23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
24.09.2021 04:30

Mavi pet şişeden jean üretti

Yeni koleksiyonunda her jean’i 8 pet şişeden üretti, 594 bin şişenin geri dönüşümünü sağladı

Geri dönüşüm hayatımızın her alanına giriyor. Bu hafta başı Mavi markası da iki yıl önce All Blue koleksiyonuyla başlattığı sürdürülebilirlik yolculuğunu bir adım öteye taşıdı. Mavi pet şişelerden ürettiği yeni jean koleksiyonunu Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz ve Kıvanç Tatlıtuğ’un sunumuyla tanıttı.  Kemerburgaz Kent Ormanı’ndaki Üçüncü Mekan adlı tamamıyla çevre dostu mekanda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında pet şişelerin geçirdiği dönüşüm de sergilendi. Organik pamuk, geri dönüştürülmüş pamuk ve yeniden hayat bulmuş malzemelerle daha az su ve daha az enerji harcanarak üretilen ve yüzde 100 vegan olmak özelliği taşıyan koleksiyondaki her bir jean 8 pet şişeden geri dönüştürülmüş ipliklerle üretildi. Mavi Pro Sport Repreve koleksiyonu için 593.750 plastik şişe geri dönüştürüldü. 

Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz ve Kıvanç Tatlıtuğ toplantıya pet şişelerden üretilmiş jean ile katıldılar.
Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz ve Kıvanç Tatlıtuğ toplantıya pet şişelerden üretilmiş jean ile katıldılar.
Cüneyt Yavuz, toplantıda yaptığı konuşmada 30 yıllık bir hazır giyim markası olarak, Türkiye’de karbon ayak izini şeffaf bir şekilde açıklayan ilk marka olduklarını ifade ederek, “Doğaya olan sevgimizle yarattığımız sürdürülebilir All Blue koleksiyonumuzu iki katına çıkardık. UN Global Compact, WEPs, CEO Water Mandate gibi dünyanın en önemli kurumsal sürdürülebilirlik platformlarında imzacı olduk. Sürdürülebilirliğin çok uzun bir yolculuk olduğunu biliyor, yaptığımız her işe Mavi kalitesini katarak sürdürülebilirlik dönüşümümüze devam ediyoruz” dedi. Kıvanç Tatlıtuğ  da daha iyi bir gelecek için herkesin tüketim alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğini söylerken, kendi hayatında da özenli olduğunu anlattı. “Toprağa basarak büyüdüm. Ailem bana doğa ve hayvan sevgisini verdi” derken bir aktör olarak da çevreci projelere destek olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Mavi’nin doğa dostu, vegan ve geri dönüşümlü ipliklerden ürettiği yeni koleksiyonları da olacak.


Sanatçı Gülnur Özdağlar plastik atıklardan dekoratif çiçekler üretiyor.
Sanatçı Gülnur Özdağlar plastik atıklardan dekoratif çiçekler üretiyor.

Oteller de dönüşür!

Plastikler hayatımızın her yerinde. Günlük olarak kullandığımız, yediğimiz her şey neredeyse plastiklerle kaplanıyor. Plastik kirliliğinin 2040’ta 1 milyar 300 milyon tona ulaşacağı raporlanıyor. Bu yüzden de küresel çapta üretim, tüketim ve geri dönüşüm için her sektörün önlem alması şart.  Güzel bir örnek Alaçatı’da karşıma çıktı. Alavya Otel kullanılan duş ürünlerinin plastik tüplerini geri dönüşüm sanatçısı Gülnur Özdağlar ile “plastikten bir çiçek bahçesi” haline getiriyor. Hedef geri dönüşüme dikkat çekmek ve çöplerden de “arzu nesneleri” yaratılabileceğini göstermek.  Otel, geçtiğimiz yıl yılbaşı ağacını da sokaktan toplanan pet şişelerle yapmıştı. Otel yönetimi neredeyse 2 yıldır her pazartesi Alaçatı’da sabah saatlerinde çöp toplama etkinliği yapıyor. Otelin içinde geri dönüşüme sanat eklenerek gerçekleştirilen “ileri dönüşüm” örneklerini görmek de mümkün. Küçük, güzel ve örnek olacak adımlardan biri.