25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
17.12.2021 04:35

İstanbul’a yeni kruvaziyer limanı şart

Yeni çevreci gemiler gelecek. Kruvaziyer turizmi büyüyecek. İstanbul ‘homeport’ olmalı. GalataPort, İstanbul’un ihtiyacını karşılayamaz

Mehmet Kutman Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı. Kruvaziyer liman işletmeciliğinde dünyada yüzde 10 paya sahip, lider bir şirketin başındaki isim. Üstelik son 2 yıldır tamamıyla duran kruvaziyer turizminde yeni atılımlar içine giren bir süreçte.  Hatırlarsınız, pandeminin henüz başlarında Japonya’daki yolcu gemisinde yaşananlar dünya basınında uzun süre ilk sıralarda yer aldı. Tüm yaşananlar kruvaziyer turizminin masaya yatırılmasına neden oldu.  Tüm olumsuzluklar ve zorluklar içerisinde dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding ayakta kaldı.  Global Holding çatısı altında farklı sektörlerden işler olsa da holding bu zorlu dönemi Mehmet Kutman’ın liderliğinde geçirdi. Mehmet Kutman’la pandemi sonrası dönemi konuşmak için buluştuk. 

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman
Sizle son buluşmamızda yeni kruvaziyer limanlarının işletmesini alıyordunuz. Pandemi bu işi dondurdu. En çok zarar eden sektörlerden biri oldu kruvaziyer turizmi. Siz ise durmadınız, yatırıma devam ettiniz. Nasıl oldu? 2020 yılında sıfır çektik. Daha yeni yeni işler başladı. Yavaş yavaş düzeliyor. Dediğin gibi biz durmadık, yeni limanlar aldık. Kapanmanın başladığı Mart 2020’de, küresel liman ağında toplam 13 ülkede 19’u kruvaziyer olmak üzere 21 limanımız vardı.  Hangi limanlardı bunlar?  Karayiplerde; Antigua, La Habana, Nassau, Batı Akdeniz’de; Barcelona, Cagliari, Catania, La Goulette, Lisbon, Malaga, Valletta, Adriyatik’te; Port of Adria, Ravenna, Venice, Zadar, Doğu Akdeniz’de; Bodrum, Ege Port, Port Akdeniz ve Asya’da; Ha Long, Singapore. Gerçekten çok değerli bir portföy. Ve bu işi büyütmeye devam ettiniz. Bu aileye pandemide kaç liman katıldı?  Mart 2020’den bugüne kadar Valencia, Taranto, Kalundborg ve Las Palmas olmak üzere 4 limanı porföyümüze kattık, büyümemizi sürdürdük.

Nerede yangın varsa orada mal alırsın

Nasıl bir motivasyonla yaptınız bu işleri? Limanlar çok mu değer kaybetti? Gelecekte bu işlerin çok daha iyi olacağını mı düşünüyorsunuz?  Gittiğiniz her yerde işletmeciliği aldıktan sonra yeni yatırımlar da yapıyorsunuz değil mi? Hız kesmeden liman almaya da devam edecek misiniz?Kruvaziyer gemilerinin çevreye etkisi var. İklim krizinin etkileri masaya yatırıldığında kruvaziyer turizminde de dönüşümün şart olduğu görülüyor. Nasıl dönüşecek bu işler?  İklim zirvelerinde bu konu da masaya yatırıldı. Neler değişecek?    Bundan sonrası için beklentiniz nedir?    Türkiye’de nasıl olur? GalataPort hayata geçti. Sizce İstanbul kruvaziyer yolcu gemilerini çekebilecek mi? Dünyanın farklı yerlerinde yatırımlarınız var. Neyi eksik gördünüz GalataPort’ta?Evet hatırlıyorum.  Kruvaziyer turizmini geliştirecek yeni gemiler de devreye girecek değil mi? 

Liman işlettiğimiz yere ev de inşa ediyoruz

Bu iş sizin hala en büyük işiniz mi? Neredeyse 2 yıl gelir olmadı… Siz bir yandan da iyi bir yatırımcısınız. Start- Up yatırımları yapıyorsunuz. Bunları seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?

Gençleri dinliyorum

Girişimcilik alanındaki yatırımlarınızı merak ediyorum. Hep duyuyorum, siz anlatın. Bu işler çok hızlı büyüyor. İnsanlar tam olarak şirketlerin neyi nasıl yaptığını anlayamıyor!Türkiye’ye baktığımızda gençler son dönemde Türkiye’de gelecek göremiyor. Ne yapsın gençler? Nasıl gitmesinler? Çalıştıkları işlerde önlerini göremiyorlar. İstikrarsızlık var. İşsizlik var. Çalışsalar ücretler düşük… İş dünyasından son dönemde hep şunu duyuyorum. İyi olanlar gidiyor, elimizdeki gençler de sürekli iş değiştiriyor… Bu ekonomi politikalarıyla Türkiye nereye koşuyor ya da kayıyor? 

İzlenen ekonomi politikası doğru

Enflasyon çok yüksek, alım gücü düştü, işsizlik var. Nereye gidecek bu durum?  

Yeni nesil enerji yatırımları yapıyoruz

Varlık yönetimi işiniz var, İstanbul Portföy. Son dönemde oradaki işleriniz nasıl? Consus Enerji de global çatısı altında. Gündeminizde neler var?  Siz de LNG yatırımı yaptınız. Ayrıca araçlar hızla dizelden çıkacak, yeni kararlar hep o yönde dünyada.Siz bu alandaki yatırımlarınızda neler yapıyorsunuz? 
Fotoğraflar: Barış Acarlı