29 Mart 2024, Cuma
19.11.2021 04:30

Her kent bir kent müzesi

ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) iklim krizi bugünkü söylem ve yaklaşımla henüz gündemde yokken, 1990 yılında “Doğa ve kültürle varız!” sloganıyla ortaya çıkmış bir kurum. Yıllardır da tüketim alışkanlıklarını değiştirmek için 7 Ağaç Ormanları Projesi’ni yürütüyor. 7 Ağaç Ormanları Projesi, her bireyin, her yıl tükettiği kadar ağacı doğaya geri kazandırmasına olanak sağlıyor, hem ihtiyaçtan fazlasını tüketmeme hem de tükettiklerimizi doğaya geri kazandırmayı hedefliyor. Bu projeyle bugüne kadar yaklaşık 1 milyon doğaseverin desteğiyle dikilen fidanların sayısı 4 milyona yaklaştı. Bu bilgileri Çekül Vakfı Genel Müdürü Sevil Yeşim Dizdaroğlu’ndan aldım. Türkiye’de iklim krizinin etkilerini önlemeye yönelik neler yapılması gerektiğini sordum.  “İklim krizinin beklenen ve bilim insanları tarafından açıkça duyurulan sonuçları, canlıların yaşamı için yıkıcı olacak. Bu süreci en azından yavaşlatabilmek, tüm insanlığın el ele vermesiyle mümkün olabilir. Bu noktada bireysel eylemler de kurumsal eylemler de büyük önem taşıyor” dedi.

Kırsal mirasa sahip çıkıyor

ÇEKÜL Vakfı, bir süredir kırsal miras başlığı altında çalışmalar yürütüyor. Kırsal miras, son dönemde yaşanılan yangın felaketinin de doğrudan gösterdiği gibi, ertelenemez bir başlık.  Dizdaroğlu’nun “kırsal miras” başlığı altında yapılanları anlattıklarını özetlersek; 2019 yılında Türkiye’nin 7 bölgesinden 38 köyde çalışmalar yapıldı; kırsal yerleşkelerin günümüzdeki dönüşümüne odaklanıldı, kırsal mirasın korunmasında etkili olan faktörler incelendi. Ayrıntılı bir rapor da Kırsal Miras Programı başlığıyla yayınlandı. ÇEKÜL son dönemde afetlere dayanıklı kentler üzerine de çalışıyor. 
Yeşim Dizdaroğlu
Yeşim Dizdaroğlu
Her kente bir kent müzesini teşvik eden ÇEKÜL, kurduğu Akademi bünyesinde “Kentler ve Müzeleri; Kurulumundan İşletmeye Eğitim Programı” başlığı altında eğitimler veriyor. “Proje aşamasında açılış süreci devam edenler de dahil olmak üzere müze sayısı 350‘ye ulaşmış. Kentin İncir Çekirdeği, Kültür Tohumları, Ardıç Tohumu, Toprak Kent Kaşifleri gibi projeleri duymuş olabilirsiniz. Doğayı, kültürel mirası korumak için henüz hiçbir şey yapmadıysanız harakete geçmenin tam zamanı.