23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
03.11.2023 04:37

Rams her yerde, peki kim bunlar?

Rams, gayrimenkulden dijital medya yatırımcılığına ve spor sponsorluklarına uzanan son dönemin dikkat çeken şirketi. Kazakistan’ın en bilinen şirketlerinden olan ve son dönemde Türkiye’de de hızla büyüyen Rams ailesini mercek altına aldık

İstanbul’un ana arterlerinde, yoğun trafikte sıkışıp kaldığınızda yeni bir markanın bilboard’ları diğerlerinden daha fazla göze çarpıyor. Bu, neredeyse 1 yıldır böyle. Mecidiyeköy’ün gri, kasvetli binalarının yıpranmış duvarlarından, İstinye’den Maslak’a doğru yol alırken her boşluğa kondurulan reklam alanlarına kadar her yerde Rams var: Rams Beyond, Rams Haliç, Rams Garden, Rams Denizkent… Bodrum’da Yokuşbaşı’ndan aşağı inip ilçeye girerken önce Cevat Şakir’i görüyorsunuz, sonra yol boyu Rams Resort Bodrum tabelalarını…

Rams’ın İstanbul’daki dört projesinden biri de Rams City Haliç. (Fotoğraf: Barış Acarlı)

Galatasaray’ın mabedi Ali Sami Yen Spor Kompleksi’nin adı artık Rams Park. Mauro Icardi’nin bonservisinin alınmasına da katkı yapmış Rams. Kendi adını taşıyan statta genişçe bir koltuk alanı da bulunuyor. Müzesinde Süper Lig şampiyonluğu bulunan Başakşehir’in bu sezonki adı da Rams Başakşehir. Fenerbahçe Beko erkek basketbol takımı ve Fenerbahçe Alagöz Holding kadın basketbol takımının formalarında yine Rams ve bu yılın başlarında satın aldığı Gain Medya var.

(Soldan sağa) Faruk Bülbül, Ramazan Bülbül, Devran Bülbül, Doğan
Bülbül. Ramazan Bülbül, Rams’ı oğulları ile birlikte yönetiyor

Peki kim bu Rams’ın kurucuları, nasıl yol aldılar, bu hızlı çıkışı nasıl yaptılar? Şirketin sahibi olan aile medyada pek görünmüyor. Aile üyeleri, sadece bazı açılışlarda, törenlerde boy gösterip kısa konuşmalar yapıyorlar. Bu nedenle de hikayeleri çoğunlukla kendi anlatımlarına dayanıyor.

Ramses’ten Rams’a

Şirketin kurucusu Ramazan Bülbül. 1976 Cizre doğumlu. 47 yaşında bir iş insanı. Rams Global sitesinde yer alan bilgilere göre çocukluk döneminde çalışmaya başlamış. Aileyi biraz olsun tanıyanlar o dönemde sınır ticareti yapıldığını hatırlatıyor. 1985-1990’lar, bölgenin yaşadığı terör süreci düşünüldüğünde dikkat çekici bir hikaye. Yine şirketin sitesinde yer alan bilgilere göre Ramazan Bülbül 1988’de henüz 12 yaşındayken Cizre’den Gaziantep’e göç ediyor. Ve yine şirketin sitesine göre Rams’ın temelleri de bu göçle birlikte 1988’de atılıyor. Ramazan Bülbül’ün oğulları birkaç konuşmalarında bu bilgileri tekrarlıyor. İnsan ister istemez 12 yaşında bir çocuğun başka bir şehre göç ederek bir şirketin temellerini atması haberlerinde bir hata olduğunu düşünüyor. Ancak Ramazan Bülbül’ün oğulları da birkaç konuşmalarında bu bilgileri tekrarlıyor. Aileyi tanıyanlar, bu konuda bilgileri olmasa da o yıllarda bölgede yeni doğan çocukların nüfusa yıllar sonra kaydedildiğini hatırlatıyor.

Rams Beyond projesi Maslak’ta yapılıyor.

