23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
15.04.2022 04:30

Psikolojik destek için “girişim” kurdular

Online psikolojik danışmanlık pandemi sonrasında da kalıcı oluyor. Her geçen gün danışan sayısı artıyor. Pandemide kurulan Kidolog da dünyaya açılıyor

Çok duyuyoruz. “Bu zamanda anne baba olmak çok zor” diye. Z kuşağı farklı düşünüyor, farklı beklentiler içinde ve yeni teknolojilerin içinde büyüyorlar. 

Pandemi döneminde okullarından uzaklaşan çocukların ebeveynleriyle daha çok zaman geçirmesi üzerine “iyi mi oldu kötü mü oldu” tartışmaları da çok yapıldı, yapılıyor. 

Pandemi döneminde karşılaşılan zorluklar yepyeni bir girişim alanının da doğmasını sağladı: Online psikolojik danışmanlık. Psikolog desteğine en çok ihtiyacımız olduğu pandemide yüz yüze görüşmelerin mümkün olmaması sonucu online hizmet vermeye başlayan psikolojik danışmanlık sektörü, kısıtlamalar kalkmış olmasına rağmen, kolay erişilebilir ve daha az maliyetli bu uygulamayı sevmiş görünüyor. Ve çoğu dijital platform son hızla ve dolulukla hizmet vermeye devam ediyor. 

İki genç girişimci tarafından kuruldu

İki genç girişimci Eray Uğurelli ve Burak Candan da 2020 Şubat ayında Kidolog’u kurdu. Doğuma hazırlık süreçlerinden emzirmeye, çocuk gelişiminden diyetisyene, kardeş kıskançlığından ekran bağımlılığına, siber zorbalıktan akran zorbalığına farklı konularda 300’den fazla uzmanla çalışıyor Kidolog.

Çocuğumu ekrandan uzak tutmalı mıyım”, “Ya akranlarının siber zorbalıklarına maruz kalıyorsa…”, “Sınav dönemi yaklaştıkça kaygıları da yükseliyor”, “Squid Games, Alice in Borderland gibi şiddet içerikli yayınları izlemeli mi, izlememeli mi”, “Kızım-oğlum gece yatağa yatmıyor, yatsa da sürekli cep telefonu elinde”…

Ebeveynseniz, bir de pandemi dönemini ergen çocuğunuzla birlikte atlatmaya çalıştıysanız, bu sorulardan en az biriyle karşı karşıya kaldığınızı tahmin etmek hiç zor değil. Ve yalnız değilsiniz. Kidolog’un hazırladığı, Türkiye’nin Psikoloji Haritası araştırmasında da pandemi sonrası 2022 ilk çeyrek sonuçlarına göre, çocukların yüzde 78’i akran zorbalığı ile karşılaşıyor. Bunun bir bölümü fiziksel ortamda yaşanırken, büyük bir kısmı da dijital dünyada gerçekleşiyor. Kidolog’un gerçekleştirdiği araştırmaya göre; son 3 ayda sınavlara hazırlanan öğrenciler ve ebeveynleri en çok “sınav kaygısı” nedeniyle psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyor. 

Genel tabloda ise yüzde 6’lık oranla birinci sırayı uyku alışkanlığını düzenleme geliyor. Çocuğun sosyal ve psikolojik gelişiminde önemli bir basamak olarak adlandırılan tuvalet alışkanlığı ise onu takip ediyor. Emzirme danışmanlığı alanların sayısı da hiç de az değil. Ödevler yapılmıyor, ders dikkatleri azalmış durumda. 0-6 arasında ekran bağımlılığı, ilerleyen yaşlarda da diğer bağımlılıklar ebeveynleri endişelendiriyor.

Sorunlar böyle olunca online danışmanlık kurumlarına başvuran sayısı da katlanıyor. Kidolog da bu alanda sivrilen bir şirket. 

Kidolog kurucularından Eray Uğurelli , “Hedefimiz dünya genelinde anne-çocuk dikeyinde akla gelen ilk marka olmak. Bilinçli ebeveynler, mutlu nesiller oluşturmak için Türkiye’den başlattığımız yolculuğu tüm dünyaya ulaştırmayı planlıyoruz. Yurt dışına açılma çalışmalarımızı başlattık. 2022 yılı içerisinde farklı dillerde ve farklı coğrafyalarda hizmet sunacağız. Bulunduğumuz ülkelerde yerel uzmanlar ile çalışacağız” diyor ve ilk adımı da İngiltere’de atacaklarını söylüyor. 

‘Hey Kidolog’ ile cepte dadılık

Avrupa’nın birçok farklı ülkesinde yaşayan Türk aileler de danışmanlık hizmeti için Kidolog’u tercih etmeye başlamış. Öyle ki 2022 yılı ilk çeyrekte toplam seansların yüzde 7’si yurt dışında yaşayan Türklerden gelmiş. Yoğun talep gösterenlerin başında ise Almanya var. Bunları Türki cumhuriyetler, Belçika ve İsveç’in yanı sıra Çin takip ediyor.           

Eray Uğurelli ve ekibinin şimdiki hedefi sanal dadı uygulaması. “Hey Kidolog” adındaki bir aplikasyon ile danışmanlığı cebe indireceklerini anlatan Uğurelli,  “Siri ve Alexa benzeri bir sanal asistan ile ‘Bebek bezi nasıl değiştirilmeli’, ‘Bebeğimin ateşi çıktığında neler yapmalıyım’ gibi konularda ailelere destek olmak istiyoruz” diyor. 

Yatırım da aldı

Kuruluşundan kısa süre sonra Alesta Yatırım’dan 3 milyon liralık tohum öncesi yatırım alan Kidolog, ikinci yatırım turunda da 10 milyon liralık değerlemeye ulaştı. 

Bunun yanında Kasım 2021’de Albaraka Garaj’dan 30 bin lira hibe, Aralık 2021’de İTÜ Big Bang sahnesinde Yapı Kredi Teknoloji’den 110 bin lira  ve Aksigorta’dan 55 bin lira hibe ödül alan Kidolog, Ocak 2022’de Endeavor BTF ve Turkish Collective programlarına da seçildi.