23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
22.10.2021 04:30

Genç girişimciler için yeni fırsatlar doğuyor

Endeavor genç girişimcileri geleceğe taşımak için “boostthefuture” programını başlatırken, MENA bölgesiyle de iş birliklerine hazırlanıyor

Türkiye’de 2007 yılından bu yana faaliyet gösteren NewYork merkezli Endeavor 40 ülkede etkin girişimcileri destekliyor.  Türkiye’de de bildiğiniz birçok başarılı girişimcinin yolu Endeavor’dan geçti, geçiyor.  Geçtiğimiz hafta Endeavor’un gelenekselleşen sonbahar buluşması vardı. Pandemi döneminden sonraki ilk yüz yüze buluşmada genç girişimciler, yöneticiler ve melek yatırımcılar buluştu.  Aslında “Girişimcilerde umut var” diyerek başlayacağım. İşlerini yurt dışında büyütenleri, yeni iş fikirlerini hayata geçirenleri dinledim. Önümüzdeki dönemlerde onları da yazacağım.  Endeavor Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli hem seri girişimci hem de melek yatırımcı olarak özellikle genç çalışanlarla ilgili çarpıcı gözlem ve verileri paylaştı. Kurttepeli, pandemi döneminin kısa özetini de verirken,  “Son 2 yılda girişimcilik dünyası nakit akışının aksamasından korkarken aslen ekip yönetiminin ne kadar önemli olduğunu, hibrit çalışma modellerinin de rahatlıkla uygulanabileceğini belki de önce girişimciler sayesinde gördük. Girişimciler her açıdan adaptasyon gücü en yüksek gruplardan biri, hele ki böyle zor durumlarda büyümeyi başaranlar zor bulunan cevherler. Endeavor’un misyonu pandemiyle birlikte daha da önem kazandı. Çünkü şu ortamda da girişimcilerin önlerini açmamız çok önemli. Ülkemizden başarılı girişimcilerin çıkması, inovasyonun artması ve dolayısıyla Türkiye’nin dünyayla rekabetinde rol oynuyor. Bu yolda ilerleyenler olduğunu görüyoruz“ dedi.

Endeavor’un gelenekselleşen sonbahar buluşması girişimcileri ve dernek yöneticilerini buluşturdu.
Endeavor’un gelenekselleşen sonbahar buluşması girişimcileri ve dernek yöneticilerini buluşturdu.

Yeni iş birlikleri geliyor

Ve bu dönemde de genç girişimciler için yeni fırsatlar da ortaya çıkıyor. Endeavor MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesindeki girişimcileri bir araya getirerek iş birliklerini artırmayı hedefleyen bir program hazırlığında. Program Ocak ayında başlayacak.  Ayrıca startup’lar için de Akbank ile iş birliği içinde “boostthefuture” programı başlıyor. Buraya 12 şirket seçilecek. Başvurular boostfuture.org.tr’dan yapılıyor.  Ezcümle girişimcilik dünyasında genç girişimcileri geleceğe hazırlayan programlarda gaza basılmış durumda.  Endeavor kısa süre önce bir de rapor yayınladı. Girişimci Şirketlere Özel Ücret ve Yan Haklar Raporu, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 60 girişiminden veri alınarak hazırlandı. Son dönemde hızla büyüyen, yurt dışına açılan birçok şirket de bu değerlendirme içinde.  Rapora göre, şirketlerin 56’sı 2022 yılında hibrit çalışmaya geçmeyi planlarken, 4’ü tamamen uzaktan çalışacak. Çalışanların yüzde 94’ü evden çalışmanın ofiste çalışmaktan daha verimli olduğu görüşünde. Görünen o ki hibrit çalışma modeli girişimciler için de kalıcı olacak.  Şirketlerinin çoğunun 2022’de enflasyon oranının üzerinde maaş zammı uygulayacağı da öngörülüyor. 2022’deki tahmini maaş artışı ortalaması yüzde 22. Şirketlerin yüzde 87’si beklenen yıl sonu enflasyon oranından daha yüksek bir maaş artışı planı uygulayacak.
Yıldız Günay ve Emre Kurttepeli
Yıldız Günay ve Emre Kurttepeli

Yetenekler kaçmasın!

Gençlerin yurt dışındaki şirketlerde çalışmayı tercih ettiği, yetenek kaybının çok yoğun olarak yaşandığı girişimcilik dünyasında raporlamaya katılan şirketlerin yüzde 82’si ücretlendirme stratejilerini güncelleme planı yaptıklarını söylemiş. Yüzde 44’ü yeteneği elde tutmak için ücret stratejisini gözden geçiriyor. Görüşmemizde de Emre Kurttepeli uzaktan çalışmayla genç yeteneklerin yurt dışındaki şirketlerde çalışma oranında artış olduğunu, yazılımcı gençlerin özelikle bunu tercih ettiklerini vurguladı. Raporda en yüksek maaşı alanlar da Veri Bilimciler, Yapay Zeka Mühendisleri, Kalite Kontrol Mühendisleri ve Mobil Geliştiriciler olarak sıralanıyor.

Etki yatırımları

TEV Genel Müdürlüğü’nden kısa süre önce ayrılan, Ünlü&Co Yönetim Kurulu üyesi Yıldız Günay’ı davette gördüm. O da “etki yatırımı” alanında bir işin henüz ilk adımlarını atıyor. Etki yatırımı bağış ve finansal yatırımlardan farklı olarak çevreye ve topluma katma değer yaratan yatırımların fonlanması demek.