Ramazan Bülbül, Gaziantep’te şirketinin adı “Ramses” olarak belirliyor. Eğer aklında adına ilişkin başka bir kelime oyunu ya da kısaltma yoksa Ramazan Bülbül, Mısır’ın en ünlü, en güçlü ve en büyük firavununun ismini koyuyor şirketine. Ancak bu isim, 89 yaşına kadar yaşayan Firavun II. Ramses kadar uzun ömürlü olmuyor. Ramses’i Rams yapıyor Bülbül.

Gaziantep’te ticaretle uğraşan Ramazan Bülbül’ün 20’li yaşlarının başında yolu Kazakistan’a düşüyor. Şirket sitesindeki bilgilere göre Kazakistan’a “askerlik macerası” ile gittiği yazılmış. Bu bilgiyi oğlu Faruk Bülbül bir röportajında anlatıyor, ama bu nasıl bir macera, ne tür bir askerlik, oralara girmiyor. O yıllarda 3 oğlu oluyor. Doğan, Devran ve Faruk Bülbül.

Başta petrol ve doğalgaz olmak üzere değerli madenlere sahip bir ülke Kazakistan. 1991 sonrasında SSCB’den bağımsızlığını kazanarak, kendi ayakları üzerinde durma çabası gösterdiği sıralarda “ileriyi gören” girişimcilere büyük fırsatlar veriyor. Genç girişimci Ramazan Bülbül, 75 yıl süren sosyalizmden sonra, serbest piyasa ekonomisine geçen ülkedeki fırsatları kaçırmayanlardan. Rams’ın yükseliş sürecini takip edenler Ramazan Bülbül’ün Kazakistan’ın bu döneminde finansman kaynaklarına kolay ulaştığını, “esnaflıktan gelen güvenirliliği” sayesinde çok sayıda işi alabildiğini anlatıyorlar.

Ramazan Bülbül, üç oğlu Devran, Faruk ve Doğan Bülbül ile şirketini yönetiyor. Daha çok Kazakistan’da yaşıyor. Oğulları ise Türkiye-Kazakistan arasında gidip geliyor

Ramazan Bülbül’ün oğulları da babaları gibi hayata erken başlamış görünüyorlar. Bir oğlu 30 yaşlarının başında, iki oğlu ise henüz 20’li yaşlarında işlerin başına geçmiş. Üçü de turizm ve otelcilik okuyan Bülbül kardeşler, daha 20’li yaşlarına gelmeden iş hayatına atılmışlar. Rams Global’in CEO’luğu görevini yürüten en küçük kardeş Faruk Bülbül, Gentlemen Dergisi’ne verdiği röportajda şöyle özetliyor Kazakistan yıllarını:
“1990’ların ikinci yarısında Kazakistan’da un değirmenleri, un, PVC atölyesi ve ülkenin ilk çikolata fabrikasına dayanan temellerimiz 1995 yılında Rams Kazakistan’ın kuruluşuyla bugünlere ulaşacak başarı öyküsünü oluşturdu. Rams Global, bugün 5 ülkede, 10 farklı şehirde 6 sektörde yatırım yapan bir kuruma dönüştü. Ben ve iki ağabeyim de babamın hayat okulunda büyüdük”

Yarım kalan bir inşaat işini tamamlamakla başlayan ilk deneyim Rams’ı başta Almatı kenti olmak üzere Kazakistan’ın en önemli inşaat ve gayrimenkul şirketlerinden biri haline getirmiş. Amiral gemisi inşaat olmakla birlikte sağlık, turizm ve maden sektörlerinde de büyüyen Rams Global son 10 yılda Almatı’da 2.5 milyon metrekareden oluşan 55 projeyi hayata geçirdi. Aralarında Lukoil Madeni Yağ tesisinin de olduğu çok sayıda sanayi tesisinin de inşaat işlerini yaptı.Kazakistan’a gidenler bilir, Almatı’nın en dikkat çeken binalarında Rams Global’in imzası var. Rams Kazakistan’da Dubai’nin Emaar’ı gibi.

