Ece Çiftçi SosyalBen Vakfı’nın kurucusu. Türkiye’de sosyal girişimcilik alanındaki en başarılı gençler arasında. SosyalBen’i 2013 yılında kuran Ece lise yıllarından bu yana akranlarıyla eşit imkanlarda nitelikli eğitime erişemeyen çocuklar için projeler üretiyor. Bu sorun üzerine odaklanarak önce kendi çevresiyle sonra da halka halka büyüyen genç kadrolarla SosyalBen’i hayata geçiren Ece Çiftçi, pandemide de durmadı, çocuklara ulaşmak için yeni adımlar attı.
Taşımalı eğitime öncelik veriliyor
SosyalBen, 7-13 yaş aralığındaki çocukların 8 temel atölye kapsamında yeteneklerini keşfetmelerini ve bu yeteneklerini geliştirmelerini hedefliyor. Fiziki ve dijital saha çalışmaları gerçekleştiren, bununla birlikte gönüllülüğün küçük yaşlardan itibaren öğrenilen bir sorumluluğa dönüşmesi için, çocukların girişimcilik ve gönüllülük bilinçlerini ve becerilerini güçlendirmeyi hedefleyen çocuk gönüllülük çalışmasını yürüten SosyalBen, Nestlé Kahvaltılık Gevrekler ile birlikte “binlerce çocuğa eğitim yolculuklarında destek olma” amacıyla Eylül ayında “Okuyarak Gelişiyorum: Temel Okuryazarlık” eğitim içerikleri ve kırtasiye malzemeleri projesini başlattı. Eylül-Aralık döneminde projenin ilk fazı tamamlandı ve 1000 çocuğa eğitim kitleri ulaştırıldı. Kitler ilk etapta Afyon, Bayburt, Burdur, Elazığ, Eskişehir, İstanbul, Karabük ve Erzurum’da taşımalı eğitim öğrenim gören çocuklara gönderildi. 7-11 yaş aralığındaki çocukların okuma yazmaya hazırlık becerilerini desteklemek üzere hazırlanan eğitim kitlerinde; okuma yazma etkinliğinin uygulama yöntemleri ve çeşitli aktiviteler, çocukların okulda, sınıfta ve evde gerçekleştirebileceği faaliyet ve egzersizler var. Okul malzemelerinin, kitap fiyatlarının hızla yükseldiği bir ortamda çocukların yeteneklerini keşfedecekleri bu kitlerin yanı sıra bu öğretim seti, e-SosyalBen’in desteğiyle teknolojiyle de buluştu. Çocukları etkinlik videolarına QR kodlarını okutarak ulaşabiliyorlar. Yazarlık atölyeleri
SosyalBen okumaya, yazmaya meraklı, hevesli çocuklara yönelik yaratıcı yazarlık atölyeleri de düzenlenmeye başladı. Yaratıcı yazarlık atölyelerinin ilki 15 Aralık’ta Fatih Yedikule İlkokulu’nda, ikincisi ise 22 Aralık’ta Eskişehir’deki Çukurhisar İlkokulu’nda gerçekleştirildi. Bu eğitimler bu dönemde de devam edecek. Projeyle ilgili Nestlé Kahvaltılık Gevrekler İş Birimi Genel Müdürü Burçin Alev Ekşi ve Ece Çiftçi’den bilgi aldım. Burçin Alev Ekşi, “Ülkemizdeki eğitim imkanlarının arttırılması ve eğitimde fırsat eşitliğinin desteklenmesinin önemine inanıyoruz. Migros ve SosyalBen Vakfı partnerliğiyle çocukların eğitimine destek vermek amacıyla başlattığımız projemizle, özellikle imkanları sınırlı olan bölgelerde yaşayan binlerce çocuğun kişisel gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. SosyalBen Vakfı uzmanları tarafından hazırlanan “Okuyarak Gelişiyorum: Temel Okuryazarlık” eğitim içerikleri ve Migros tarafından hazırlanan kırtasiye malzemelerini projenin ilk fazında 1000 çocuğa ulaştırdık. Tüketicilerimiz, Eylül-Aralık 2021 arasında Migros mağazalarında satışa sunulan kahvaltılık ürünlerimizi alarak da binlerce çocuğun eğitimine de destek vermiş oldu” dedi. SosyalBen Vakfı kurucusu Ece Çiftçi de, bu iş birliği yolculuklarını özetlerken, “Özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuklar için daha da hızlı bir şekilde kalıcı adımlar atılması gerektiğine inanıyoruz. Öğrenmede fırsat eşitliğinin yaratılması adına çalışmalar yürütüyoruz. Etkin öğrenmenin farklı metotlar ve uzman deneyimiyle çocuklarla buluşturulmasına ortam hazırlayarak, yaşıtlarıyla eşit imkanlarda nitelikli eğitime erişemeyen çocukların 8 temel atölye kapsamında yeteneklerini keşfetmelerini ve geliştirmelerini hedefleyen fiziki ve dijital saha çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu projeyi hayata geçirerek, öğrenmede fırsat eşitliğinin yaratılması adına önemli bir adım attığımıza inanıyorum” dedi. Şu günlerde projenin ikinci fazı başladı. Çok daha fazla çocuğa ulaşmalarını dilerim.