Türkiye buğday ithal etmekten çıkan bir ülke olabilir. Bunu başarması halinde de iklim kriziyle ortaya çıkacak gıda kıtlığına karşı önlem almış olur. Daha da ötesi buğday tüketimini arttıran Çin ve Hindistan gibi ülkelere de buğday ihraç edebilecek bir ülke haline gelme şansını yakalayabilir. Çalışırsak, üretirsek umut var.