20 bin aileyi ev sahibi yaptı

Rams’ın Dubai, Tayland, Kazakistan’da halen aktif 18 şantiyesi var. Phuket’te 400 konutluk bir projeleri devam ediyor. Faruk Bülbül’ün basın toplantılarında verdiği bilgiye göre, Rams Global Kazakistan’da bu zamana kadar 4 milyon metrekareden oluşan 80’e yakın proje bitirdi. Yaklaşık olarak 20 bine yakın aileyi ev sahibi yaptı. Almatı’da üç otel ve hastaneleri de var.

Türkiye’ye açılan Rams’ın, sessiz sedasız ama sorun çözücü bir tarzı olduğu söyleniyor. İmar ve ruhsat sorunları nedeniyle Maslak'ın en görünür yerinde yıllardır kaba inşaat şeklinde duran Mehmet Hattat'a ait binaya yeniden hayat verilmesinin de bu tarzın bir sonucu olduğu yorumu yapılıyor. Binanın sahibi Mehmet Hattat, kreditör Denizbank ve Rams arasında yapılan hasılat paylaşımı sözleşmesiyle, bu inşaat Rams Beyond adlı dev bir projeye dönüştürüldü. 

Bülbül Ailesi’nin gayrimenkul sektörünün diğer oyuncularıyla da iyi ilişkiler kurduğu konuşuluyor. Örneğin Ali Sami Yen Kompleksi’nin bir önceki isim sponsoru NEF İnşaat’ın patronu Erden Timur Faruk Bülbül’ün oğlunun sünnetinde kirvesi olmuş.

Rams’ın en şaşırtıcı hamlelerinden biri de, Filli Boya’nın eski sahibi Gözde Akpınar’dan Gain Medya’yı satın almak oldu. Satıştan sonra ilk yorumlar, “Gain’in merkezi Kuzguncuk’ta muhteşem bir köşk. Hedefleri Gain değil, köşktür” şeklinde olmuştu. Ancak üst düzey bir Gain çalışanı bir sohbette Oksijen’e “Kardeşlerden biri dijital medyaya çok inanıyor. Mutlaka bu işte olmaları gerektiğini düşünüyor” demişti. GAİN Rams çatısı altına girdikten sonra TV yayıncılığının deneyimli ismi, dijital yayıncılık alanında da kendini ispatlayan Cüneyt Özdemir belgeselleriyle Gain’de de olmaya başladı. BabalaTV’nin kurucusu olan Oğuzhan Uğur şirketin yönetim kurulu üyesi oldu. GAİN’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’na ise BKM’den Ferhat Bilgin getirildi.

Bodrum’da da projeleri var

Rams’ın İstanbul Bahçelievler’deki eski Efes Pilsen Bira fabrikasının arazisine konut projesi başladı. Edirnekapı’daki Uzel Traktör fabrikasının alanına da yeni bir konut projesi başladı. Rams kentsel dönüşüm projesi Quattro’yu da devraldı. Projenin mimarı ünlü bir isim:Han Tümertekin. Burada 3 günde 100 daire satışı gerçekleştiren Rams, Hattat Holding’in Maslak’ta 2003 yılında başladığı, ancak imar planı ve ruhsat iptallerine yönelik açılan davalar nedeniyle yarım kalan Diamond of İstanbul’u Rams Beyond projesine dönüştürdü. Bodrum Gümüşlük’teki Mon Bleu projesini de sürdüren Rams’ın Almatı’da iki hastanesi var. Rams’ın Türkiye’deki ilk sağlık yatırımı Gaziantep Liv Hospital oldu.

Düzeltme notu: Bu haberin erken versiyonunda, Rams Beyond projesinin Maslak’ta Ahmet Hattat’a ait yarım kalan bir binanın yerinde yükseldiği ifade edilmiştir. Haberin yeni versiyonunda belirtildiği gibi; projenin inşaatı bina sahibi Mehmet Hattat, Denizbank ve Rams arasında hasılat paylaşımı esasına dayalı bir sözleşmeyle yürütülmektedir.