17 Nisan 2024, Çarşamba
03.09.2021 04:30

Füsun Sayek yaşatılıyor

Füsun Sayek adına doktorlar ücretsiz muayene yapıyor, tıp öğrencilerine burs sağlanıyor

Füsun Sayek, 1947 Niğde, Bor doğumluydu. Türk Tabipler Birliği Başkanlığı yapan ilk kadındı. Duruşuyla, hayata bakışıyla, mesleğine olan saygısıyla örnek bir insandı. Hacettepe Üniversitesi’nin efsane hocalarından genel cerrah Prof. İskender Sayek’in eşi, Selin Sayek Böke ve Aylin Böke’nin annesiydi. 2006 yılında genç yaşında vefat etti Füsun Sayek. Meme kanserine yenik düştü.

Füsun Sayek
Füsun Sayek
İyi bir doktor olmanın yanı sıra doktor ve hasta hakları ile demokrasi mücadelesi veren bir sivil toplum lideriydi Füsun Sayek. Tanımış olmaktan mutluluk duyduğum bir insandı. Demokratik hak arayışı içindeyken güvenlik güçlerinden şiddet gördüğünde, “aslında bacağım değil, ruhum acıyor” ifadesi asla silinmeyecek bir söz olarak yıllarca hafızamda kaldı. Füsun Sayek vefatından önce Arsuz’a eşinin memleketine gömülmeyi istemişti. Eşi ve kızları ona verdikleri sözü tuttular. Ölümünün ardından da Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği’ni kurdular. Bu yıl Füsun Sayek’in ölümünün 15’inci yıldönümü. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Füsun Sayek Arsuz’da etkinliklerle anılıyor. Yas tutulmuyor, adı yaşatılıyor. Onun yaşama bakışı, felsefesi gençlerle paylaşılıyor. Kızı Aylin Sayek de yıllardır bu etkinlikleri güçlü bir şekilde yaşatmaya çalışıyor. Hikayelerini Aylin Sayek’in anlatımıyla yansıtmak isterim: “Annem 2004’te babamın 60’ıncı doğum gününü sinema kapatarak, babamın hayatını anlatan film hazırlayarak, kalabalık ve şahane bir sürpriz parti ile kutlamıştı. O gün babam anneme 60’ıncı yaşında bir sürpriz sözü vermişti. Annemi 59 yaşında meme kanserinden kaybettik. Babam annemin 60’ıncı doğum gününde, yani 11 Ağustos 2007’de annemin en sevdiği yerde, Arsuz’da ilk anma etkinliğini düzenledi. Sevgili Ahmet Kanneci, Ataol Behramoğlu ve pek çok sevdiğimizle birlikte. Yıllar içinde bu etkinlik büyüdü, bütün bir Ağustos ayına yayıldı. Yörede bir ilk, belki de tek. Sergiler, konserler, atölyeler, spor turnuvaları, toplum söyleşileri, sağlık taramaları, tiyatro gösterileri gerçekleşti. Bu yıl da yeniden etkinliklerle buluşuyoruz”.
Füsun Sayek’in ailesi kocası İskender Sayek ve kızı.
Füsun Sayek’in ailesi kocası İskender Sayek ve kızı.
Her sene karşılık beklemeden etkinliklere gelen sanatçıların yanı sıra yüzlerce kişiyi ücretsiz muayene eden doktorlar ve tıp öğrencilerinin eğitimlerine katkıda bulunan bağışçılar ile Füsun Sayek yaşatılıyor. Bugüne kadar 50’nin üzerinde tıp öğrencisine burs sağlandı. İskender Sayek Kültür Evi’ndeki sergi Eylül ayında da açık. Füsun Sayek’i saygı, sevgi ve özlemle anarken, ailesinin de adını yaşatmak ve toplumsal fayda yaratmak için gösterdiği çabayı alkışlıyorum.